Шлях до країни демократії

01.11.2005
автор: — О.Пометун, Т.Ремех, Е.Ламах

Кінцеве заняття з книги: КРОКИ ДО ДЕМОКРАТІЇ: уроки громадянської освіти. Методичний посібник для позакласних занять. Автори посібника: О.Пометун, Т.Ремех, Е.Ламах. За ред. О.І.Пометун. — К., АПН, 2001. — 128 с.

Посібник призначений для вчителів загальноосвітніх шкіл, викладачів позашкільних навчальних закладів, всіх, хто працює з молоддю з питань громадянської освіти. Містить опис циклу занять для молоді 14-16 років, які можна використати у позакласній, позашкільній та клубній роботі, а також для підготовки молодіжних заходів відповідної тематики

Попередні розділи посібника див. у випусках бюлетеня „Права людини. Громадянська освіта”, випуски 12, 15, 18 (квітень-червень) 2005 

Мета. Після цього заняття учасники і учасниці зможуть:

ü  застосовувати знання про основи та принципи демократії;

ü  визначати, якими є умови та чинники для побудови справді демократичного суспільства;

ü  розпізнавати та пояснювати на прикладах, які небезпеки можливі на шляху до демократії

Дидактичні засоби

1.Вправи “По дорозі до демократії”, “Ви і демократія”

Хід заняття

Вступна частина

1. За словами відомого політика ХХ ст., прем’єр-міністра Великобританії часів Другої світової війни та післявоєнного періоду У.Черчілля, "демократія – поганий спосіб правління, але кращого людство не придумало". Запропонуйте учасникам і учасницям висловитись з приводу наведеної цитати. Чому британський політик так висловився? Чи погоджуєтеся ви з ним?

2. Поясніть, що це заняття є повторювально-узагальнюючим до курсу, і воно допоможе учасникам і учасницям ще раз подумати над тими словами У.Черчилля. Оголосіть тему та мету заняття.

Основна частина

3. Прочитайте разом з учасниками і учасницями вправу “ По дорозі до демократії”

Об’єднайте їх в 4-5 груп. Дайте їм можливість визначити у вигляді двох переліків всі фактори, чинники, принципи розбудови суспільства, що сприяють демократії та всі, що перешкоджають. Надайте їм також комплекти роздаткового матеріалу “Демократія для всіх”.

Потім видайте кожній групи великий лист паперу для малювання і маркери двох кольорів (наприклад, червоного і синього) для малювання дорожніх знаків на шляху до країни.

На закінчення роботи хай кожна група покаже та пояснить свою мапу.

Вивісьте намальовані мапи в приміщенні на певний час.

Заключна частина

4. Використайте для закріплення матеріали вправи “Ви і демократія”. Обговоріть їх.

Подякуйте учасникам і учасницям за участь у заняттях.

Роздатковий матеріал до заняття 17

По дорозі до демократії

Об’єднайтеся в малі групи. Зараз кожна з груп буде подорожувати в країну ідеальної демократії, малюючи власну мапу, що відобразить ваш шлях.


Пам’ятайте!

1)  На мапі повинні бути позначені вихідний і кінцевий пункт вашої подорожі.
Дайте назву своїй країні демократії.

2)  Правильний шлях до нашої країни веде через ознаки демократії, умови її розвитку, демократичні цінності та закони. Вони відображені у відомих вам дороговказах.
На окремому аркуші випишіть все, що, на вашу думку, допомагає на шляху до ідеальної демократії. Намалюйте впродовж дороги дорожні знаки впродовж дороги, які про це інформують. Вони мають називати основні моменти, які повинні існувати в державі з ідеальною демократією.

3)  На будь-якій дорозі ми зустрічаємося з річками, озерами, болотами, горами, лісами тощо. Вони можуть бути небезпечними. Існує можливість невірних поворотів та заїздів в тупики.
Випишіть фактори, які заважають вам дістатися до ідеальної демократії. Тепер позначте всі знаки про невірні повороти, перешкоди та небезпеки впродовж дороги. Ці знаки показують труднощі на шляху досягнення демократії. Усе це, для того, щоб ті, хто подорожує за нами уникнув цих складностей.

4)  Підготуйтеся до проказу своєї мапи групі.

Ви і демократія

Кожна країна має свою власну культуру зі своєю мовою, історією, мистецтвом, звичаями. В межах цієї культури існують вірування, ідеї та уявлення щодо управління та влади, які формуються вдома, в суспільстві, в школі. Деякі люди вважають, що демократія є не тільки системою управління. Кажуть також, що демократія – це стиль життя.

Спробуйте перевірити себе, чи демократично ви думаєте?

Прочитайте подані ствердження та позначте ті, які на ваш погляд є прикладами демократичного стилю життя.

1. Мені не подобається Петро, тому я не пущу його до себе додому.

2. Ганна не хоче працювати. Вона вважає, що це її право. Хоча я думаю, що всі повинні заробляти на життя, разом з тим, я вважаю, що вона дійсно має право не працювати.

3. Микола – підприємець, а Ольга – домогосподарка, але вони рівні у своїх правах.

4. Будь-хто, хто має гроші, може придбати собі будинок в будь-якому районі.

5. Кожному треба дати однакову кількість власності для того, щоб він зміг робити з нею все, що завгодно.

6. Мій друг може сповідувати іншу релігію, ніж я.

7. Вчителі в школах повинні серйозніше ставитись до хлопців ніж до дівчат, оскільки вони в майбутньому повинні стати утримувачами сім’ї.

7. Учні старших класів в нашій шкільній бібліотеці повинні отримувати підручники останніми, тому що вони звичайно отримують їх першими. Це зберігає час.

9. У сім’ї жінка повинна робити так, як я скаже чоловік, оскільки він краще знає.

10. Я вважаю, що моя сестра не повинна гуляти з будь-яким хлопцем не з нашого району. Хтось побачить і можуть виникнути неприємності

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль