версія для друку

Громадянська Освіта, 2004,  №15
Різне, Релігія і школа

Права дітей та молоді. ТИ – МОЛОДА ЛЮДИНА!

15.09.2004
автор: Сергій Буров (м. Чернігів)

Молодь, діти та Права Людини

Ти – молода людина! Ти – молода людина, незалежно від віку! Справедливо, на мій погляд, сказано: „Людина молода, доки вона себе такою почуває”.

Цікаво, що коли мова йде про Права Людини, також немає особливого значення вік людини. Ми володіємо Правами Людини вже тому, що ми – Люди. У цьому сенсі не має значення не тільки вік, а й стать, раса, колір шкіри, релігія, мова, політичні або інші переконання, національне або соціальне походження, приналежність до національних меншин, майнового положення, народження, стан здоров’я або інші ознаки.

В той же час, закономірним є те, що на шпальтах газет, по телебаченню, радіо, ми чуємо: „Права дитини”, „Права національних меншин”, „Права біженців” і т.п. Це пов’язано з одним із головних завдань Прав Людини. Права Людини захищають.

Кого в першу чергу потрібно захищати? Звісно, тих хто самотужки зробити це не зможе – слабшого.

Особливі захист та безпека, найкращі умови для розвитку, особлива турбота дітям, молодим людям – лише за цими критеріями ми можемо говорити про відмінності за віком. Слід сказати, що ті ж самі критерії особливого відношення виділяють таку групу людей, як люди похилого віку. В народі кажуть, що „...стара людина, як маленька дитина...” А, ще є справедливий вислів: „Моральне обличчя суспільства визначається його ставленням до дітей, пристарілих, хворих, убогих.”

Сьогодні існує досить велика кількість документів на національному та міжнародному рівнях, що проголошують і захищають Права Людини, в тому числі і специфічні права представників окремих груп людей. Наприклад, одним із фундаментальних документів, що містить специфічні права представників такої групи людей, як діти, є Конвенція ООН про права дитини.

Що означає „Молодь”?

Ти – молода людина. Що це означає? Все ж таки, якого віку людей прийнято вважати молоддю? Дійсно, виявляється, що це важливо. Це пов’язано з існуванням специфічних прав для певних вікових груп молодих людей, що викликано особливостями фізичного та розумового розвитку. Виходячи із тих же причин та заради безпеки, здорового розвитку, до певного віку існують певні обмеження прав молодих людей.

 „В минулому взагалі не існувало поняття „молодь”. Люди поділялися на „дітей”, „дорослих”, „людей похилого віку”. Зараз молодь все більше отримує визнання, як важлива група людей.... Не існує єдиної думки про чіткий вік „дитинства”, „підліткового віку” або „молодості” і „дорослого віку”. Наприклад, в Організації Об’єднаних Націй використовуються наступні терміни:

Діти: всі, кому не виповнилось 18 років

Підлітки: всі у віці від 10 до 19 років (молодший, середній і старший підлітковий вік)

Юнацтво: всі у віці 15 – 24 років

Молоді люди: всі у віці 10-24 років”[1]

Досить заплутано, чи не так? Втім, вік має дуже важливе юридичне значення. З віком молода людина, втрачає деякі можливості, але в той же час набуває нових прав. З віком збільшується і відповідальність.

Зв’язок поколінь

Ти – молода людина! Ти маєш власне бачення світу в якому будеш жити, виховувати своїх дітей. Ти маєш власні погляди на суспільні процеси, що відбуваються навколо тебе і в світі. „Твої погляди важливі, тому що ти – один із тих, хто буде випробувати цей світ. Ти – один із перших , хто після падіння Берлінської стіни закінчив школу або коледж, шукає роботу, сам вирішує, чи обирати шлюб і чи заводити сім’ю у цьому новому суспільстві. Щоб ти не робив, мир в який ти вступаєш, зовсім не схожий на той світ, що чекав твоїх батьків, коли їм було стільки ж років, як тобі сьогодні”[2]

Світ стає іншим з кожним новим поколінням людей. Світ створює кожне нове покоління людей. Нові умови життя, новітні технології, нові небезпеки та проблеми змушують нас постійно діяти. Діяти, щоб вижити, почувати себе вільною людиною, брати участь у створенні нового світу. Світу який ми передаємо наступним поколінням.

Який світ отримуєш ти – молода людина? Як ти його можеш охарактеризувати? Спробуй взяти аркуш паперу й написати на ньому ті характерні риси, що притаманні на твій погляд світу сьогодні. Ти отримаєш власне уявлення про навколишній світ. Тепер, можеш взяти інший аркуш і позначити на ньому характерні риси світу майбутнього - яким він має бути на твій погляд. Отже, ти маєш два різних світи. Подумай, як саме ти будеш діяти, щоб світ став саме такий, яким він має бути на твій погляд. Які досягнення минулих поколінь будуть при цьому в нагоді.

Одним із таких досягнень, надбань минулих поколінь є Права Людини. Люди завжди шукали шляхи взаємопорозуміння, якусь спільну мову - спільні цінності, що будуть прийняті кожною людиною і не порушуватимуть її поглядів та переконань. Такою спільною мовою стали Права Людини



[1] «Молодежь в меняющемся обществе. В помощь дискуссии», 2001 г. ЮНИСЕФ, Всемирная организация скаутского движения.

[2] «Молодежь в меняющемся обществе. В помощь дискуссии», 2001 г. ЮНИСЕФ, Всемирная организация скаутского движения.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль