версія для друку

Громадянська Освіта, 2002,  №24
Різне, Релігія і школа

З ДОСВІДУ РОБОТИ ЦЕНТРУ ГРОМАДСЬКОГО ПРАВОЗАХИСТУ ХЕРСОНСЬКОГО ОБЛАСНОГО ФОНДУ МИЛОСЕРДЯ ТА ЗДОРОВ’Я

06.12.2002

СТУДЕНТИ ВИГРАЮТЬ СУДИ

Наталя Козаренко, юрист, керівник проекту, "Центр громадського правозахисту" при Херсонському обласному Фонді милосердя та здоров’я,

Олександр Бурмагін, помічник керівника проекту, студент 5-го курсу юридичного факультету Харківського державного університету внутрішніх справ.

Два роки тому Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я разом із відділом праці та соціального захисту Херсонського міськвиконкому створили Центр громадського правозахисту для малозабезпечених громадян регіону. Сьогодні можна підбити підсумки і оцінити, що дала області ця ініціатива добровольців

Наші дослідження показали, що близько 85% людей похилого віку в Херсоні юридично безграмотні, вони не можуть зорієнтуватися у змінах законодавства і не мають коштів на платну юридичну консультацію та послуги адвоката. Не менша проблема - правова безграмотність та беззахисність неповнолітніх. Державна адвокатура для неповнолітніх працює вкрай незадовільно через відсутність коштів у бюджеті. Платна юридична допомога недоступна багатьом: старикам і дітям, багатодітним сім’ям, інвалідам, безробітним, бездомним, біженцям та людям, які відбули покарання в тюрмі. Тим часом щороку десятки студентів юридичних факультетів вузів Херсонщини проходять практику в установах, де їм не доручають серйозної і відповідальної роботи, найчастіше - дають ознайомитися з готовими документами.

От ми й вирішили об’єднати можливості Фонду, міськвиконкому і студентів, щоб виправити ситуацію. Міськвиконком надав приміщення і консультації спеціалістів, Фонд обладнав місце прийому, забезпечив оргтехнікою, папером і ручками, запросив двох професійних юристів. Студенти вклали свій ентузіазм і бажання стати справжніми професіоналами. У 2000 році в Центрі вели прийом 10 студентів Міжрегіонального інституту бізнесу та Херсонського педагогічного університету. Вони виграли 6 справ в судах - захистили права пенсіонерів і навіть сім’ю бомжів. Окрім того, що студенти вчилися писати позовні заяви і виступати в судах, вони набували таких необхідних для майбутньої професії якостей, як терпіння, толерантність, вміння вислухати, почути, зрозуміти і дати корисну пораду. Багато конфліктів, з якими люди зверталися в Центр громадського правозахисту, успішно вирішуювалися ще до судового розгляду. За період із 5 січня 2000 по 24 січня 2001 року ми прийняли 627 скаржників, надали їм 834 консультації (деякі люди зверталися кілька разів), склали 218 документів (позовні заяви, заяви в суд, прокуратуру, до виконавчих органів і служб, запити до архівів тощо). Наші громадські правозахисники (в тому числі й студенти) за цей час взяли участь у 32 судових справах, 71 раз виходили в суд, виграли 12 справ (6 з них - студенти). Іще 36 наших підопічних виграли справи в суді самостійно - завдяки професійно складеним нашими волонтерами заявам та вчасним консультаціям.

Якщо роботу Центру Громадського Правозахисту обрахувати за середніми розцінками платних юридичних консультацій в Херсоні, то за рік ми надали послуг на кілька десятків тисяч гривень. Окрім того, ми зекономили час і нерви багатьом державним службовцям, полегшили роботу багатьом суддям, сприяли формуванню 10 професіоналів-юристів. А головне - ми вирішили життєво важливі проблеми сотень малозабезпечених громадян, чим зменшили соціальну напругу в регіоні. Упродовж 2001 року в Центрі пройшли стажування 72 волонтери - студенти-юристи Харківського державного університету внутрішніх справ, Херсонського економіко-правового інституту, Міжрегіонального інституту бізнесу, Херсонського кооперативного економіко-правового технікуму, студенти-психологи Херсонського педагогічного університету та лідери НДО. Спеціалісти ХОФМЗ провели для них 8 семінарів та тренінгів з практичного захисту прав людини. Щомісяця стажисти зустрічалися з провідними фахівцями Херсонського міськвиконкому, служб соціального захисту населення, працівниками міського центру зайнятості та пенсійних фондів, лідерами громадських організацій.

За цей період стажисти надали 2022 безкоштовні юридичні й соціальні консультації для малозабезпечених Херсонської області, склали 155 позовних заяв до суду, 21 апеляційну та касаційну скаргу, 23 заяви до управління юстиції,17 - до прокуратури та міліції , 11 скарг та заяв до райвиконкомів і міськвиконкомів, 7 - до паспортних столів, 6 - до органів соціального захисту, 4 - до ЖЕКів, 2 - в нотаріальні контори.

Про авторитет і популярність Центру свідчить той факт, що сюди направляють малозабезпечених скаржників обласна держадміністрація, міськвиконкоми та райвиконкоми, районні управління соціального захисту населення, прокуратури, суди, служби у справах неповнолітніх, інтернати для дітей-сиріт, редакції газет, громадські організації.

Упродовж 2001 року студенти-стажисти та правозахисники громадських організацій безкоштовно захищали інтереси підопічних Фонду в 98 судових засіданнях по 46 цивільних справах - і виграли 32 судові справи. Якщо роботу Центру громадського правозахисту оцінити за мінімальними розцінками херсонських юридичних консультацій, то за минулий рік неімущі Херсонщини отримали послуг на 28340 гривень. Окрім того, стажисти Центру безкоштовно пройшли курс навчання, який за найнижчими розцінками коштує 8640 гривень.

Але значно важливіше те, що завдяки активності студентів-юристів для бідняків Херсона поліпшився доступ до правосуддя. Причому, з бюджетних коштів міста на це не було витрачено жодної гривні. Із 15 листопада 2000 року до 15 листопада 2001 року проект "Центр громадського правозахисту" здійснювався за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Нині Центр продовжує успішно працювати за рахунок ентузіазму добровольців Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я та, в тому числі й студентів-юристів. Нині досвід роботи Центру вивчають новообрані депутати Херсонської обласної ради - їм подобається ідея співпраці зі студентами-юристами. Депутати мають намір залучати студентів до роботи з виборцями у своїх громадських приймальнях.

Спеціалісти і студенти-волонтери Центру вдячні колегам з Миколаївського обласного Комітету оборони прав людини, Миколаївського обласного комітету "Правозахисник-І", громадської організації "За професійну допомогу" (м. Комсомольськ Полтавської області) та Севастопольської правозахисної групи за допомогу в здійсненні проекту.

Прийом у Центрі громадського правозахисту ХОФМЗ ведеться з понеділка по п’ятницю за таким розкладом: з 10.00 до 12.00 - соціальна консультація, з 13.00 до 15.00 - юридична консультація. Заявники з віддалених районів області можуть надіслати запит листом і отримати письмову консультацію.

Адреса: 73000, Херсон, вул. Фрунзе, 2, офіс 24, тел.(0552) 24-60-03,

www.uapravo.org ,

mailto:[email protected]

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО

Наталя Козаренко

Жертви насильства у сім’ї рідко звертаються по допомогу. Вони скоріше терпітимуть, ніж наважаться "винести сміття за поріг". А багато хто й не здогадується, що такі потворні стосунки є не лише неприродними, а й протиправними.

Серед п’яти тисяч сто двадцяти двох громадян, яким за три останні роки Фонд милосердя та здоров’я надав безкоштовні юридичні консультації, тільки 28 звернулися зі скаргами на насилля в сім’ї! Тільки п’ятеро свідомо звернулися саме з проханням допомогти захиститися від насилля в сім’ї. В інших 23-х випадках факт насилля з’ясовувався вже під час вивчення справи - люди неспроможні були самостійно усвідомити, що з ними коїться.

Із 28 скарг про насилля в сім’ї лише 13 подали жінки. Іще 12 звернень - з приводу побиття і приниження старих людей. Ще 3 скарги - про побиття дітей.

Старики скаржаться так само рідко, їх лякають походи до міліції або суду, очікування в чергах, недоброзичливість чиновників. Дитячі проблеми вирішуються ще важче. Органи опіки та піклування самоусунулися - один працівник на район фізично неспроможний впоратися з потоком скарг, а альтернативи таким службам у нашій державі немає.

Більшість людей не вірять, що існує хоч якась можливість захиститися. Із 28 наших клієнтів усього двоє погодилися звернутися до суду - і виграли справи! У першому випадку п’яний сусід налякав і образив сусідку і її неповнолітню доньку (демонстрував свою наготу й брудно лаявся). Мати й донька отримали 1000 гривень компенсації за моральну шкоду і близько 800 гривень - за лікування дівчинки після стресу.

Другий випадок: у Нововоронцовці стареньку жінку син виганяв з дому. У двоповерховому будинку для матері не знаходилося місця, хоча за законом вона мала на нього право. П’яний син побив матір так, що та тиждень пролежала в лікарні. Тільки після цього старенька доручила дочці подати заяву до суду.

Скарга беззахисної немічної матері не розчулила суд, кривднику призначили усього лише умовне покарання. Відчувши безкарність, син погрожував матері розправою. І тоді вона звернулася до Фонду милосердя та здоров’я. Юристи Фонду склали позов про компенсацію моральної шкоди, заподіяної злочином. Бо побиття - це і є злочин. І суд виніс рішення: стягти з кривдника 3000 гривень. Тільки після цього син дав матері спокій.

Якби решта 26 наших клієнтів наважились піти зі своєю бідою до суду, вони б теж мали всі шанси отримати компенсацію за моральну шкоду.

У сімейних конфліктах непоганих результатів досягають медіатори.

Медіація - це досудовий спосіб розв’язання суперечок погоджувальними методами. Коли учасників конфлікту "зашкалює" від минулих образ, коли вони вже неспроможні оцінити ситуацію і не довіряють одне одному - переговори стають неможливими, конфлікт заходить у глухий кут. Виникає потреба у третій стороні, якій би довіряли усі учасники конфлікту. Це мусить бути людина з бездоганною репутацією, нейтральна і достатньо кваліфікована у вирішенні конфліктів.

Ті скаржники, що відмовляються подавати заяву до суду, як правило, звертаються за допомогою до медіатора Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Апполінарії Михайлової. І тут результати просто вражаючі: за один тільки 2001 рік у 18-ти випадках із 32 медіатору вдалося замирити сторони. Переваги такого вирішення конфліктів очевидні: а) немає незадоволеної сторони, як це буває після рішення суду; б) суд позбавлений зайвого навантаження, зекономлені дeржавні кошти.

Очевидно, що сьогодні вкрай потрібен Закон "Про попередження насильства в сім’ї", але проект вже кілька років вивчається законотворцями. Але так само очевидно, що самих законів для вирішення проблеми домашнього насильства замало. Треба, щоби люди змінили ставлення до себе, до власної людської гідності. А це можна зробити лише через комплексні просвітницькі програми, поширення інформації про права людини, механізми їх захисту, про успішні випадки захисту прав у суді, застосування практики звернення за допомогою до медіатора та психолога. Багато громадських організацій вже сьогодні займаються цим, мають досвід, але потрібна також підтримка з боку держави. Почати можна було б із вивчення в першому класі статті 21 Конституції України: "Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними."

(З матеріалів сайту "Журнал для правозахисних НУО" www.uapravo.org )

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль