версія для друку

Громадянська Освіта, 2002,  №15
Різне, Релігія і школа

"МОДЕЛЬ ООН" НА СЕЛІ

06.12.2002
автор: Юрій Буланов, викладач історії та правознавства, сел. Зачепилівка, Харківська обл.

Засобами рольової гри залучати дітей до ознайомлення з проблемами, які стоять перед суспільством у галузі захисту прав людини, – таку мету ставлять перед собою організатори конференцій учнівської молоді "Модель ООН", котрі стали вже традиційними у Зачепилівському районі Харківської області. Учні шкіл району не стільки моделюють діяльність Організації Об’єднаних Націй, скільки під час спілкування у "комісіях" і "комітетах" виробляють комунікативні навички, знайомляться з питаннями міжнародної політики, з ситуацією стосовно прав людини, яка склалася у різних країнах світу. Крім того, при підготовці до підсумкової конференції школярі детально вивчають країну, від імені котрої їм доведеться працювати під час чергової сесії "Генеральної асамблеї", - її історію, культуру, економіку, звичаї, традиції, позиції у міжнародній політиці. Звичайно, в умовах сільської місцевості це зробити дуже важко, але, як показує досвід, можливо. Таким чином збагачуються знання дітей з історії, географії, економіки, розширюється їх загальна ерудиція, що дуже важливо у наш час, коли спостерігається загальна тенденція до падіння престижу знань, особливо у сільській місцевості (можливо, хтось не погодиться з моєю останньою думкою, але це результат власних багаторічних спостережень).

Як важливий позитивний момент слід відзначити той факт, що найактивнішу участь у підготовці й проведенні районної конференції беруть учні Зачепилівської школи – члени молодіжної правозахисної організації "Світ дитинства". Вони протягом року підбирають необхідний матеріал, узагальнюють його, оформляють у вигляді бюлетенів і направляють до всіх шкіл району. Таким чином, школярі мають можливість не тільки знайомитися з діяльністю Організації Об’єднаних Націй, а й отримувати різноманітну інформацію стосовно сучасного стану речей у сфері захисту прав людини і прав дитини (велику допомогу в цьому плані надають обидва бюлетені ХПГ "Права людини").

Організатори "Моделі ООН" у Зачепилівському районі (а це – відділ у справах молоді та спорту райдержадміністрації та Зачепилівський ресурсний центр "Світ дитинства") розглядають дану рольову гру як одну з форм громадянської освіти молоді, що сприяє формуванню у школярів почуття відповідальності не тільки за долю своєї країни, а й планети в цілому. Молоде покоління XXI століття не повинне бути байдужим до проблем України і світу – у нього необхідно виховувати почуття причетності до творення історії, важливості внеску кожної людини в реалізацію загальнолюдських програм.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль