версія для друку

Громадянська Освіта, 2002,  №09
Різне, Релігія і школа

Виборча активність дорослих: чи залежить вона від дітей?

06.12.2002
автор: Ірина Лепкина

Ірина Лепкина (11 клас), координатор програми "Рада Старшокласників", "М’АРТ", м. Чернігів

Вибори… Зазвичай, це доволі цікавий та захоплюючий процес. Скрізь розвішані передвиборчі програми, на вулиці до тебе чіпляються різні агітатори з листівками, а у кожного на умі тільки й розмови про те, за кого б голосувати. В цьому році чернігівські школярі не захотіли залишатися бездіяльними і організували свої вибори - до Ради Старшокласників м. Чернігова. І знаєте, кажучи відверто, вибори серед школярів - це набагато цікавіше і смішніше явище. Адже дорослі тільки вміють сперечатися, а потім взагалі можуть не з’явитися на вибори, а от школярі спочатку все роблять мовчки і нікому ніколи не розказують за кого збираються віддати свій голос. І спробуйте знайти хоч одного учня, який би не з’явився на вибори - усі досить добре розуміють, що їх майбутнє шкільне життя залежить саме від них.

На передодні учнівських виборів я вирішила провести невеличке опитування. Просто ходила і всім задавала питання: "Чи вважаєте ви, що учнівські вибори зможуть підвищити виборчу активність серед дорослих та зменшити процент абсентеїзму (ігнорування виборів)?" Якщо чесно, то результати мене дуже вразили. Один студент мені сказав: "Та ви взагалі молодці, що займаєтесь такою справою, адже це прямий приклад для наслідування і я впевнений, що ніхто з батьків, які побачили активність їхніх дітей, ніколи в житті вже не проігнорують виборів". Інша жіночка, яка має дочку дев’ятикласницю, що перемогла на виборах в своїй школі мені сказала так: " Знаєте, коли я бачу радість своєї доньки, ось ці вогники в її очах, бажання працювати та задовольняти своїх виборців, я просто не маю права показувати їй свою слабкість перед виборчим процесом і падати в її очах в своїй активності. Я обов’язково піду на вибори і проголосую".

Звичайно, були і негативні відповіді. Деякі вважають, що діти просто граються, інші, - що їм нічим зайнятися і вони копіюють батьків, а деякі взагалі не хочуть про це думати. Один хлопець-школярик мені сказав: "Мені все одно, чи підуть мої батьки на вибори, чи захочуть самі обрати своє майбутнє, я знаю чого хочу я - жити в гарній державі, і поки я сам не почну жити так, як потрібно жити в гарній державі, вона не стане гарною".

Отож, дитячі вибори в Раду Старшокласників м. Чернігова, які проходили в рамка проекту "Школа молодих виборців" (ММГО "М’АРТ") та проекту "Наше майбутнє в ваших руках" (Асоціація "Нова Доба"), наштовхнули багатьох на роздуми, а інших змусили піти на вибори.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль