версія для друку

Громадянська Освіта, 2002,  №09
Різне, Релігія і школа

В Чернігові 20-21 березня відбулись. вибори!

06.12.2002
автор: Сергій Буров (м. Чернігів)

Сергій Буров, вчитель СШ №1, керівник громадської організації "М’АРТ", м. Чернігів

Ні, порушень виборчого законодавства не було. Це були вибори до Ради старшокласників Чернігова. Таким чином вчителі суспільних дисциплін і учні міста вирішили активізувати громадян на те, щоб вони зробили свій свідомий вибір 31 березня. Акція відбулась у більшості шкіл нашого міста в рамках роботи міського методичного об’єднання вчителів правознавства і стала яскравим прикладом партнерських взаємовідносин між вчителями і учнями. Розробниками плану проведення цього заходу стали дві громадські організації: "М’АРТ" ("Молодіжна АльтеРнаТива", м. Чернігів) і Всеукраїнська Асоціація вчителів історії і суспільних дисциплін "Нова Доба".

Окрім головної мети, що була названа багато корисних знань і навичок здобули учні. Вони навчились тому, якою є процедура виборів, ознайомились із законодавством України про вибори, навчились визначати ступінь демократичності виборів.

Цікавим є досвід проведення цієї акції в кожній із шкіл. Наприклад, в школі-інтернаті №24 для слабозрячих все було настільки серйозно, що два кандидати набрали однакову кількість голосів, і тепер там очікують другого тура. Після виборів у 15-му ліцеї педагоги відчули безпосередній вплив на батьків, які від своїх дітей почули про різні види виборчих систем, про те як відбувається процедура голосування. Таким чином, підвищується і ступінь довіри між вчителями і батьками. Не перший рік подібні заходи відбуваються в середній школі №1. Як правило, вони тут висвітлюються в шкільних ЗМІ, зокрема в газеті "School Life". Багатими на інформаційні та агітаційні матеріали були вибори у СШ № 24 і в СШ № 19.

Отже, ми можемо бути впевнені, що підростає нове покоління, гідне називатись громадянами України.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль