Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946569970


УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ "МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ"

30.12.1999
Міжнародна Амністія (МА) - всесвітній рух, не пов’язаний ні з якими урядами, політичними переконаннями і релігійними віросповіданнями. Він виконує особливу роль у справі міжнародного захисту прав людини:

- прагне до звільнення в’язнів сумління (це - люди, ув’язнені за їх переконання, колір шкіри, стать, етнічне походження, мову чи за сповідувану релігію, за умови, що вони не застосовували і не підтримували насильства);

- домагається справедливого й невідкладного судового розгляду для всіх політичних в’язнів;

- виступає проти застосування смертної кари і катувань чи інших видів жорстокого, нелюдського або принизливого поводження чи покарання до всіх без винятку ув’язнених;

- сприяє поширенню знань про права людини серед широких верств суспільства, зокрема підтримує освітні програми в цій галузі для середньої школи.

МА - неупереджена організація. Вона не підтримує ніякі урядові чи політичні системи, але й не виступає проти них. У той же час вона не поділяє погляди й переконання ув’язнених (але не виступає й проти них), чиї права вона прагне захистити. Вона зацікавлена виключно в захисті прав людини в кожному окремому випадку, незалежно від ідеологічної лінії уряду чи переконань його жертви.

МА принципово засуджує катування і страти ув’язнених, незалежно від того, ким вони виконуються, включаючи опозиційні до правлячого режиму групи. Уряди повинні виступати проти таких зловживань, діючи у відповідності до міжнародних норм захисту прав людини.

МА не класифікує уряди на підставі їхнього ставлення до прав людини. Замість порівнянь вона зосереджує свої зусилля на тому, щоб покласти край певним порушенням прав людини в кожному окремому випадку.

МА має розгалужену мережу членів у всьому світі, вона відкрита для всіх, кому дорогі визначені нею цілі. При допомозі своїх членів та прихильників МА привертає увагу до індивідуальних випадків порушень, мобілізуючи громадську думку, і прагне до поліпшення міжнародних норм захисту прав ув’язнених.

Інформація про ув’язнених і порушення прав людини надходить із Відділу розслідувань МА в Лондоні. Інформування про становище у своїх країнах не належить до завдань місцевих секцій, груп або членів. Місцеві секції, групи і члени не несуть ніякої відповідальності за дії чи заяви міжнародної організації стосовно цієї країни.

Робота МА базується на Загальній декларації прав людини ООН. МА підтримує офіційні стосунки з ООН, ЕКОСОС, ЮНЕСКО, Радою Європи, Організацією Африканської Єдності та Організацією Американських Держав.

Українська асоціація "Міжнародна Амністія" (УАМА) утворилася в квітні 1994 року. За цей час керували організацією Мирослав Маринович (Дрогобич) і Роман Гречаник (Ялта). Зараз очолює УАМА Світлана Харитонова (Дрогобич).

У структурі УАМА керівники робочих груп (РГ) є членами Національного Комітету. Новим керівником Робочої групи з викладання прав людини (РГ ВПЛ) обрано Ніну Кусайкіну (Харків). До складу РГ ВПЛ увійшли: Разумова Олена (м. Макіївка Донецької обл., викладач гімназії), Почепцов Віктор (Золотоніський р-н Черкаської обл., вчитель школи), Куксенко Сергій (Золотоніський р-н Черкаської обл., вчитель школи), Соболевська Надія (м. Макіївка Донецької обл., викладач вузу).

Читачі матимуть змогу познайомитися з членами РГ ВПЛ на сторінках бюлетеня.

Н.Кусайкіна, голова РГ ВПЛ УАМА

Рекомендувати цей матеріал