Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946568602


Викладання історії в контексті сприяння демократичним цінностям і терпимості

30.12.1999

Таку назву має книга, переклад якої нещодавно був підготовлений і виданий Українською правничою фундацією та Центром інформації та документації Ради Європи в Україні. Автор книги - Кармел Галлагер. Переклад здійснено за виданням Ради Європи (Страсбург, 1996 р.).

Тираж книги, відповідно кількості шкіл в Україні, становить 20 тисяч примірників. За нашими відомостями 19 тисяч примірників було передано Міністерству освіти України для розповсюджування по школах.

Дуже радимо вчителям історії та керівникам шкіл, якщо вони ще не одержали цієї невеличкої (48 стор.), але дуже цінної книжечки, звернутись з цього питання до відповідних органів освіти, чи то районних, чи то обласних, чи то безпосередньо до Міністерства.

Ми надаємо великого значення тому, щоб цей посібник, що був рекомендований Міністерством освіти України, таки дійшов до кожної школи. Тому будемо дуже вдячні нашим читачам-вчителям за повідомлення: чи вдалося одержати посібник "Викладання історії в контексті сприяння демократичним цінностям" , чи всі зусилля (і які саме?) виявилися марними?

В книжці пропонується новий підхід до викладання історії, одним із основних принципів якого є такий:

"Замість того, щоб засвоювати одну версію, запропоновану в старих шкільних підручниках, учні повинні мати можливість формувати свої власні думки шляхом співставлення різних фактів і точок зору. Іншими словами, з учнями треба працювати таким чином, щоб вони виробили навички творчого опрацьовування одержаної інформації, навчилися думати критично і бути "конструктивно скептичними".

Ніяка цитата не зможе дати уявлення про цю книгу, блискучу за формою, глибоку та різноманітну за змістом. В книжці наведена велика кількість "висловлювань для роздумів над викладанням історії", які часто є протилежними одне одному, а разом охоплюють увесь спектр думок з того чи іншого питання.

Наприкінці наведемо висловлювання, з якого починається книга (воно належить одному з учасників симпозіуму Ради Європи "Історія, демократичні цінності і терпимість в Європі: Досвід країн, що знаходяться на шляху демократичного розвитку", Софія, 1994 р.):

"Учителі - не єдине джерело впливу на розвиток дітей, але його необхідна складова. Нам відведено небагато часу на те, щоб допомогти дітям засвоїти знання і зрозуміти, що вони повинні стати гідними громадянами своєї батьківщини, нашого неспокійного континенту і загального дому, що постійно перебуває під загрозою. Професія вчителя історії сповнена великою відповідальністю. Учителі історії можуть не погодитись з цим твердженням, але й не в змозі його спростувати. Тому вони мають прийняти цей виклик. Якщо учителі історії відкидають його, вони втрачають свій шанс і зраджують дітей".

Повний текст посібника можна скачати тут

В.К.

Рекомендувати цей матеріал