Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946552800


Урок 12 Чому батьки конституції використали Віргінський план для створення Конституції?

30.12.1999

(МИ, НАРОД... ГРОМАДЯНИН І КОНСТИТУЦІЯ
Центр громадянської освіти, Calabasas, USA, 1995 )

Мета уроку

Делегати Віргінії і Нью-Джерсі на Філадельфійському конвенті подали на розгляд батьків конституції плани створення нового центрального уряду. Після тривалих дебатів за основу нової конституції було взято Віргінський план. Не всі рекомендації плану було сприйнято. Розуміння суті обох планів і змісту дебатів про них має поглибити ваше розуміння Конституції і дальших дебатів про формування нашого уряду.

По закінченні цього уроку ви повинні вміти пояснити відмінності між Віргінським і Нью-джерсійським планами. Ви також повинні вміти пояснити, чому саме Віргінський план було обрано за основу нашої Конституції.

Терміни, які треба знати
рівне представництво
федеративний устрій
пропорційне представництво
Нью-джерсійський план
Віргінський план

Що являв собою Віргінський план?

Чимало делегатів приїхали до Філадельфії переконаними, що вади Статей конфедерації аж так серйозні, що їх краще не брати за вихідну точку. Одним з таких делегатів був Джеймс Медисон. Ще напередодні конвенту він склав план створення нового центрального уряду, який згодом дістав назву Віргінський план. Очікуючи приїзду делегацій інших штатів, віргінські делегати погодилися висунути план Медисона за основу на обговорення конвенту.

Головним, що треба знати про Віргінський план, є те, що він пропонував створити сильний центральний уряд. За Статтями конфедерації уряд міг впливати лише на штати, а не на народ. Наприклад, центральний уряд міг питати грошей, але тільки штатам належала влада стягувати їх через оподаткування.

За Віргінським планом, центральному уряду належала влада ухвалювати й забезпечувати виконання власних законів, а також стягувати власні податки. Кожен громадянин перебував під юрисдикцією двох урядів - центрального та уряду штату. Обидва уряди діставали свою владу від народу. Наявність двох урядів, центрального і штатного, кожному з яких надано певну частку влади, і становить те, що сьогодні ми називаємо федеративним устроєм. До того, Віргінський план рекомендував таке:

* центральний уряд матиме три гілки влади - законодавчу, виконавчу і судову. Законодавча влада потужніша за інші, бо, зокрема, матиме повноваження добирати осіб на посади у виконавчій і судовій гілках;

* центральний законодавчий орган, Конгрес, матиме дві палати. Палату представників обиратимуть прямим загальним голосуванням мешканці кожного штату. Сенат обиратимуть члени Палати представників за списками осіб, висунутих законодавчим органом кожного штату;

* кількість представників кожного штату в обох палатах буде визначено пропорційно до його людності або суми внеску до федеральної скарбниці. Така система пропорційного представництва означає, що штати з більшою кількістю мешканців матимуть більше представників у законодавчому органі, ніж штати з меншою людністю.

Віргінський план надавав законодавчій гілці центрального уряду такі повноваження:

* ухвалювати будь-які закони, які не можна ухвалити урядам штатів, як-от закони про регулювання торгівлі між окремими штатами

* скасовувати закони штатів, визнані за такі, що порушують національну конституцію або національні інтереси

* коли треба, застосовувати збройні сили держави проти штату для забезпечення виконання ухвалених Конгресом законів

* обирати урядовців виконавчої і судової гілок влади.

Як ви вважаєте?

1. Які переваги і недоліки має двопалатний Конгрес? Поясніть, на яку позицію ви пристали з цього питання.

2. Чому ви вважаєте, що Віргінський план уповноважив Конгрес скасовувати закони, ухвалені законодавчими органами штатів? Які аргументи ви можете навести „за“ чи „проти“ надання Конгресу такого повноваження?

3. В який спосіб Віргінський план виправляв те, що батьки конституції вважали вадами Статей конфедерації?

Як відреагували батьки конституції на Віргінський план?

Серед батьків конституції точилися серйозні дебати щодо Віргінського плану. Протягом перших тижнів роботи конвенту, коли обговорювали окремі пропозиції плану, далася взнаки принципова незгода щодо способу представництва.

* Більші штати бажали, щоб обидві палати центрального законодавчого органу формувалися за пропорційного представництва. Вони твердили, що уряд, який водночас представляє народ і прямо впливає на нього, має надавати рівну кількість голосів однаковій кількості людей.

* Менші штати бажали рівного представництва - рівної кількості голосів від кожного штату. Їхня позиція виходила з побоювань, що після втрати рівної кількості голосів, належної їм за Статтями конфедерації, більші штати домінуватимуть над ними.

На половину червня конвент через цю незгоду опинився у кризі. Делегати малих штатів, на чолі з Вільямом Патерсоном з Нью-Джерсі, запросили надати їм час для складання плану, альтернативного Віргінському.

Що являв собою Нью-джерсійський план?

15 червня Патерсон подав план малих штатів, який згодом дістав назву Нью-джерсійського плану. Малі штати не бажали створювати центральний уряд, в якому вони мали б незначну владу. Вони твердили, що краще і безпечніше зберегти основу Статей конфедерації, як вони й домагалися. Окремими важливими пропозиціями їхнього плану були такі:

1. Законодавча влада. Конгрес матиме єдину палату, як у Конфедерації, за умови надання йому таких розширених повноважень:

* Оподаткування. Центральному уряду надано право справляти мита на довіз і гербовий збір, щоб дістати кошти для своєї діяльності, він також має право стягувати кошти зі штатів, якщо ті відмовляються їх сплачувати.

* Торгівля. Конгрес правомочний регулювати торгівлю між штатами, а також з іноземними державами.

* Контроль над штатами. Закони і міждержавні договори, ухвалені Конгресом, мають вважатися найвищим законом краю. Жоден штат не може ухвалювати закони, що суперечать їм.

2. Виконавча влада. Цю гілку складатимуть кілька осіб, призначених Конгресом. Вони правомочні застосовувати федеральні закони, призначати інших урядовців, а також керувати будь-якими військовими діями.

3. Судова влада. Верховний суд призначатимуть урядовці. Він правомочний розглядати справи щодо міждержавних договорів, торгівлі між штатами та з іноземними державами, а також стягування податків.

Вправа на розвиток критичного мислення

ОБГРУНТУВАННЯ ТА ОБСТОЮВАННЯ ПОЗИЦІЙ

Обидва плани, Віргінський і Нью-джерсійський, мали вади і переваги. Їх розуміння корисне для ухвалення розумного рішення про те, який план був кращим. Працюйте у малих групах для визначення та описання вигод і невигод кожного плану, а потім наведіть їх у таблиці на зразок поданої далі. Оберіть план, який пропонував, на думку вашої групи, кращий уряд. Підготуйтеся пояснити та обстоювати аргументи на користь свого рішення.

Віргінський план

Нью-джерсійський план

Вигоди

Невигоди

Вигоди

Невигоди

       
       
       

Чому було обрано Віргінський план?

Нью-джерсійський план відтворював систему правління згідно зі Статтями конфедерації. За такої системи центральний уряд представляв штати і впливав радше на них, ніж на народ. Нью-джерсійський план справді містив корисні пропозиції щодо усунення окремих вад Статей конфедерації. Але на час подання Нью-джерсійського плану, після двотижневого обговорення Віргінського плану, чимало делегатів переконалися, що центральний уряд потребує нових повноважень і нової організації для виконання цих повноважень.

Під час голосування 19 червня Нью-джерсійський план підтримали делегації Нью-Джерсі і Делаверу, більшість делегатів Нью-Йорку, оскільки Гамілтон завжди залишався у меншості проти двох своїх колег, а також половина делегатів Меріленду. Отже, Віргінський план надалі залишився основою для обговорення конвентом.

Втім, чимало важливих проблем не дістали розв’язання. Серед них дві потенційно небезпечні:

* Як треба визначати кількість представників кожного штату? За кількістю мешканців? Деякі делегати надалі твердили, що кожен штат повинен мати однакову кількість голосів, не зважаючи на велику чи малу кількість його мешканців.

* Які повноваження повинен мати центральний уряд?

Серед делегатів виявилися серйозні розбіжності. Вони набрали такої гостроти, що конвент мало не зірвався.

Перевірка і використання уроку

1. Чому кажуть, нібито делегати Філадельфійського конгресу знехтували наданими їм вказівками?

2. У чому полягала суперечка між більшими і меншими штатами щодо представництва у Конгресі? Які штати віддавали перевагу рівному представництву, а які пропорційному? Що відрізняє рівне і пропорційне представництво?

3. У чому полягали істотні відмінності між Віргінським і Нью-джерсійським планами? Чому батьки конституції вирішили й далі опрацьовувати Віргінський план?

4. Дослідіть історію пропорційного представництва у Сполучених Штатах і поясніть зміни у сучасній процедурі обрання сенаторів США.

Рекомендувати цей матеріал