Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946552162


ВСТУП ДО ВИВЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ

30.12.1999

У цій книзі шість розділів. У них буде розглянуто

* історичні і філософські засади уявлень нашої країни про конституційне правління

* створення Конституції

* організація федерального уряду

* дальший розвиток Конституції

* значення різних прав, гарантованих Біллем про права

* поширення прав протягом останніх двохсот років, і нарешті,

* роль громадян в американській демократії.

Кожен розділ містить 6-9 уроків (загалом 40 уроків). У кожному уроці увагу зосереджено на окремому питанні, пов’язаному з темою цілого розділу. У кожному уроці ви знайдете низку інших питань, до яких додано пояснення. Кожен урок містить перелік термінів або положень, важливих для певної теми і які ви повинні знати по закінченні цього уроку.

Більшість уроків містить також одну або кілька „вправ на розвиток критичного мислення“. Ці вправи дають вам змогу проаналізувати та обговорити якусь окрему проблему, споріднену з темою уроку. Ці вправи покликані не лише поглибити розуміння матеріалу, а й розвинути такі навички, що стануть у пригоді вам як громадянам.

Завершують уроки кілька запитань, що дозволять вам перевірити своє розуміння і знання поданого матеріалу.

На час закінчення цього навчального курсу ви будете обізнані не гірше за інших краян із системою правління своєї країни. Наступна частина цього вступу дасть вам змогу перевірити своє розуміння предмету. Хай вас не обходить те, чого ви ще не знаєте. Усвідомлення того, про що ви вже дізналися, допоможе вам якнайбільше скористатися з читання та обговорення цих уроків.

Для виконання наступних п’яти вправ на розвиток критичного мислення клас треба поділити на групи. Кожна група повинна обговорювати питання з однієї вправи.

А. Що ви знаєте про Декларацію незалежності?

Декларація незалежності, складена Томасом Джеферсоном та ухвалена Континентальним конгресом у липні 1776 року, є засадничим для нашої країни документом. У тексті підручника часто посилаються на положення й думки, вміщені у цьому документі

Вправа на розвиток критичного мислення А.

АНАЛІЗ ДЕКЛАРАЦІЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Подивимося, чи багато ви вже знаєте про значущість цього документу. Текст Декларації незалежності вміщено у довідковому розділі наприкінці цієї книги. Прочитайте перші два параграфи дуже уважно і спробуйте відповісти на такі запитання:

1. Яка основна мета цього документу? Для кого його написано і що в ньому намагалися пояснити?

2. Дію якого гатунку виправдовує Декларація незалежності? Чому ви вважаєте, що Декларація розглядає таку дію як надто серйозну і незвичайну?

3. Які відносини між урядом і народом, яким він урядує, пропонує Декларація? На яких умовах грунтується будь-яке легітимне правління? Що виправдовує припинення таких відносин?

4. Що є основною метою уряду відповідно до тексту Декларації?

5. У Декларації йдеться про самоочевидні „істини“. Що це за „істини“? Чому вони дістали назву „істин“? Що робить їх самоочевидними?

Б. Що ви знаєте про Конституцію?

Якщо Декларація незалежності є засадничим документом для Америки, то Конституція є статутом її уряду. Укладена 1787 року і ратифікована американським народом наступного року, вона встановила систему правління, за якою нація живе вже понад двісті років.

Вправа на розвиток критичного мислення Б.

АНАЛІЗ ПРЕАМБУЛИ ДО КОНСТИТУЦІЇ

Текст Конституції також вміщено у довідковому розділі. Уважно прочитайте преамбулу до цього документу і спробуйте відповісти на такі запитання:

1. Якою є головна мета Конституції згідно з її Преамбулою? Поясніть значення кожної проголошеної нею цілі.

2. Якою владою її „видано і встановлено“?

3. Який зв’язок між проголошеними Конституцією цілями і цілями уряду, окресленими у Декларації незалежності?

В. Що ви знаєте про Білль про права?

Перші десять поправок до Конституції відомі як Білль про права. Цей документ було складено та ухвалено Конгресом 1789 року і ратифіковано народом у 1791 році. Білль про права містить деякі з основних особистих прав, які урядові заборонено порушувати. Коли батьки конституції складали нашу Конституцію і Білль про права, вони подбали про включення писаних гарантій багатьох основних прав вільного народу, як вони їх уявляли.

Перевірте свою обізнаність з Біллем про права, виконуючи наступні вправи на розвиток критичного мислення.

Вправа на розвиток критичного мислення В.

Частина І: РОЗГЛЯД ВАШОЇ ОБІЗНАНОСТІ З БІЛЛЕМ ПРО ПРАВА

Опрацюйте свої відповіді на запитання, виходячи з того, що ви вже знаєте про Білль про права. Не посилайтеся на текст Біллю про права або будь-якого іншого довідкового матеріалу. Підготуйтеся до обговорення своїх відповідей з класом.

1. Що таке „право“?

2. Які права захищені Біллем про права?

3. Від кого вас захищає Білль про права?

4. Чи надає вам Білль про права всі потрібні гарантії життя, свободи і власності? Поясніть свою відповідь.

Частина ІІ: ПЕРЕГЛЯД ВАШИХ ВІДПОВІДЕЙ ДО ПОПЕРЕДНЬОЇ ВПРАВИ

Наступна вправа дасть змогу переглянути деякі з ваших первісних думок щодо Біллю про права. Уважно прочитайте текст Біллю про права у довідковому розділі. Перегляньте свої відповіді на тлі того, що ви дізналися. Робіть це так:

1. Знайдіть бодай три права у Біллі про права, які не згадано у відповіді на запитання 2. Що видається за мету таких прав?

2. Перегляньте свої відповіді на інші запитання і внесіть у них будь-які потрібні, на вашу думку, зміни чи доповнення.

Г. Що ви знаєте про права та обов’язки громадян?

Основною метою цього підручника не є втовкмачити у голову купу фактів про історію і форму правління Америки. Знати ці факти важливо, але тільки за умови, що вони поглиблюють ваше розуміння американської конституційної системи та її розвитку.

Вправа на розвиток критичного мислення Г.

АНАЛІЗ ПРИСЯГИ НА ВІРНІСТЬ

Для американців найпершим виявом громадянства є складання присяги на вірність. Цю присягу ви повторювали безліч разів і, можливо, знаєте її напам’ять:

Я присягаю на вірність прапору Сполучених Штатів Америки і республіці, за яку він майорить, єдину націю, під Богом, неподільну, зі свободою і справедливістю для всіх.

Первісний текст присяги на вірність написав Джеймс Б. Юфем у 1888 році, а за чотири роки його дещо змінив Френсіс Белламі, який включив її у програму святкування 400-ї річниці першого плавання Колумба до Нового світу. Слова „під Богом“ було додано до тексту присяги на вірність федеральним законом в 1954 році.

1. Що означає присягання на вірність? Що означає вірність? Що засвідчує складання присяги у ваших стосунках з урядом?

2. Чому ми присягаємо на вірність американському прапору? Чому не президентові США, конгресменам або членам Верховного Суду?

3. Чи маємо право зректися власної присяги? Якими будуть наслідки подібного вчинку? Якщо ви народилися тут, коли і як ви маєте вирішувати, чи ставати американським громадянином? Якщо ви не народилися американським громадянином, як можна стати ним? Чим громадянин відрізняється від будь-якого іншого мешканця нашої країни?

4. Що таке „республіка“? Чи визначає присяга зміст цього слова? Які відмінності між поняттями „республіка“ і „демократія“?

Д. Де можна знайти найважливіші гарантії прав?

Наявність писаної конституції або біллю про права не означає, що громадянам справді належать зазначені у них права. Так саме наявність законів, ухвалених федеральним урядом, урядами штатів та органами місцевого самоврядування, не гарантує, що громадяни справді одержать права, які начебто захищені цими законами.

Деякі люди часто спостерігають порушення особистих прав у нашому та інших суспільствах і твердять, що найважливіша гарантія прав полягає у серцях і розумі пересічних громадян. Наступна вправа дасть вам змогу оцінити це твердження.

Вправа на розвиток критичного мислення Д.

АНАЛІЗ ЗАЯВИ СУДДІ ГЕНДА

1941 року видатний американський правник, Лернд Генд, виступив із промовою перед випускниками Єйльського університету. В 1944 році він повторив свої давнішні зауваження в Нью- Йорку у промові, на назву „Дух свободи“:

Я часто питаю себе, чи не занадто ми сподіваємося на конституції, на закони та суди. Ці сподівання марні. Повірте мені, ці сподівання марні. Свобода живе у серцях людей. Коли вона вмирає там, її не врятує жодна конституція, жоден закон або жоден суд. Жодна конституція, жоден закон або жоден суд не здатні навіть як слід допомогти їй. Якщо вона жива там, для її порятунку не потрібні жодна конституція, жоден закон або жоден суд.

1. Які основні тези містяться у твердженні судді Генда?

2. Які обов’язки громадянина передбачає подібна позиція?

3. Чи згодні ви з думкою судді Генда? Поясніть свою позицію.

4. З огляду на твердження судді Генда про те, де живе свобода, чи вважаєте ви зайвими конституції і біллі про права? Поясніть свою позицію.

Записуйте свої відповіді на питання, що порушувалися у попередніх вправах.

Порівняйте їх з тим, чого ви навчилися на наступних уроках.

РОЗДІЛ ПЕРШИЙ: ЯКІ ФІЛОСОФСЬКІ ТА ІСТОРИЧНІ ЗАСАДИ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПОЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ?

Мета розділу

Провідники Війни за незалежність, внаслідок якої американські колонії відокремилися від Великої Британії, і творці Конституції, яка встановила нашу сучасну форму правління, починали з чистого аркуша. Втім вони були спадкоємцями філософської і культурної традиції, не менш давньої за саму західну цивілізацію.

Батьки-засновники були людьми начитаними. „Я не можу жити без книжок“, сказав колись Томас Джеферсон Джонові Адамсу. Тепер збірка Джеферсона з 6500 томів є основою Бібліотеки Конгресу. Сам Адамс, маючи 81 рік, прочитав 43 книжки! Ці американці зналися на історії, філософії і літературі, античній і тогочасній. Вони вивчали також англійську історію і право – витоки їхніх власних конституційних традицій. В освітній підготовці Батьків-засновників важливе місце посідала релігія. Вони знали Святе письмо та біблійне вчення.

Знання цих людей не обмежувалося вичитаним у книжках. Для створення нової нації вони використали і власний досвід. Чимало батьків конституції воювали і служили в колоніальному уряді, доки Америка виборола незалежність. Вони мали і досвід урядування новими незалежними штатами. Тож коли вони писали Конституцію, то покладалися і на свої знання, і на досвід. Розуміння того, чого вони навчалися, допоможе вам збагнути, чому вони написали саме таку Конституцію і чому сьогодні ми маємо саме таку форму правління.

У розділі міститься огляд деяких важливих філософських ідей та історичних подій, які справили вплив на створення нашої Конституції і Біллю про права. Перший і другий уроки розділу ознайомлять вас з окремими постулатами філософії природного права і теоріями правління. Ці ідеї мали величезне значення для формування нашої системи правління. В решті уроків розділу докладніше розглянуто історичне підгрунтя цих ідей. Дуже важливо добре зрозуміти зміст цього розділу, бо саме тут закладено основу розуміння інших розділів. Тоді ви правильно зрозумієте, чому наша історія як народу є великою пригодою ідей і намагань втілити ці ідеї.

Рекомендувати цей матеріал