Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946551382


ПЕРЕДМОВА

30.12.1999
МИ, НАРОД... ГРОМАДЯНИН І КОНСТИТУЦІЯ Центр громадянської освіти, Calabasas, USA, 1995 ©Center for Civic Education, 1995

Center for Civic Education
5146 Douglas Fir Road
Calabasas, California 91302-1467
USA

Переклад з англійської Олександра Винникова
Редактор Михайлина Коцюбинська

Щороку тисячі людей відвідують столицю нашої держави, місто Вашингтон в окрузі Колумбія. Вони приїздять поодинці, з родинами або у шкільних групах. Більшість відвідувачів - американські громадяни. Дехто - громадяни інших країн. Серед найпривабливіших для них місць - масивна кам’яна споруда, розташована на розі Пенсильванія- і Конститьюшн-авеню, приблизно напівдорозі між Білим домом і Конгресом США. Цією спорудою є Національний архів.

Головний вхід до Національного архіву веде з Конститьюшн-авеню. Відвідувач йде нагору широкими сходнями, обабіч яких дві статуї втілюють Спадщину та Опіку. Він проходить через високу колонаду, а потім власне вхід, який охороняють найбільші у світі бронзові двері на 15 м заввишки і півметра завтовшки. Проходячи далі через фойє, відвідувач опиниться у найважливішому приміщенні Архіву, в Ротонді. За винятком днів, коли тут дуже людно, спокій цієї кімнати контрастує з яскравим сонячним світлом і гаміром машин на вулицях поза мурами Архіву. Тут панують тиша і шанобливість.

Вздовж муру навпроти входу до Ротонди вишикувалися бронзові, мармурові і скляні шафи. Їхній вміст зберігається в інертному газі гелії. Щовечора, після закриття Архіву для відвідувачів, величезна машина опускає вміст цих шаф у підземелля під Ротондою, а щоранку знов підносить його нагору для загального огляду.

Предметом такої турботи та уваги є три документи. Вони старовинні. З часом їхній пергамен поблякнув і витерся. Вицвіло й чорнило. Але рубцям часу не применшити їхньої значущості, бо ці три документи є хартіями нашої держави: Декларація незалежності, Конституція Сполучених Штатів Америки і Білль про права.

Чимало місць у нашім краю, навіть самі їхні назви мають особливе значення для американців: Плімут-Рок, Велл- Фордж, Зала Незалежності, Гетисберг, Блек Гілс, Селма, ріг Канаверал... Але якщо котресь з цих місць особливо значуще для всіх американців, то це, мабуть, саме ця кімната, у цій споруді. У цих шафах у Національному архіві зберігають не просто три документи, а й саму суть Америки, те, що означає бути американцем.

У цих трьох документах у Національному архіві слід шукати те, що визначає нас як націю. Нас визначає не релігія, раса, мова, етнічне чи національне походження. Нас визначає спільна відданість ідеалам, що містяться у цих документах. Нас пов’язують спільні переконання і віра в такі цінності, як свобода, рівність і справедливість.

Отже, наша історія є пригодою iдей. Підручник ознайомить вас з цією величною пригодою. Засновники нашої країни вірили у значущість ідей та їхню здатність змінити життя народу.

Ви дізнаєтеся про те, звідки походять ідеї про свободу, рівність і справедливість, і що вони означали для батьків-засновників США і батьків цієї конституції. Ви дізнаєтеся про основні принципи правління, покликані захистити право кожної особи скористатися з цих ідей. Ви дізнаєтеся про те, що означає бути громадянином країни, відданої цим ідеям.

Американський історик, Ричард Гофштадер, зауважив, що Америка була єдиною державою, яка постала з прагненням досконалості і прогресу. Ідеї, на яких постала Америка, могли бути досконалими, але ми як народ завжди були далеко не досконалі у здійсненні цих ідей. Наша історія, що триває хіба з двісті років, є історією нації, що прагнула досконаліше здійснювати ідеали, на яких її було засновано. У певному розумінні, вона є безупинним прагненням цих ідеалів. Кожне покоління намагається по-своєму відповідати заповітам часів створення нації, усвідомити для майбутнього досконалість минулого. Зрештою, це стане й вашим завданням як доросту американських громадян. І ви також прагнутимете, за словами Ленгстона Г’юза, „дозволити Америці знов бути Америкою / Краєм, якого досі ще не було“.

Рекомендувати цей матеріал