Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946548727


Елла Ламах, голова Всеукраїнського Комітету захисту прав дитини (м. Київ)

30.12.1999
Як вам відомо, фонд "Відродження" має безліч освітянських програм. Про три з них я вам зараз розкажу. Це є програма "Дебати", програма "Практичне право" і програма "Юридичні клініки". Ці програми працюють з Всеукраїнським Комітетом захисту прав дітей і з центрами "Дебати". Центрів "Дебати" є сім в Україні, які ведуть програми для Фонду "Відродження". Я думаю, що вам усім буде цікаво почути ці програми, і тому я так рвалася до цього мікрофону.

"Дебати" - це дуже поширена програма. Зараз вона вже чотири роки існує в Україні, і це ефективна методика, як навчити дитину публічно виступати перед аудиторією. Міністерство освіти нас не дуже підтримує, а от викладачі і директори шкіл зацікавилися цією програмою, і дуже багато викладачів саме правознавства, історії, інших гуманітарних дисциплін із задоволенням беруть за основу і проводять по цих методиках уроки і використовують ці методики в позашкільній роботі. Тут ми великий результат маємо, і діти дійсно інакше до уроків готуються.

Друга програма - "Практичне право", про яку я теж хотіла би сказати кілька слів. Ця програма, може, ви теж про неї чули, зараз поширюється серед усіх країн, де існують фонди Сороса. Ця програма тільки починається в Україні, і я була б вам дуже вдячна, якби ви з нею ознайомилися ретельно. На жаль, я раніше не працювала з Міністерством освіти, дуже мало знаю про освіту, і тому дуже мені було би приємно почути ваші відгуки і ваші зауваження щодо цієї програми. У нас буде великий семінар і презентація цієї програми для громадських організацій. Пишемо підручник, який називається українською мовою "Практичне право", і ми б хотіли започаткувати цю програму. Це є філософія права, громадянське право. Ми кажемо не тільки про права людини - там і етика права, і там використовується інтерактивний метод навчання. І також ми будемо видавати підручники й посібники по цій програмі, і я ж кажу, що було би дуже приємно почути саме ваші зауваження, і ми будемо запрошувати вас на такі семінари, щоби вам більше розповісти про цю програму.

Третя програма - це є "Юридичні клініки". Це програма для університетів, юридичних факультетів, для будь-яких інших вищих навчальних закладів, де є юридичні факультети. Що мається на увазі? Студенти юридичних факультетів запрошуються до шкіл для громадських організацій, які працюють з підлітками, з молоддю, щоби допомогти вчителям, викладачам, вихователям працювати з дітьми, донести їм права людини, громадянські права і проводити з ними різні ігри для прояву активності. У нас зараз в Івано-Франківську в університеті, в Дніпропетровську і в Сімферополі запрошували викладачів вищих навчальних закладів на такий семінар-презентацію "Юридичних клінік" і програми "Практичне право". Ми хочемо теж розпочати теж цю програму, тому що в Східній Європі і в Америці ці програми є дуже популярними, коли студенти під наглядом викладачів працюють з дітьми в школах установах.

Крім цього, я теж хотіла би сказати, що по цій програмі ми теж плануємо, що ми будемо видавати такі посібники невеличкі. Всі ці "Практичне право" і "Юридичні клініки" тільки зараз розпочинаються. Це нові програми, у нас немає ще виданих методичок, ми тільки створюємо ці програми. І нам дуже приємно, що наші колеги з Америки і Східної Європи сказали нам так: ми надаємо вам ці програми, а ви самі створюйте те, що потрібне для вас. Вони не дають нам американські кальки чи якісь інші програми, привезені зі Східної Європи. Тому я би хотіла вам сказати наші координати, як ви з нами можете зв’язатись: 246-66-17 і 220-90-85 - це є Центр "Дебати" це громадська організація, яка працює по реалізації в Україні програм "Дебати", "Практичне право" і "Юридичні клініки". І якщо у вас вже є зв’язки, наприклад, з вищими навчальними закладами у вашому місті, які зацікавлені цими програмами, то ми можемо запросити їх на такі семінари приїхати. По програмі "Дебати" ми проводимо семінари прямо в школах - ми їдемо в ваші школи, знайомимо викладачів, директора школи з цими програмами і вам розповідаємо, як ви можете взяти участь в цих програмах. "Практичне право", знов-таки, тільки розпочинається, тому масового зараз нічого немає. Ми тільки вибираємо експериментальні майданчики, які будуть на нас працювати. Потім, якщо програма знайде якісь відгуки позитивні і буде дійсно ефективна, тоді буде запускатись масово в школи.

Є питання? Немає? Спасибі.

Рекомендувати цей матеріал