Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946548311


Передмова

30.12.1999
автор: Євген Захаров
29-30 березня Харківська правозахисна група (ХПГ) провела у Києві конференцію "Проблеми громадянської освіти і викладання прав людини в Україні", у якій взяли участь вчителі правознавства, історії, української мови і літератури, активісти неурядових організацій, журналісти - загалом 105 осіб.

Проведенню конференції передувала велика підготовча робота. База даних вчителів, які отримували від ХПГ літературу з прав людини, та база даних вчителів, чиї учні брали участь у трьох всеукраїнських конкурсах з прав людини, містять в собі відомості про більш ніж 500 осіб. Була підготовлена анкета з питаннями про попередній досвід у викладанні прав людини, наявність авторських методичних матеріалів, деякі деталі проведення уроків тощо, в анкеті було прохання визначити, чи погіршився стан з правами людини в Україні сьогодні порівняно з 1987 роком.

Анкета містила в собі також питання про наявність у власному розпорядженні літератури з прав людини і текстів міжнародних угод з прав людини, учасницею яких є Україна. Було розіслано 150 анкет і за відповідями на запитання анкети запрошено 100 учасників. Всі, хто відповів на анкету, отримали від ХПГ літературу і документи, яких опитуваний не мав - на конференції у Києві або поштою. Кожний отримав брошури з серії ООН "Права людини. Виклад фактів", брошуру "АБВ. Викладання прав людини у початковій та середній школі", американський посібник в перекладі українською мовою "Національні стандарти основ громадянських прав і держави", збірник кращих есеїв учасників 1-го та 2-го Всеукраїнських конкурсів з прав людини "Права людини: моя власна думка", випуски журналу "Права людини в Україні", тексти Європейської Конвенції з прав людини та Європейської соціальної хартії. На конференції розповсюджувались також чергові числа бюлетеня ХПГ "Права людини" та перші два числа нового видання ХПГ "Громадянська освіта". На конференції відбувся жвавий обмін думками щодо викладання прав людини у школі. Запам’яталися виступи Валерія Дубровського з Севастополя, Сергія Куксенка з Черкаської області, Надії Ащенко з Київської області, Валерія Пивницького з Луцька, Світлани Харитонової з Дрогобича, Сергія Рябова з Києва та інших. Учасники конференції наполягали на тому, що викладання прав людини необхідно пов’язувати з подіями сьогодення, і воно буде успішним тільки тоді, коли викладач має, умовно кажучи, правозахисну точку зору на події. Прищепити гідність і повагу до особистості, толерантність може тільки толерантна людина, яка поважає гідність інших. Було зазначено, що навчання правам людини невід’ємне від виховання прав людини, що головну увагу слід приділяти не вивченню чисельних документів з прав людини, - це слід залишити тільки для старших класів - а вихованню почуття гідності до себе і інших. Лунали думки про необхідність звернення до державних органів з метою вирішення питань громадянської освіти на державному рівні - і заперечення, що головне в цій справі - громадська ініціатива. На конференції були представлені нові технології в галузі громадянської освіти, пов’язані з використанням комп’ютерів. Учасники конференції з великим зацікавленням зустріли демонстрацію представником ХПГ Олександром Сердюком елементів мультимедійної комп’ютерної гри "Європейська Конвенція з прав людини", яка створюється ХПГ. Учасники конференції висловили побажання проводити такі зустрічі регулярно і домовились про співпрацю і обмін інформацією через бюлетень ХПГ "Громадянська освіта", обговорили майбутні видавничі та інформаційні проекти.

Конференція проходила в приміщенні Київської облдержадміністрації, і це привело до сумного курйозу: охоронці не пустили в приміщення другого секретаря посольства США Браянта Тріка та журналістів з газети "День" і журналу "Пік", хоча вони були включені до списку учасників. Проте кореспондент Бі-Бі-Сі Наталія Баландіна зуміла подолати охорону і взяла декілька інтерв’ю у учасників конференції. Так що слухайте Бі-Бі-Сі!

Рекомендувати цей матеріал