Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1491308075


Адвокат з Одеси домоглася в суді визнання незаконною постанови Кабінету міністрів

04.04.2017
автор: ООО ВГО КВУ
джерело: www.prostir.ua
Одеська обласна організація Комітету виборців України за підтримки Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини ініціювала судову справу про визнання незаконною постанови Кабінету міністрів про ввезення особистих речей кримчан при переїзді на материкову Україну.

 

Як зазначила в ході прес-конференції сьогодні, 31 березня, адвокат Юлія Лісова, ця справа носить не індивідуальний характер, а безпосередньо стосується всіх кримчан, які покинули або збираються покинути територію окупованого Криму. У підсумку, в березні 2017 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав правоту правозахисників.

Позивачем у справі виступила адвокат Юлія Лісова, яка співпрацює з громадською приймальнею Одеської обласної організації Комітету виборців України і Української Гельсінської спілки з прав людини з питань стратегічних судових справ. Як повідомила адвокат на прес-конференції в місті Одеса 20 березня 2017 року Окружний адміністративний суд міста Києва оприлюднив постанову, згідно з якою пункт перший відповідної постанови КМУ № 1035 визнано незаконним.

Відзначимо, що цією постановою кримчанам заборонено перевозити особисті речі з тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим, за винятком лише 23 пунктів, передбачених статтею 370 Митного кодексу України. У переліку дозволених речей можна знайти такі пункти, як пейджер, переносний телевізор, друкарська машинка інше.

У грудні минулого року в Одеському апеляційному адміністративному суді було виграно справу про заборону ввезення переселенцям з Кримського півострова особистих речей, які не входять до списку. Перешкода була подолана, проте тільки в разі одного конкретного позивача. Юлія Лісова переконана, що прийняте рішення встановить справедливість у відношенні прав українських громадян з Криму.

«Вже більше року кримчани не перестають по різних каналах намагатися донести до уряду, що постанова Кабміну №1035 порушує їх права. Суд, який розглянув мій позов, поки став єдиним державним органом, який почув наші доводи про незаконність постанови. Я дуже рада цьому рішенню. Це рішення стосується мене особисто, моєї сім’ї, а також багатьох інших людей, які після вступу даного рішення в силу зможуть безперешкодно переміщати особисті речі з півострова», – зазначила адвокат.

У своїй постанові суд вказав, що Кабінет Міністрів України, приймаючи цю постанову, вийшов за межі наданих йому повноважень, а його окремі положення суперечать приписам п. 13.1 статті 13 Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» і ч.1 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», як актам вищої юридичної сили.

Крім того, ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основних свобод визначає, що кожна фізична або юридична особа має право миро володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Суд вважає, що позбавлення власника його майна повинно мати законну мету в «суспільний інтерес» (a legitimate aim «in the public interest»), вибрані засоби повинні бути належними (здатні досягти мети в принципі) і пропорційними, які передбачають, зокрема, компенсацію при примусове відчуження.
«У свою чергу, відповідачем як суб’єктом владних повноважень не надано суду докази на підтвердження наявності «суспільного інтересу» для законодавчого втілення таких обмежень, викладених в п.1 оскаржуваної постанови №1035», – сказано в постанові суду.

Рішення суду має набрати чинності після закінчення 10 днів з моменту терміну його оскарження. Правозахисники припускають, що відповідачем по справі швидше за все буде подаватися апеляційна скарга. Втім, вони переконані, що суду вдалося зрозуміти масштаб порушень прав українських громадян з боку Кабінету Міністрів України.

Рекомендувати цей матеріал