Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1486479425


Як полагодити світ навколо себе: практичний путівник з громадського активізму

07.02.2017
автор: Анастасія Леухіна, Арсеній Фінберг
джерело: online.vum.org.ua

Короткий опис:

Ми будемо ділитися власним досвідом полагодження світу навколо себе. Ви дізнаєтеся, як завдяки власній небайдужості в умовах сучасних українських реалій активісти створюють системи інформування жителів міст-мільйонників, програмне забезпечення для прозорих закупівель, відкривають двері реанімації у лікарнях, прибирають сміття, потворні МАФи та нелегальні літні майданчики, створюють парки на пустирях та розробляють зручну навігацію для метро.

Основа курсу - аналіз кейсів та прикладів успішного громадського активізму в Україні. Мінімум теорії, максимум практики про те, як один громадянин завдяки своїй небайдужості та бажанню вирішує свої проблеми,тим самим змінюючи  громади, міста чи країну. Курс складається з 12 модулів. Кожен з модулів - з 2х частин. В одній ми ділимося власним досвідом, а в другій - досвідом із запропонованої теми ділиться наш гість - людина, яка досягла великих успіхів у полагодженні світу в Україні.

Автори:

Анастасія Леухіна, Магістр міжнародних відносин, Університет Нотр-Дам (США), Бакалавр соціології Києво-Могилянської академії, Канадський Інститут Ведення Переговорів (Отава, Канада), сертифікований спеціаліст з альтернативного вирішення конфліктів. Член експертної ради з реформування МВС, радник проекту Департаменту юстиції США, голова атестаційної комісії Національної поліції України, аналітик українського монітору реформ Міжнародного Фонду Карнегі Європа, спів-ініціатор кампанії #пуститевреанимацию, член Наглядової Ради Асоціації Велосипедистів Києва, співкоординатор Громадської платформи «Нова Країна,» співзасновник ініціативи ВелоЧернігів. Про загальну філософію “Громадянин як нерв”, яка лягла в основу курсу, Ви можете подивитися у виступі Анастасії на TEDx Kharkiv https://www.youtube.com/watch?v=C-bCD5PxW2U

Арсеній Фінберг, Бакалавр економіки Києво-Могилянської академії. Працював 4 роки в сфері міжнародної логістики та аналітики попиту в міжнародних компаніях Maersk Sealand, Metro C&C, P&G . В 2005 році заснував власну компанію «Захоплюючий Київ» (www.interesniy.kiev.ua) яка перетворилася в найбільше екскурсійне бюро Києва. Під час революції гідності створив волонтерську групу «Ескадрони Добра» яка потім стала частиною «Волонтерської сотні». Влітку 2014 разом з іншими волонтерами створив центр допомоги вимушеним переселенцям Фролівська 9-11, через який згодом пройшло більш ніж 50 тисяч переселенців. Був автором проекту громадського контролю над місцевими виборами в Києві 2014 та 2015 році – «Хто мій кандидат» . Автор першої успішної петиції до Київської міською влади про збереження історичних пам’яток. Автор ідеї створення системи оповіщення киян за допомогою смс та електронної пошти.

Огляд модулів курсу (докладніше див. на сайті Відкритого Університету Майдану:

Модуль 1: Різні рівні громадської активності.
В цьому модулі ми поговоримо про вибір кожного – що лагодити та від чого він (вибір) залежить, і до кого йти по допомогу в залежності від обраної проблеми та рішення.

Модуль 2: З чого почати?
Як правильно сформулювати ідею свого проекту, і знайти у владі того, хто допоможе її реалізувати? Як переконати чиновника співпрацювати та які перші кроки обрати? Адже хороший старт будь-якого задуму – запорука успіху.

Модуль 3: Основи планування або як спланувати свою роботу в умовах не запланованого хаосу навколо?
В цьому модулі Ви дізнаєтеся, як розбивати проект на малі частини, розподіляти відповідальність між різними членами команди та проводити аналіз зацікавлених сторін, які впливають на реалізацію задуманого, з використанням технологій роботи з ІТ індустрії SKRUM. Своїм досвідом поділиться професійний проектний менеджер з ІТ сфери, який вибудував систему управління проектами в рамках однієї з найуспішніших реформ – Прозорро: система державних закупівель. Завдяки злагодженому менеджменту Прозорро вдалося за рекордні терміни добитися прийняття усіх необхідних нормативних документів для запуску.

Модуль 4: Як будувати групу підтримки та залучати широку допомогу в соціальних мережах?
В цьому модулі ми розповімо, як просити про допомогу, як зацікавити людей інвестувати свій час та ресурси у Ваші проекти, та як використовувати соціальні мережі для того, щоб про Вашу ідею дізналося якомога більше людей, які, в свою чергу, стануть Вашою активною чи пасивною групою підтримки. В цьому модулі також є дуже технічний блок про те, як писати пости, коли їх постити та як зробити їх такими, щоб вони максимально широко розбігалися аудиторією.

Модуль 5: Технічні засоби або як впоратися з координацією великої кількості завдань та людей?
У цьому модулі ми поділимося досідом, як технології можуть спростити та структурувати життя активіста. Дуже часто хороші ідеї вмирають через погану реалізацію. У цьому модулі Ви дізнаєтеся, які є найтиповіші безкоштовні інструменти для спільної роботи та управління проектами в режимі он-лайн.

Модуль 6: Основи комунікації з чиновниками або як достукатися до того, хто Вам потрібен?
Як підготуватися до спілкування з чиновником: дізнатися про його негативну чи позитивну мотивацію, про фактори, які впливають на його рішення, про його основну зброю та як нею користуватися.

Модуль 7: Як працювати з мас медіа?
Цей модуль містить основні рекомендації та уроки, які ми винесли з власної співпраці з медіа – про що писати, кому, як вибудовувати відносини з журналістами та чого не можна робити, і наскільки важлива роль історій для комунікації власних ідей та проблем.

Модуль 8: «Чим копати» або які ресурси у Вас є і чого Вам не вистачає?
В цьому модулі ми трохи поговоримо про різні види ресурсів (адже гроші далеко не єдиний потрібний ресурс!), як і де їх шукати, як визначитися з власним ресурсом, який ти готовий інвестувати у проект та як мотивувати людей вкладати їхні власні ресурси.

Модуль 9: Конструктів чи критика: яку стратегію обрати у роботі з чиновниками?
Наїжджати чи співпрацювати з владою – вічна дилема активіста. В цьому модулі ми розглянемо, які є різні рівні діалогу з владою, коли доречний та не доречний зовнішній тиск, як результативно критикувати владу, чому конструктів буває кориснішим за критику та що робити, коли Вас спіткала невдача.

Модуль 10: Як писати листи (звернення громадян)?
Цей модуль – базовий посібник про те, як використовувати зброю чиновників – папір – заради доброї справи. Як писати офіційні звернення, щоб отримувати на них відповіді. Маленькі дрібниці, які мають велике значення. Як за допомогою одного аркушу паперу, конверта та марки змінювати країну, не заходячи на поріг державних установ.

Модуль 11: Як ефективно проводити громадські обговорення та зустрічі?
Одне з найбільших розчарувань пересічного громадянина та небайдужого активіста – низька якість та безрезультативність громадських зустрічей та обговорень будь-якого рівня. Громадські обговорення потрібні, але наразі в Україні культури їх проведення майже не існує. Тож ми торкнемося основних інструментів та засад проведення зустрічей, щоб в людей замість відрази до всього колективного виникало бажання співпрацювати.

Модуль 12: Модуль поза модулями. Вибрані історії наших успіхів з полагодження світу навколо себе

Арсеній Фінберг розповідає про декілька прикладів свого активізму – як відремонтувати злив у дворі, як не дати зганьбити дизайн фунікулера, як розробити систему інформування для киян, як зберегти історичні пам’ятки міста.

Анастасія Леухіна ділиться своїми перемогами – як змусити міністерство охорони здоров’я відкрити двері реанімацій, як добитися прогулянок у розкладі дитячого садка, як змусити адміністрацію лікарні безкоштовно робити аналізи та відкрити туалети для відвідувачів та як змусити відділення Укрпошти працювати за розкладом.

Анкета курсу ВУМ «Як полагодити світ навколо себе: практичний путівник з громадського активізму» (Автори: А.Леухіна та А.Фінберг)

Рекомендувати цей матеріал