Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1457396369


Весь світ – Форум-театр. Актори в ньому – активні громадяни

08.03.2016
автор: Юрій Чумак

4-6 березня 2016 року поблизу м. Чугуєва Харківської області проходив семінар з Форум-театру, організований освітнім центром «Простір толерантності».

Ведучі (джокери) Сергій Койнов і Андрій Книжний на практиці ознайомили громадських активістів, педагогів і психологів з Харківської та Сумської областей з методикою Форум-театру. Суть її – пошук в рамках запропонованого спектаклю шляхів вирішення проблеми або виходу зі складної життєвої ситуації.

При цьому можливі напрями поліпшення ситуації пропонують самі глядачі – учасники Форум-театру. У момент, коли при програванні вистави з’являється ідея, як це зробити, учасник виходить на сцену, змінює протагоніста (персонажа, який постраждав від гноблення) і показує, як, на його думку, слід говорити і діяти для зміни ситуації на краще.

На семінарі в Чугуєві самі учасники запропонували 3 ситуації в якості сценаріїв для своїх постановок:
- «людинопад» на ділянці прибудинкової дороги, яку міська влада роками не ремонтує;
- «гаджетоманія» серед молоді, що веде до падіння успішності в навчанні й труднощів у взаєморозумінні в сім’ї;
- безправ’я підлеглих на робочому місці.

Всі 3 сценки були відіграні з величезним ентузіазмом і викликали жваве обговорення серед учасників. Не завжди вдалося знайти швидке й ефективне вирішення поставлених питань, але саме активна життєва позиція, проявлена в ході спільної роботи над проблемами, показала шлях, яким слід йти громадянам і громадам.

Своїми враженнями від семінару поділилися:

Андрій Чумак, волонтер Чугуївської правозахисної групи:
«Я вперше брав участь в подібному заході. Вправи, пропоновані джокерами, змінювали одна одну і, як намистини на ниточку, нанизувалися на загальну канву семінару, допомагаючи його учасникам краще розкрити свій потенціал і розкритися, позбувшись від своїх внутрішніх і зовнішніх «гнобителів». Адже Форум-театр – це форма «Театру пригноблених». І на семінарі настільки різних людей згуртувала одна ідея – зробити життя в нашій країні, в кожному місті хоч трохи кращим, навчити нас проявляти більше розуміння і лояльності один до одного».

Дар’я Мазурок, голова Харківської обласної федерації го:
«Побувала на чудовому тренінгу з Форум-театру. Була приємно здивована. Хлопці, які проводили його – великі молодці! Завдяки оригінальному формату заходу, семінар виявився дуже цікавим і яскравим. Враження, ніби поринула на 3 дні в дитинство: море позитиву, багато ігор і занять. Так, за допомогою фантазії пластикова пляшка перетворилася на корабель, паркет – на воду, і корабель поплив. З одного боку у тебе ніби немає нічого, а з іншого – весь світ у твоїх руках. Дякую організаторам за нові відкриті горизонти».

Ірина Маркова, представниця Центру правових та політичних досліджень «ДУМА»:
«Після того як відвідала тренінг з Форум-театру, я змогла по-іншому оцінити соціальні проблеми, з якими стикалася. Ця методика дала можливість спробувати себе, ставши однією з учасниць такої ситуації, представити її на сцені і спробувати спільними зусиллями знайти рішення».

Валерій Бєлєвцов, громадський активіст:
«Семінар-тренінг з Форум-театру був збудований на основі емоційно-чуттєвого сприйняття. Будь-які, здавалося б, прості вправи були побудовані за принципом: гра – емоції – почуття – розуміння. Саме так, проста гра через алегорії та враження давала розуміння глобальних процесів, що відбуваються в суспільстві.
Ця методика унікальна тим, що кожен учасник тренінгу мав можливість «прожити» певні проблемні ситуації, побачити їх зсередини і вплинути на їх розвиток. Але скільки людей, стільки й думок, і кожен впливав по-своєму. Організатори надали можливість кожному учаснику показати своє бачення. Але головне те, що присутні вже не залишалися жертвами обставин! Кожен мав можливість «вигнути» сюжетну лінію, виходячи зі своєї думки і розуміння. А якщо це вийшло на сцені Форум-театру, чому б не спробувати в реальному житті?!»

Зазначимо, що семінар проведено Київським освітнім центром «Простір толерантності» і Конгресом національних громад України в рамках проекту «Примирення в українському суспільстві, від енергії протесту до енергії творення», за фінансової підтримки посольства Королівства Великобританії.

Рекомендувати цей матеріал

коментарі