Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1362078661


Започатковано кампанію з підвищення рівня правової культури та правових знань кожного

27.02.2013
джерело: www.ombudsman.gov.ua
У зв’язку з нещодавнім повідомленням від Української правди у мережі Фейсбук про те, що під час оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон працівники міграційної служби наполегливо пропонують громадянам сплатити додаткові необов’язкові платежі, а також у зв’язку з численними зверненнями до Уповноваженого, у яких йдеться про порушення прав громадян при вирішенні питань оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, працівниками Секретаріату було здійснено моніторинговий візит до одного з районних відділів Головного управління Державної міграційної служби України в місті Києві.

В результаті проведеного візиту порушення прав громадян не виявлено, проте можна констатувати низьку поінформованість населення про процедури отримання адміністративних послуг, і зокрема на отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон (нормативно-правових підстав щодо правил і процедур у сфері громадянства та міграції).

Низька поінформованість громадян про порядок оформлення документів та вартість послуг, пов’язаних із отриманням паспорта громадянина України для виїзду за кордон, призводить до колізій і непорозумінь, внаслідок чого трапляються непоодинокі випадки сплати громадянами зайвихнеобов’язкових платежів.

Тому на реалізацію Положень Стратегічного плану діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2013-2017 роки, зокрема на виконання стратегічної цілі щодо підвищення рівня правової культури та правових знань кожного, Офіс Уповноваженого з прав людини започатковує кампанію з підготовки інформаційно-просвітницьких матеріалів для ознайомлення з найбільш розповсюдженими прикладами порушень прав людини, у тому числі й щодо надання адміністративних послуг.

Для попередження непоодиноких випадків сплати зайвих необов’язкових платежів під час оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, пропонуємо ознайомитися з нижченаведеними довідковими матеріалами до відома громадян.

Плата за оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон складається винятково з трьох складових:

1) державного мита у сумі 170 грн (Пункт 5 статті 2, пункт 6 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито»);

2) платної послуги з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон – 87, 15 грн (пункт 27 постанови КМУ від 4 червня 2007 р. № 795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання»);

3) вартості бланка паспорта – 120 грн.

Якщо Вам пропонують сплатити за будь-які додаткові послуги, Ви маєте право відмовитися від них. У разі, якщо за Вашої відмови, Вам все одно наполегливо рекомендують сплатити додаткові квитанції, ви маєте право звернутися із відповідною заявою до прокуратури.

У разі письмового звернення замовника щодо термінового надання послуги (оформлення паспорта) у строк до 10 днів, розмір плати збільшується на 100% (Пункт 5 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1098); також за дострокову (до 10 днів) видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон або обміну цього паспорта, ставки державного мита збільшуються на 100% (підпункт «л» пункту 6 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито»).

Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон подається:

1. Заява-анкета встановленого зразка;

2. Паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для дітей до 16 років), які повертаються після прийняття документів;

3. Копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

4. Квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати;

5. Квитанція про сплату платної послуги з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

6. Квитанція про сплату вартості бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Крім того, повідомляємо, що фотографування здійснюється безпосередньо на місті для отримання відцифрованого зображення обличчя громадянина.

(Пункт 10 постанови КМУ від 31.03.1995 р. № 231 «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення»).

Звертаємо увагу, що встановленим порядком не передбачається надання громадянами довідки про несудимість. Довідка замовляється співробітниками Державної міграційної служби України в обов’язковому порядку безкоштовно та долучається до справи.

Якщо вам наполегливо пропонують сплатити кошти за отримання довідки про несудимість, ви маєте право звернутися до прокуратури з відповідною заявою.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини закликає засоби масової інформації, громадські об’єднання та всіх небайдужих долучитись до започаткованої Омбудсменом України кампанії щодо підвищення рівня правової культури та правових знань кожного та якнайширше розповсюдити інформацію про правові вимоги щодо правил і процедур з питань оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Рекомендувати цей матеріал

коментарі