Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1351864679


Про проект, який закликає вчителів думати і діяти демократично

02.11.2012
автор: Юрій Буланов

Школа повинна стати територією прав людини, де з повагою ставляться до людської гідності не тільки на словах, а й у конкретних справах учасників навчально-виховного процесу. Першими цей крок до створення комфортної атмосфери щодо демократичності шкільного життя мають зробити вчителі, які використовуючи особливості навчальних предметів та виховних заходів, доносять до школярів інформацію про права людини, формують у молодого покоління прагнення жити у демократичному суспільстві, де поважають права кожного і з повагою ставляться до його гідності.

Суспільно-просвітницьке товариство «Едукатор» (Польща), Регіональний благодійний фонд «Резонанс» (Львів), Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива» за фінансової підтримки Польської фундації міжнародної співпраці для розвитку «Знати як» (Фундація міжнародної солідарності) з коштів Міністерства закордонних справ Республіки Польщі в рамках програми польської співпраці для розвитку реалізовують проект «Думати демократично: впровадження у зміст освіти підходу, заснованого на правах людини». Проект передбачає роботу, пов’язану із розробкою та просуванням методичних рекомендацій та програмних документів щодо включення проблематики принципів та цінностей демократії і прав людини у зміст шкільної освіти.

До проекту долучилися 28 педагогічних працівників навчальних закладів та представники громадських організацій з 13 областей України: Львівської, Харківської, Луганської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Черкаської, Дніпропетровської, Полтавської, Тернопільської, Вінницької, Хмельницької, Київської.

Організатори проекту визначили амбітні цілі: усунути мову ворожнечі із навчального процесу, зупинити практику пошуку ворогів в історії та сьогоденні, позбутися проявів неповаги до людської гідності в навчальному процесі, знайти шляхи подолання упереджень та стереотипів, зробити так, щоб «права людини» та «демократія» в освіті стали не лише словами.

Перед учасниками поставили завдання критично проаналізувати навчальні програми, підручники та методичні матеріали з точки зору висвітлення в них прав людини, поваги до людської гідності, демократії, свободи, рівності, виходячи із власного досвіду, розробити рекомендації щодо зміни змісту діючих навчальних матеріалів згідно стандартів Ради Європи та ООН.

За час, коли тривав проект – серпень-листопад 2012 року, - його учасники підготували методичні рекомендації до викладання шкільних предметів та роботи у позашкільних навчальних закладів із врахуванням підходу, заснованого на правах людини, а також пропозиції щодо внесення змін до змісту програм та підручників з точки зору відображення у них принципів і цінностей демократії та прав людини. Та головним підсумком реалізації названого проекту, на мою думку, є залучення до активної право освітньої діяльності учителів загальноосвітніх шкіл та педагогів позашкільних навчальних закладів, які набуті на семінарах знання принесуть в учнівські та педагогічні колективи, збільшуючи кількість прихильників демократичних методів діяльності в освіті.

 

Буланов Юрій Іванович, методист Зачепилівського районного Будинку дитячої та юнацької творчості (селище Зачепилівка, Харківська область)

 

Рекомендувати цей матеріал

коментарі