Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1327514258


Коаліція «Права дитини в Україні»

25.01.2012
джерело: wcu-network.org.ua

25 січня 2012 року десять громадських та міжнародних організацій в Україні створили неформальну коаліцію, яка отримала назву «Права дитини в Україні».
 

В умовах економічної кризи та скорочення соціальних видатків діти потребують особливого захисту та сильного представника. Це стало основною передумовою об’єднання організацій з різних регіонів України, які увійшли до складу Коаліції.

Серед завдань Коаліції – сприяти дотриманню прав дитини в Україні, відстежувати їх порушення та сприяти реалізації рекомендацій Комітету ООН з прав дитини.  

Одна з ініціаторок створення Коаліції, голова Всеукраїнської громадської організації «Жіночий консорціум України», Марія Алєксєєнко, сказала, що поштовхом для об’єднання стала попередня трирічна робота організацій над Альтернативною доповіддю стосовно впровадження Коневенції ООН про права дитини в Україні.

Наразі в Коаліцію увійшли організації, які займаються широким спектром «недитячих» проблем. Зокрема, тих наймолодших громадян України, які позбавлені батьківського піклування, зазнають насильства, потребують спеціального захисту, як-то діти-біженці, діти у конфлікті з законом, діти, які мають затримку психічного розвитку. Але Коаліція не обмежиться лише цим переліком, -  за словами директора організації «М’АРТ» Сергія Бурова, Коаліція залишається відкритою для участі інших громадських та міжнародних організацій. Організації, що долучаються до Коаліції, матимуть максимальну інформаційну підтримку від інших учасників щодо створення та організації діяльності Коаліції.

Нагадаємо, що у січні 2011 року Комітет ООН з прав дитини, переглянувши зведену ІІІ і ІV періодичну національну доповідь про реалізацію положень Конвенції ООН про права дитини в Україні за період 2002-2006рр., а також інформацію, надану громадськими організаціями, сформував перелік заключних спостережень і рекомендацій, які уряд України має виконати до 2017 року.

Більшість проблемних позицій, піднятих громадськими організаціями, які входили до ініціативної групи з підготовки Альтернативного звіту про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини 2002-2008, враховані Комітетом ООН з прав дитини при підготовці рекомендацій Україні. Цей документ сприймається Коаліцією як дорожня карта на шляху до забезпечення дотримання прав дитини в Україні в найближчій перспективі.

 

До складу Коаліції увійшли наступні організації:

1.Асоціація молодих професіоналів «Клас» (м. Харків)

2. Данська Рада з питань біженців

 3. Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України»

4. Всеукраїнська Фундація «Захист Прав Дітей»

5. Дитяча екологічна громадська організація «Флора»(м. Кіровоград)

6. Партнерство «Кожній дитині» в Україні

7. Правозахисний центр «Поступ»(м. Луганськ)

8. Сумська обласна молодіжна «Ґендерна агенція консультацій та інформації»

9. Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива»

10. Міська молодіжна громадська організація “М’АРТ” (Молодіжна АльтеРнаТива) м. Чернігова

 

Додаток:  Меморандум про створення та діяльність Коаліції НУО "Права дитини в Україні" ( pdf, 529 Kb )

Рекомендувати цей матеріал