Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1295958374


Не віддамо минуле та майбутнє України в руки політиканів

25.01.2011
джерело: www.istpravda.com.ua

Заява учасників зустрічі українських істориків

Минуле України позначене винятковим багатством історичного досвіду, в якому є як світлі, так і трагічні сторінки. Відтак, це багатство може слугувати як  засобом  для примирення та суспільної консолідації, так і матеріалом для ескалації політичних конфліктів.

На жаль, в останні роки в Україні спостерігається тривожна тенденція до перетворення історії на арену політичних боїв. Українські політики застосовують історичну пам’ять передусім  як інструмент для мобілізації свого політичного електорату, поглиблюючи розколи і в без того вже поділеному та дестабілізованому суспільстві.   

Ми, історики-дослідники і вчителі історії, хочемо запропонувати іншу модель - модель історичного примирення. Ця модель здомінувала в повоєнній Європі і значною мірою спричинилася до утворення Європейського Союзу. Пропагуючи і пропонуючи цю модель, ми свідомо  працюємо на інтеграцію України у спільний європейський простір. 

Ми не можемо віддати ані наше минуле, ані наше майбутнє тільки в руки політиків. Вважаємо, що у справі історичного примирення важливу, якщо не вирішальну роль, мають відігравати суспільні ініціативи знизу. Заради цього ми готові докласти організаційних й інтелектуальних зусиль. У кожного з нас є свій досвід перемог, здобутків і міжнародного визнання - а значить, нам є що  і з ким об’єднувати.

Відповідно до цього, ми, нижчепідписані, проголошуємо створення «Історичної ініціативи».

"Історична ініціатива" є добровільним рухом істориків-науковців та  вчителів історії, які готові до реалізації європейських демократичних принципів у системі  історичної освіти України.

"Історична ініціатива" виступає за публічний простір для відкритих дискусій навколо історії,  в основі яких -прагнення до порозуміння.

"Історична ініціатива" відкрита до діалогу та співпраці із професійними істориками, педагогами, ЗМІ, усіма активними та відповідальними громадянами України задля консолідуючої співпраці.

"Історична ініціатива" є майстернею для створення у співпраці з фаховими істориками та вчителями з сусідніх європейських країн альтернативних концепцій, навчальних програм та програм викладання історії,  що працюють на консолідацію суспільства.

Ми свідомі того, що в жодному разі ми не повинні оминати болючі та контроверзійні питання історичного минулого. Але ми рівно ж усвідомлюємо, що лише відкрита дискусія навколо цих питань допоможе нам подолати наші болісні сторінки минувшини заради нашого спільного майбутнього.

м.Львів, 14-15 січня 2011 р.

Підписи ( в алфавітному порядку)

Антіпова Світлана, м. Дніпродзержинськ
Барвінська Поліна, м. Одеса
Баханов Костянтин, м. Бердянськ
Баханова Світлана, м.Бердянськ
Бекiрова Гульнара, м.Сiмферополь
Вербицька Поліна, м. Львів

Волошин Юрій, м. Полтава
Герасим Наталя, м. Чернівці
Гирич Ігор, м. Київ
Грицак Ярослав, м. Львів
Гузар Олена, м. Тернопіль
Зашкільняк Леонід, м. Львів
Кендзьор Петро, м. Львів
Кісь Оксана, м. Львів
Кравченко Володимир, м. Харків
Кульчицький Станіслав, м. Київ
Мисан Віктор, м.Рівне
Мудрий Мар’ян, м. Львів
Павлишин Олег, м. Львів
Педан-Слєпухіна Ольга, м. Львів
Підкова Ігор, м. Львів
Пришляк Володимир, м. Луцьк
Сінкевич Євген, м. Херсон
Теміров Юрій, м. Донецьк
Темірова Надія, м. Донецьк
Турченко Федір, м. Запоріжжя
Хмарський Вадим, м. Одеса
Яковенко Наталя, м. Київ

Джерело: Zaxid.net

Рекомендувати цей матеріал