Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1295957421


Як в Чехії купують голоси виборців

25.01.2011
автор: Любош Палата
джерело: zgroup.com.ua
Gazeta Wyborcza13.01.11

Мешканці Чеського Тешина і низки інших громад цього вікенду мали знову йти на виборчі дільниці через величезні шахрайства під час місцевих виборів. Однак і цього разу було аж ніяк не краще. Перші вибори відбулися у жовтні, але суди анулювали результати. У 26-тис. Чеському Тешині йшлося про позапарламентську Партію відкритого суспільства (SOS), за якою стоїть впливовий місцевий підприємець Маріан Кус. І це SOS – на думку суду – винувата в підкупі виборців. "Це дуже вплинуло на результат виборів", – прокоментував староста Чеського Тешина Віт Словачек.

Активісти, які підтримували Куса, пропонували кілька сотень крон (кілька десятків золотих), насамперед тешинським ромам і бідним. Завдяки цьому люди Куса здобули майже 19% підтримки і були другою за чисельністю фракцією в міській раді.

Одразу кілька партій оскаржили результати виборів. Попри рішення суду, Куса неможливо притягти до відповідальності, тому що закон про проведення місцевих виборів не забороняє "купувати голоси", тож поліція безсила.

Не дивно, що минулого вікенду спостерігачі та журналісти повідомляли, що голоси й далі купують – але цього разу за більші суми. Репортер Чеського Радіо розмовляла безпосередньо перед голосуванням з жінкою, яка дізналася від своєї доньки про купівлю голосів молодих виборців.

– Донька сказала мені, що дуже рада суботі, бо того дня її друзі отримають гроші за віддані голоси й організують велику вечірку, – розповіла жінка. На її думку, так було оплачено голоси близько 15 осіб з оточення її доньки.

– Повторення виборів є абсолютно непотрібним, тому що ставка за один голос просто зросла з 500 крон до тисячі, – додала співрозмовниця журналістки Чеського Радіо.

Пропозицію в розмірі тисячі крон за SOS підтвердив один з мешканців у коментарі інформаційному сервісу Idnes.

– Це були ті самі люди, що й на першому голосуванні, – сказав він.

Багатьом мешканцям Чеського Тешина купування голосів зовсім не заважає.

– Один дає виборчий гуляш, інший купує голоси. Але це те саме, – сказав по радіо один з тешинян.

За даними місцевих журналістів, Кусу та його людям залежить на приватизації місцевої котельні, тому їм вигідне "купування виборців".

Цього разу справи SOS трохи гірші – вона буде мати п’ятьох депутатів і буде третьою силою в раді Чеського Тешина.

У невеликих громадах, які часто мають гарні шматки у вигляді підприємств, що підлягають приватизації, або земельних ділянок, під час останніх виборів набув популярності ще один спосіб шахрайства під час голосування.

Це реєстрація попередньо оплачених осіб як нових мешканців громади, і це власне перед виборами – відповідно до закону, влада громади повинна зареєструвати їх негайно.

Так удалося вплинути на результат виборів у Бездекові, малій самоврядній дільниці на околиці Роудниць-над-Лабою. Це мало такі масштаби, що й тут суд скасував результати голосування у жовтні (на інших дільницях шахрайств не було).

Однак і цього вікенду вибори не були чистими. У Бездекові протягом останніх тижнів з’явилося ще 65 постійних мешканців, яких наразі не бачив жоден місцевий житель.

– За нормальних обставин я тішився б цим. Тепер я боюся, що це ще одна спроба вплинути на результат виборів, – прокоментував цей факт староста Йозеф Бакеш.

У Бездекові всі впевнені, що за збиранням "нових" мешканців міста стоїть місцева організація "Роуднічане". Це вона за підтримки місцевих підприємців виграла вибори і буде мати депутатів у раді Роудниць.

Бачачи, що становище безнадійне, суд у північночеському місті Крупка також наказав провести повторні вибори, але відклав їх на невизначений термін. Поки не знайдеться механізм, що заборонятиме "купувати виборців" і "виборчі переїзди".

Автор: Любош Палата [Lubosz Palata]
Джерело: Gazeta Wyborcza, 11.01.2011: Jak w Czechach kupuje się głosy wyborców
Зреферував: Омелян Радимський, Західна аналітична група

Рекомендувати цей матеріал