Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1289060772


Студенти вимагають міняти систему освіти

06.11.2010

«Освіта має бути прозорою, доступною і гідною»,– вважає координатор всеукраїнської акції студентського протесту 12 жовтня Михайло Каменєв. Саме ілюстрації конструктивним вимог студентів і опису одіозних ідей влади була присвячена прес-конференція «Студентський протест: перспективи, висновки та нові вимоги».

У прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини» відбулася прес-конференція за участі представників авангарду студентських протестів – членів молодіжної організації «Фундація Регіональних Ініціатив» та студентської профспілки «Пряма Дія». На прес-конференції були озвучені нові вимоги студентів.

«Якщо будуть реалізовані наші ідеї, то освіта в Україні вийде на принципово новий рівень. Зараз ВИШі заточені для заробляння бабла і виробництва людей-роботів, здатних виконувати певний набір функцій і не здатних критично мислити, бути вільними. Ми ж хочемо, щоб на виході суспільство отримувало вільних, думаючих і прогресивних особистостей»,– висловлює позицію ініціаторів змін член «Прямої Дії» Ігор Самохін.

Вимоги студентів широкі і конкретні:

• повне скасування постанови № 796 (та створення нормативно-правових актів надалі тільки разом з молоддю);

• підвищення стипендій (до прожиткового мінімуму і прив’язка до нього);

• здешевлення їдалень (прозорі тендери і відсутність націнок);

• публічна фінансова звітність (від рівня адміністрації ВНЗ і аж до міністерства з публікацією звітності на електронних ресурсах відомств);

• вільний вибір предметів (формування навчальної програми спільно з викладачами факультету);

• підвищення зарплат викладачам (зменшення навантаження і підвищення зарплат, що дозволить займатися науковою діяльністю);

• вільний цілодобовий доступ до гуртожитків для студентів, які в них живуть;

• доступна освіта (ліквідація механізмів корупції, збільшення держзамовлення і прозорість формування плати за проживання в гуртожитках та плати за навчання (для студентів-контрактників), недопущення зменшення законних гарантій доступності освіти).

Нагадаємо, студентські протести проти платних послуг на початку жовтня зібрали по всій країні більше 20 000 студентів. У 14 містах пройшли широкомасштабні акції. Студенти піднялися спільно проти соціальних утисків з боку влади. Вперше з 2004 року така кількість людей безкоштовно вийшла на вулиці відстоювати свої права. Студенти відчули свою силу, а влада відверто злякалася.

Були скасовані 6 пунктів скандальної постанови і 2 пункти були переформульовані. Але в постанові залишилося ще близько 20 пунктів, які не подобаються студентам. «Серед іншого, залишилася плата за здачу ЗНО, за користування інтернетом, бібліотеками та спортивним інвентарем. Студенти будуть платити за обмундирування, кандидатські іспити, виготовлення студквитків та залікових книжок тощо. І що ще жахливо – держава ввела плату за харчування дітей у дитсадках та за утримання дітей в інтернатах!» – обурюється експерт коаліції молодіжних організацій «Молодіжная Варта» Михайло Лебедь.

Значна частина вимог студентства була задоволена, проте з’явилися інші питання – стипендіальне забезпечення, прозорість фінансової діяльності ВНЗ і найболючіше для української системи освіти прагнення комерціалізації навчального процесу.

«Ми хочемо кардинальних змін і поліпшень, а не „косметичний ремонт в хрущовці“,– дає оцінку скасованим пунктам скандальної постанови № 796 член „Прямої Дії“ Андрій Мовчан.– Нам варто боротися. Університет мусить стати другим будинком для студента».

Також були озвучені всі скандальні антистудентські ініціативи чиновників від освіти, починаючи з диференціації стипендій і закінчуючи проектом закону «Про вищу освіту». У всіх цих ідеях активісти бачать серйозну загрозу остаточного перетворення вищої освіти в прибутковий бізнес і тотального ущемлення соціальних прав студентів. «Набір креативу колосальний – зменшення стипендій, зменшення держзамовлення (у тому числі і для тих, хто вступає на магістратури), зміна правил вступу у бік корупції, тіньові схеми здачі приміщень шкіл в оренду. І це ще не повний список! Ці ініціативи треба задавити в зародку, або влада розчавить студентів»,– пояснює масштаб того, що відбувається член «Фундації Регіональних Ініціатив» Антон Делікатний.

Активісти закликають всіх студентів і викладачів вийти на солідарні акції протесту, які відбудуться 11 листопада.

З усіх питань звертайтеся:
380674042646, – Михайло;
380634784185 – Андрій;
380681217741 – Михайло.

Інформація про організації:
Фундація Регіональних Ініціатив – http://fri.com.ua.
Пряма Дія – http://direct-action.org.ua.
Інформація про протести 12 жовтня: http://bit.ly/no796.

Переглянути фотографії, скачати фрагменти аудіо-і відео-записів прес-конференції і замовити їх повністю можна під адресою: http://un.ua/rus/article/294453.html.

Рекомендувати цей матеріал