Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1277201173


Чернігівський суд скасував комендантську годину для підлітків

22.06.2010
джерело: www.helsinki.org.ua

Комендантська година для підлітків незаконна. Таке рішення виніс Деснянський районний суд Чернігова, визнавши що Чернігівська обласна рада порушила конституційне право громадян на свободу пересування.

 

Рішення ради «Про обмеження перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, комп'ютерних клубах, на вулицях та інших громадських місцях» від 24 грудня 2009 року визнано незаконним в частині заборони перебування на вулицях та інших громадських місцях без супроводу батьків дітей віком до 14 років після 22.00 години, а віком від 14 до 16 років - після 23.00 години.

 

За словами адвоката Вячеслава Якубенка, який представляв цю справу в суді:

"Ні в кого не викликають заперечень благі наміри депутатів подолати в області підліткову злочинність та дитячий алкоголізм. Але це не є підставою для  порушення конституційного права громадян на свободу пересування.
 
 Адже відповідно до ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», обмеження на свободу пересування можуть встановлюватися лише законом, аж ніяк не рішенням обласних, районних чи сільських рад. Такі ж положення містяться у ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та у ст. 2 Протоколу № 4 до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод
".

 

Справа підтримувалася Фондом стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Рекомендувати цей матеріал