Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1256574593


Врятувати «Боммер»

26.10.2009
джерело: www.civicua.org
28 жовтня Україною прокотиться хвиля акцій на підтримку громадянської кампанії «Врятувати «Боммер». Молодь всієї країни покаже, що вона проти знищення першого стаціонарного кінотеатру Східної Європи. Учасники акцій висловлять солідарність з громадою Харкова, яка бореться за можливість дивитися інтелектуальне кіно.

До акції долучаються молодь Києва, Львова, Вінниці, Ужгорода, Сум та Хмельницького, Рівного та інших міст.

Раніше портал "Громадський простір" уже повідомляв про рішення Харківської обласної ради, яким було вирішено виставити на продаж будівлю кінотеатру «БОММЕР». У відповідь на це стартувала громадянська кампанія «Врятувати «БОММЕР», яка має на меті збереження кінотеатру в комунальній власності та збереження профілю роботи приміщення - кінотеатр, в якому показують інтелектуальне, фестивальне, некомерційне кіно. Після низки акцій (збір підписів, вуличних акцій протесту, масового подання звернень, творчих вечорів та ін.) обласна влада вийшла на діалог.

29 жовтня пройде сесія Харківської обласної ради. Проте, вже зараз активістам стало зрозуміло, що влада просто дотримається процедури, але на сесію облради питання про збереження кінотеатру виносити не збирається. Цією акцією організатори хочуть підкреслити цінність «БОММЕРу» як національної історико-культурної пам’ятки, а також переконати депутатів Харківської обласної ради зберегти осередок інтелектуального кіно для мешканців студентської столиці України.

Довідка: Кінотеатр «БОММЕР» розпочав свою роботу в 1908 році і є найпершим стаціонарним кінотеатром у всій Східній Європі. За час свого існування приміщення кінотеатру жодного разу не змінювало свого призначення – там показували фільми навіть під час великих історичних потрясінь, наприклад, в роки Великої Вітчизняної війни. Зараз це єдиний культурний осередок в місті, де харків’яни можуть переглядати некомерційне, інтелектуальне кіно, брати участь у фестивальних показах найкращих українських та іноземних кінострічок, різноманітних соціальних акціях. До того ж, в Харкові більше немає кінозалів, в яких створено умови для інвалідів-візочників.

У 2007 році облрада вже приймала аналогічне рішення, проте громадськість своїми активними діями донесла до влади неприйнятність відчуження центру кіномистецтва національного значення, і «БОММЕР» не продали.

Джерело : РММГО "ФРІ"

Рекомендувати цей матеріал