Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1255081999


Судове засідання в справі пошкодження пам’ятника Леніну в Києві

09.10.2009
автор: Ольга Веснянка
джерело: www.dw-world.de

Судове засідання в справі пошкодження пам’ятника Леніну в Києві відбудеться в п’ятницю в української столиці. Суд розгляне скаргу адвоката, який виступив проти порушення кримінальної справи щодо своїх підзахисних.

 Адвокат обвинувачуваних наголошує на ідейних, а не хуліганських мотивах вчинку. Він підкреслює, що пошкодили пам’ятник з переконань, а сам монумент ніколи не був у держреєстрі національних пам’яток. П’ятьом громадянам України, які опинилися на лаві підсудних, загрожує тюремне ув’язнення до п’яти років за пошкодження пам’ятника Леніну на Бесарабці у Києві.

Долати комуністичне минуле довелося й східній Німеччині. Однак «війни пам’ятників» їй уникнути вдалося. Висловити свою думку щодо ситуації в Україні ми попросили керівника відділу політики Центру східноєвропейських досліджень Бременського університету Гейко Пляйнеса. «За німецькими стандартами це вже досить радикально. Хоча все залежить від політичної культури. Ми, в Німеччині, через нашу особливу історію обережно ставимось до пам’яті», - сказав Пляйнес.

Експерт наголосив, що і в Німеччині в політичній еліті є колишні соціалісти з НДР, але їх небагато. Дещо інакше виглядає ситуація в Україні. Тому політолог сумнівається, що в українському суспільстві швидко запанує єдина думка про минуле.

Знесення пам’ятника думку не змінить

Тим часом київська влада має намір зносити чергову партію монументів радянського часу. Так, днями вирішили демонтувати пам’ятник російському революціонеру та радянському партійному діячеві Григорію Петровському, що на вулиці Грушевського. «Якщо прибрати пам’ятники, які відносяться до епохи комунізму, думка людей не зміниться», - сказав Пляйнес.

Керівник відділу політики Центру східноєвропейських досліджень Бременського університету наголосив: «Нехай люди, які люблять комунізм, продовжують його любити, але розуміють, що зараз - інший час. І комуністи допускали помилки, які зараз не можна повторювати».

Як пояснив Пляйнес, в Німеччині заборонено все, що пов’язано з нацизмом, а от щодо комуністичних пам’яток такого закону немає. Водночас Пляйнес говорить, що й у Німеччині є пам’ятники, яких він не розуміє. Наприклад старі пам’ятки 19-го століття, коли Німеччина воювала з Францією. «І якщо б їх прибрали, ніхто, напевно, нічого б і не помітив», - сказав дослідник з Бременського університету.

Рекомендувати цей матеріал