Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1245139609


Уроки хімії на прикладі телевізійних новин

16.06.2009
джерело: maidan.org.ua
Смерть Алєксандра Літвінєнко в Лондоні ввійшла в програму шкільних іспитів у Великобритані. На екзамені з хімії цього року школярів попросили вираховувати дозу радіації, отриману екс-співробітником ФСБ.

Іспит складали 10 тисяч студентів в Шотландії, пише газета The Sun. Питання стосувались обставин смерті Літвінєнко. Школярі мали підрахувати і пояснити: чому ризик опромінення полонієм-210, яким був отруєний Літвінєнко, є "незначним" для оточуючих.

Літвінєнко помер у листопаді 2006 року від отруєння радіоактивним полонієм-210. Як вважають у Королівському хімічному товаристві, випадок Літвінєнка є "прекрасним способом проілюструвати науку".

Представник відомства, що складає перелік питань для іспитів у Шотландії, заявив, що це питання демонструє, наскільки хімія близька до повсякденного життя.

Як пише The Sun, школярі були здивовні подібним питанням. "Не можу повірити. Нас питали про вбивство, яке ми бачили у новинах", - так прокоментував виданню задачку один із учнів.

Літвінєнко було госпіталізовано до лондонської клініки на початку листопада 2006 року. Лікарі, що його оглянули, діагностували отруєння. Спочатку вважали, що це міг бути таллій. 23 листопада Літвінєнко помер у лікарні, посмертний розтин показав в його тілі сліди радіоактивної речовини полоній-210.

Джерело: Postimees.ee

Рекомендувати цей матеріал