Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1242745066


Конкурс на участь у Школі з прав людини для молоді

19.05.2009
джерело: www.edu.helsinki.org.ua

Оголошується конкурс на участь у 4-й та 5-й Школах з прав людини для молоді, що організовує Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Норвезьким Гельсінським Комітетом за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження».

Четверта та п’ята Школи з прав людини для молоді є навчальним заходом національної освітньої програми «Розуміємо права людини». Докладніше про програму можна дізнатись в Інтернеті: www.edu.helsinki.org.ua

До участі у конкурсі запрошуються молоді люди віком від 18 до 28 років, які мають мотивацію активно діяти у сфері захисту та підтримки прав людини, співпрацюють або зацікавлені у співпраці з громадськими організаціями.

Проведення 4-ї та 5-ї Шкіл з прав людини для молоді заплановані на липень 2009 року. Тривалість кожної Школи складає 8 днів. Дати проведення Шкіл є наступними: з 7 по 15 липня 2009 року та з 22 по 30 липня 2009 року.

Учасники Школи зможуть:
-  отримати основи знань про права людини та механізми їх захисту, про окремі важливі поняття суміжні з правами людини;
-  здобути уміння та навички, що є важливими для активних дій спрямованих на підтримку та захист прав людини;
-  сформувати власну позицію щодо окремих сучасних суспільних процесів, ґрунтуючись на принципах прав людини.  

Претенденти на участь у Школі повинні бути готові:
-  активно діяти (ініціювати та проводити акції, кампанії і т.п.) у сфері підтримки та захисту прав людини;
-  відвідувати усі заняття протягом 8-денного тренінгу;
-  співпрацювати з недержавними організаціями;
-  співпрацювати в команді з іншими учасниками Школи.

Точні дані про місце проведення Школи будуть повідомлені пізніше.

Організатори забезпечують проживання та харчування учасників Школи, витрати на проїзд до місця проведення Школи й у зворотному напрямку (за умови наявності проїзних документів й у межах вартості проїзду рейсовим автобусом або купейним вагоном поїзда). 

Формування групи учасників відбуватиметься за результатами конкурсного відбору та телефонного інтерв’ю.

Для участі у конкурсі необхідно:

Крок перший: Зареєструвати свою кандидатуру на участь у навчальних заходах програми та дочекатись підтвердження реєстрації вашої кандидатури на вказану вами адресу електронної пошти.
Зареєструвати свою кандидатуру на участь у навчальних заходах програми можна у два способи: 
1) заповнити реєстраційну анкету он-лайн за адресою:http://edu.helsinki.org.ua/index.php?id=1227111845
2) завантажити формуляр реєстраційної форми у форматі MS WORD:  doc-file (52.736 kb) (можна також отримати форму електронною поштою від організаторів, звернувшись із запитом) та надіслати за контактами організаторів у зручний для вас спосіб (e-mail, факс або поштою).


Крок другий: Підготувати та надіслати на конкурс есе на одну із запропонованих тем. Перелік запропонованих тем див. нижче або за адресою:  http://edu.helsinki.org.ua/index.php?id=1242313617 або отримайте електронною поштою від організаторів, звернувшись із запитом.

 Ваша кандидатура вважається зареєстрованою, а есе прийнятим на участь у конкурсі, якщо ви отримали про це повідомлення від організаторів.

Контакти організаторів для надсилання есе, реєстраційних форм (у разі заповнення у форматі MS WORD), отримання додаткової інформації:

E-mail: [email protected]
Факс: (0462) 774-110
Поштова адреса: а/с 79, Чернігів, 14000
Контактна особа: Альона Шешеня (моб. тел.: +380509436304)

Просимо звернути увагу, що конкурсні документи повинні надійти не пізніше 17.00, 18 червня 2009 року.

Заявки, отримані пізніше зазначеного терміну розглянуті не будуть. Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати до 25 червня 2009 року.

 

* * *

ТЕМИ ТВОРІВ-ЕСЕ ДЛЯ УЧАСТІ У ШКОЛІ З ПРАВ ЛЮДИНИ ДЛЯ МОЛОДІ

Прочитайте наведені нижче вислови. Виберіть один із варіантів завдання та напишіть коротке есе обсягом до однієї сторінки А-4 формату, в якому розкрийте свої міркування щодо обраного висловлювання.

Варіант 1
У своїй Нобелевській лекції А.Сахаров сказав: «Заключний акт наради в Гельсінкі особливо привертає нашу увагу тим, що в ньому вперше офіційно відображений той комплексний підхід до вирішення проблем міжнародної безпеки, який бачиться єдино можливим; в акті містяться глибокі формулювання про зв’язок міжнародної безпеки з захистом прав людини, свободи інформації та свободи пересування».
Який, з вашої точки зору, існує зв’язок між міжнародною безпекою та захистом прав людини, свободою інформації та свободою пересування?

Варіант 2
У своїй  Нобелевській лекції А.Сахаров сказав: «...Не відмовляючись від кардинального рішення, сьогодні ми маємо боротися за кожну окрему людину, проти кожного випадку несправедливості, порушення  прав людини – від цього залежить надто багато в нашому майбутньому...».
Як ви думаєте, чому Андрій Сахаров був переконаний, що спільне щасливе майбутнє людства залежить від обстоювання прав конкретної людини  і протесту проти кожного випадку несправедливості?

Варіант 3
Професор Центральноєвропейського університету Віктор Осятинський у своїй лекції «Вступ до концепції прав людини» висловив наступну думку: «Не дивлячись на те, що права людини насамперед з’явилися як інструмент захисту проти тиранії недемократичної влади, вони потрібні як за демократії так і за автократії... Таким чином права людини дуже важливі зараз для країн, що почали перехід до демократії...». 
Спробуйте у своєму есе довести цю думку чи навпаки спростувати її.

Варіант 4
Професор Центральноєвропейського університету Віктор Осятинський у своїй лекції «Вступ до концепції прав людини» висловив наступну думку:  «...права людини не є синонімом демократії; усе зовсім навпаки...».
Що на вашу думку  має на увазі правозахисник?  Спробуйте у своєму есе довести цю думку чи навпаки спростувати її.

Варіант 5
Як ви розумієте афоризм, що належить Жан-Жаку Руссо: «Усяка влада від Бога. Я це визнаю, але ж від Нього і кожна хвороба. Так чи означає це, що заборонено викликати лікаря?».

Варіант 6
Відомий гуморист Станіслав Єжи Лєц сказав: «Той, хто готовий вдягнути на очі шори, має пам’ятати, що у комплекті ще є узда і батіг».
Як би ви пов’язали цю думку з питаннями захисту прав людини?

***

 

Рекомендувати цей матеріал