Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1232730655


Захист громадою свого життєвого середовища від незаконної забудови

23.01.2009
автор: Володимир Щербаченко
джерело: totalaction.org.ua

Філіповський В.М., Щербаченко В.В., Кружилін М.С.
Захист громадою свого життєвого середовища від незаконної забудови: Посібник. – Луганськ: Янтар, 2007. – 164с.: 9 іл.

Нижче –  скорочена версія передмови до посібника та його зміст. Повний текст у форматі PDF можна знайти на сайті Східноукраїнського центру громадських ініціатив «Тотальна акція на підтримку прав людини та демократії»

 

В останні роки ми, члени територіальних громад України, усе частіше стикаємося із різноманітними проблемами, що виникають у ході перерозподілу земельних ресурсів наших населених пунктів. Зокрема, не є виключенням і Луганськ.

Ми стаємо свідками того, як на місці дитячих та спортивних майданчиках, у парках, алеях і навіть на тротуарах ведеться будівництво нових комерційних об’єктів (торгівельних та розважальних комплексів, паркінгів тощо). Земля, користь від користування якою ще вчора одержувала ціла міська громада, перетворюється на джерело прибутку невеликої групи осіб. Місто втрачає зелені насадження. Його мешканці — місця для спільного проведення часу та відпочинку поруч місць свого проживання. Ситуацію погіршує те, що, як правило, нове будівництво ведеться із порушенням санітарно-гігієнічних, протипожежних, будівельних та інших законодавчих норм. У гонитві за наживою нові власники земельних ділянок, а разом із ними і посадові особи органів місцевого самоврядування, чия недбалість уможливлює зазначені правопорушення, забувають про право мешканців громад на участь у прийнятті рішень місцевого значення. Хоча норми українського законодавства, що регулюють зазначене право і не є досконалими, втім, вони нікому не дають право ігнорувати інтереси громади.

На щастя, є чимало рішучих людей, готових виступити на захист своїх законних прав та інтересів. Цей посібник створено насамперед для них, для тих людей, яким не вистачає інформації для результативного захисту свого життєвого середовища від незаконних забудов. Отже, посібник розрахований передусім на голів і членів органів самоорганізації населення (будинкових, квартальних комітетів, комітетів співвласників багатоповерхових будинків тощо), ініціативних груп жителів багатоповерхових будинків, громадських організацій, просто на окремих зацікавлених жителів-членів територіальних громад. Разом із цим, посібник може стати у пригоді депутатам міських рад та іншим посадовим особам місцевого самоврядування, причетним до вирішення відповідних питань.

Посібник підготовлений групою авторів, які брали і беруть безпосередню участь у відстоюванні прав та інтересів жителів багатоквартирних будинків, захисті права членів Луганської громади на участь у вирішенні долі її землі.

Хоча серед читачів цього видання навряд чи знайдуться люди, які заперечуватимуть його актуальність, проте напевно, далеко не всі повірять у можливість контролю громади над вирішенням земельних питань у власних населених пунктах. Не секрет, що чимало наших співгромадян вважають ідею захисту громадських інтересів справою невдячною та безперспективною. Так, дійсно, нелегко доводиться тим, хто захищає особисті та громадські права, у суспільстві, де люди ще не звикли критично оцінювати дії влади, схильні миритися зі свавіллям і не завжди вдаються до активного правозахисту.

Саме через незнання українськими громадянами своїх прав та механізмів їх захисту, а також через пасивність більшість людей було позбавлено реальної можливості одержати свою частку при розподілі суспільного багатства, заробленого потом і кров’ю наших предків, що жили та тяжко працювали за радянського режиму. Проте, у нашій спільній, громадській, власності ще залишилася земля — останній великий матеріальний ресурс, що належить українським громадянам.

Підтримуючи ідею соціально-орієнтованої ринкової економіки, та зокрема ідею приватної власності на землю, а також розвитку підприємництва на рівних для всіх умовах, ми свідомі нашого обов’язку вберегти землю громад від свавільного розкрадання та розподілу в інтересах небагатьох. І хоча звучать голоси про те, що неможливо зупинити нечесний та корумпований процес перерозподілу землі, ми знаємо, що це можливо.

Сподіваємось, що поява цього посібника сприятиме захисту прав членів територіальних громад на повноцінне життєве середовище та утвердженню законності в плануванні міст та виділенні земельних ділянок під забудову.

Східноукраїнській центр громадських ініціатив завжди готовий надати посильну юридичну та методичну допомогу щодо захисту порушених прав громадян (консультації, підготовка звернень, представлення інтересів у суді тощо).

Запрошуємо усіх зацікавлених осіб до співпраці та участі на громадських засадах у вирішенні питань місцевого життя в рамках Конституції та законів України.

Ми завжди відкриті для Вас, Ваших проблем, ідей та пропозицій.

 

* * *

У даному посібнику розглядається переважно захист від незаконної забудови прибудинкової території багатоповерхових будинків, яка є однією зі складових життєвого середовища жителів міст, що впливає на умови проживання, відпочинку та оздоровлення багатьох людей.

Ідея підготовки цього посібника виникла на одному із семінарів, організованих у 2007 році Східноукраїнським центром громадських ініціатив у рамках проекту «Міський монітор». Цю ідею ініціювали учасники семінару — представники діючих ініціативних груп, обрані жителями певних багатоповерхових будинків Луганська для захисту своїх інтересів у зв’язку із видачею без їх відома міською радою дозволів юридичним та фізичним особам на розробку проектів виділення земельних ділянок під забудову на прибудинкових територіях, а також наступних за цим дозволів на надання забудовникам таких ділянок в оренду на 4 роки.

Тоді обмін думками серед учасників семінару привів їх до трьох висновків.

Перший висновок полягає в тому, що утаємничена, непрозора видача дозволів без належного врахування інтересів жителів не є окремим винятком із загальної практики міської ради, а носить систематичний характер, пов’язана із непорозуміннями і довготривалими, досить емоційними негативними конфліктами між жителями багатоповерхівок, із одного боку, і посадовими особами місцевого самоврядування — з іншого.

Другий висновок полягає в тому, що захищати законні права населення мають органи їх самоорганізації та обрані на загальних зборах жителів ініціативні групи.

Принаймні, за нашими враженнями, у відповідній сфері важко, як це не прикро, зустріти посадових осіб, які б не тільки співчували і робили певні кроки назустріч жителям багатоповерхівок, але й по-справжньому виступали б на захист прав пересічних громадян і діяли б виключно на основі, у межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Третій висновок — в тому, що представники жителів мають більш-менш добре знати, як грамотно захищати свої законні права та інтереси у сфері земельних відносин та у сфері містобудування. Ініціативні групи, що представляють інтереси жителів, без належної професійної підготовки та навчання не можуть розраховувати на успішне виконання поставлених перед ними завдань.

Як би там не було, захист життєвого середовища від незаконної забудови – непроста і довготривала робота, яка вимагає наполегливості, організованості, професійності і послідовності у відстоюванні громадських інтересів.

Жителям міста для захисту свого життєвого середовища від незаконної забудови потрібно знати власні права, права забудовників, повноваження органів місцевого самоврядування та їхніх посадових осіб. Треба орієнтуватися у законодавстві про місцеве самоврядування і про звернення громадян, у земельному законодавстві, законодавстві про містобудування та архітектуру, а також у Державних будівельних нормах тощо. Тому необхідно навчатися й обмінюватися досвідом. Даний посібник допоможе в цьому органам самоорганізації населення, ініціативним групам, іншим користувачам.

Посібник розрахований на голів і членів органів самоорганізації населення (будинкових, квартальних комітетів, комітетів співвласників багатоповерхових будинків тощо), голів і членів ініціативних груп жителів багатоповерхових будинків, активних жителів-членів територіальних громад та взагалі на усіх небайдужих до питань проектування, планування і забудови міст, їх соціально-економічного розвитку, а також до забезпечення конституційних прав жителів-членів відповідних територіальних громад.

Посібник також може бути корисним для депутатів міських рад та інших посадових осіб місцевого самоврядування, зацікавлених у залученні громадськості до публічного, відкритого, прозорого, результативного та ефективного вирішення відповідних питань у межах Конституції та законів України.

У посібнику подається систематизований виклад організаційно-правових питань проектування, планування та забудови міських поселень, а також земельного законодавства, вирішеність або невирішеність яких частіше зачіпає інтереси жителів багатоповерхових будинків. Розглядаються типові конфліктні ситуації та шляхи їх розв’язання. При написані посібника відібрано та використано деякі фрагменти характерних сюжетів із матеріалів періодичних видань. Усі конкретні ситуації, наведені в посібнику, просимо розглядати лише як умовні приклади, що використовуються виключно в навчальних цілях.

Автори будуть вдячні за пропозиції та зауваження, а також за інформацію про проблемні ситуації, що виникають при виділенні земельних ділянок, намагатимуться врахувати їх у наступній роботі.

Зауваження, пропозиції та інформацію про проблемні ситуації просимо надсилати за адресою:

СЦГІ «Тотальна акція на підтримку
прав людини та демократії»,
30-й квартал, ,будинок 2, квартира 14
91005 м. Луганськ,
Тел. (0642) 491374, (067) 6409440
 

ЗМІСТ посібника:

1. Планування та забудова територій міста

1.1. Орієнтири соціально-економічного розвитку і проектування, планування та забудови міста

1.2. Організаційно-правові засади планування міських поселень

1.3. Містобудівна документація на місцевому рівні

1.4. Нормативне регулювання планування, забудови та іншого використання територій

1.5. Питання дотримання державних будівельних норм

1.6. Моніторинг забудови, прийняття в експлуатацію об’єктів і державний контроль планування, забудови та іншого використання території

2. Права на землю та особливості їх реалізації

2.1. Зміст, форми власності та суб’єкти права власності на землю в Україні

2.2. Право приватної, комунальної та державної власності на землю

2.3. Право спільної часткової і спільної сумісної власності на землю

2.4. Право постійного і орендного користування землею

2.5. Добросусідство

2.6. Обмеження (обтяження) прав на землю

2.7. Встановлення та зміна цільового призначення земель

3. Підстави, шляхи та особливості набуття права на землю громадянами та юридичними особами

3.1. Підстави і шляхи набуття права на землю громадянами та юридичними особами

3.2. Особливості набуття права на землю громадянами та юридичними особами

4. Передача земельних ділянок державної та комунальної власності у власність громадянам та юридичним особам

4.1. Безоплатна приватизація земельних ділянок громадянами

4.2. Безоплатна передача земельних ділянок житлово-будівельним (житловим) і гаражним кооперативам

4.3. Набуття права сумісної спільної власності на землю громадянами, які приватизували багатоквартирний будинок

4.4. Продаж земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам

5. Надання земельних ділянок у користування громадянам та юридичним особам

5.1. Надання земельних ділянок із земель державної та комунальної власності у постійне користування підприємствам, установам, організаціям державної або комунальної власності

5.2. Передача земельних ділянок в оренду громадянам та юридичним особам

5.3. Особливості передачі земельних ділянок в оренду громадянам та юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову

6. Взаємодія держави, громадськості, фізичних та юридичних осіб щодо використання територій

6.1. Врахування державних, громадських і приватних інтересів підчас планування і забудови територій на місцевому рівні

6.2. Участь громадськості у вирішенні питань щодо використання територій на місцевому рівні

6.3. Відповідальність за порушення законодавства підчас планування, забудови та іншого використання територій

6.4. Питання дотримання професійної етики у сфері планування і забудови міст та відповідних земельних відносин.

 

Володимир Щербаченко, голова Ради СЦГІ
«Тотальна акція на підтримку прав людини
та демократії», м. Луганськ

 

Рекомендувати цей матеріал