Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1222687920


Як отримати доступ до судового рішення?

29.09.2008
автор: Денис Костюнін
джерело: www.vgoru.org

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про доступ до судових рішень” відкритість судових рішень забезпечується такими способами:
1. Проголошенням судового рішення в залі судового засідання;
2. Забезпеченням доступу до матеріалів справи та наданням копії рішення;
3. Оприлюдненням судових рішень у мережі Інтернет;
4. Публікацією текстів судових рішень у друкованих виданнях.

Згідно із законом, ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації щодо результатів розгляду його судової справи. Для реалізації цього права слід звернутися до канцелярії відповідного суду з письмовою заявою, яка повинна містити обґрунтування, чому судове рішення безпосередньо стосується прав, свобод чи інтересів того, хто звертається. Не забувайте, що заява повинна бути написана в двох примірниках. І один – зі штампом канцелярії, датою ті підписом особи, що прийняла вашу заяву, повинен зберігатися у вас. В суді вам можуть відмовити в отриманні рішення лише у разі якщо:
– заявник не має процесуальної дієздатності або від його імені звернулася особа, яка не має на те відповідних повноважень;
– матеріали справи передані до іншого суду чи на зберігання до державної архівної установи;
– судове рішення безпосередньо не стосується прав, свобод, інтересів чи обов’язків заявника.
Цей перелік є вичерпним.

Як знайти судове рішення в Інтернеті?
З 1 червня 2006 р. для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції створений Єдиний державний реєстр судових рішень (порядок ведення Реєстру затверджений постановою Кабінету Міністрів від 25 травня 2006 р.). Єдиний державний реєстр судових рішень є автоматизованою системою збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. До реєстру мають вноситися всі письмові рішення судів загальної юрисдикції у цивільних, адміністративних, господарських, кримінальних справах про адміністративні проступки. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безкоштовного цілодобового доступу; користувачам надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин. Аби ознайомитися з потрібним вам рішенням, слід зайти на офіційний веб-портал судової влади за адресою в Інтернеті www.court.gov.ua і натиснути кнопку „Єдиний державний реєстр судових рішень” або ж відразу набрати адресу: www.reyestr.court.gov.ua. Ви потрапите на сторінку Єдиного державного реєстру судових рішень.

Інші судові портали
Тексти окремих судових рішень можна знайти також на сайтах українських судів (див. далі перелік). В Інтернеті також можна знайти й низку пошукових систем законодавства, де поряд із законодавчими актами є й судова практика. Частина з цих систем є платною.
Сайт Конституційного Суду України www.ccu.gov.ua
Сайт Верховного Суду України www.scourt.gov.ua
Сайт Вищого господарського суду www.arbitr.gov.ua
Сайт Вищого адміністративного суду www.vasu.gov.ua
Сайт Апеляційного суду м. Києва www.apcourtkiev.gov.ua
Недержавний Реєстр судових актів www.sudoviakti.org.ua
Рішення Європейського суду з прав людиниwww.minjust.gov.ua/0/164 (рішення проти України); www.eurocourt.org.ua; www.echr.coe.int (далі “HUDOC” у правому верхньому кутку).

28/08/2008

Денис Костюнін,
юрист Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я

Рекомендувати цей матеріал