Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1219058777


Вступна кампанія 2008

18.08.2008
автор: Вікторія Копчак
джерело: www.vgoru.org

Цього літа громадськість вперше спостерігає за вступною кампанією до вищих навчальних закладів. А вона, в свою чергу, вперше відбувається за результатами незалежного оцінювання знань випускників.
Такий моніторинг проводить Коаліція “Громадський моніторинг”, що складається з 12 громадських організацій 14 регіонів України. На Херсонщині спостереження веде молодіжна організація “Нова генерація”.
Відстежували діяльність приймальних комісій, прозорість прийому документів, тощо. Особлива увага – вивченню врахування при вступі результатів незалежного оцінювання знань випускників.
Акція стартувала на початку липня, сьогодні відомі її перші результати. Спостерігачі Херсонщини зазначили прозорість та відкритість обраних ВНЗ (Херсонського держуніверситету та Херсонського національного технічного університету). Відповідальні секретарі Приймальних комісій цих закладів висловили зацікавленість в сприянні громадському спостереженню.
З 1 по 15 липня Коаліція на загальнонаціональному рівні провела екзит-пол: абітурієнтів опитували після подання документів на вступ. В опитуванні взяли участь 7001 абітурієнт. За його результатами спеціалісти ТОРО (“Технології оптимального розвитку особистості” – громадської організації, яка координує проект на загальнонаціональному рівні) дійшли висновку, що ймовірність прихованої корупції в ВНЗ нові правила вступу зовсім не виключили. За словами президента організації Олексія Хмари, близько 40% від загальної кількості абітурієнтів були зараховані лише тому, що відвідували платну довузівську підготовку. Він також зазначив, що в цьому році майже катастрофічною є кількість пільговиків різних категорій, які мають право потрапити на бюджет будь-якого вузу на найбільш престижну спеціальність. В них, на загал, доволі низькі або посередні бали за сертифікатами ЗНО, проте вони зайняли бюджетні місця, передбачені для більш сильних вступників. Реальний конкурс сертифікатів складав 1 до 20 на престижні спеціальності, в той час як із 10 бюджетних місць, після зарахування пільговиків, залишалося два-три.
У двох університетах Херсона особливих проблем під час подання документів не виявлено. Результати екзит-полу також показали, що в місті ретельніше, ніж в інших регіонах звіряли надані сертифікати ЗНО з електронною базою Українського центру оцінювання якості освіти (наприклад, в ХДУ це робили в 63% випадків, тоді як загалом в Україні лише в 37,3 %).
Спостереження і в Херсоні, і загалом по Україні, виявило важливість для вступу сертифікатів ЗНО. У 71,3% вступ до ВНЗ не передбачав для абітурієнтів ніяких додаткових випробувань.
Такі перші результати спостереження, яке продовжується та фокусується на найцікавішому етапі кампанії – зарахуванні абітурієнтів до ВНЗ. Саме він має показати дієвість системи незалежного оцінювання в подоланні корупції у сфері вищої освіти .

Вікторія Копчак,
Консультант-аналітик проекту “Моніторинг роботи приймальних комісій державних вищих навчальних закладів під час вступної кампанії 2008 року”, МО «Нова генерація»

Рекомендувати цей матеріал