Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1211959042


УГСПЛ: Конкурс на участь у школі з прав людини для молоді

28.05.2008
джерело: www.helsinki.org.ua

Оголошується конкурс на участь у Школі з прав людини для молоді, що організовує Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Норвезьким Гельсінським Комітетом за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження».

Школа триватиме 8 днів. Орієнтовні дати проведення школи: з 7 по 15 липня 2008 року.

До участі у конкурсі запрошуються молоді люди, які мають мотивацію активно діяти у сфері захисту та підтримки прав людини, співпрацюють або зацікавлені у співпраці з правозахисними організаціями.

Учасники Школи зможуть отримати знання про демократичні цінності та права людини і їх розуміння, навики лідерів серед тих, хто бажає брати активну участь у захисті та підтримці прав людини.
Критерії, яким повинні відповідати кандидати є наступними:
- Претенденти є молоді люди віком від 18 до 28 років;
- Претенденти мають мотивацію активно діяти у сфері підтримки та захисту прав людини;
- Обов’язковою умовою є готовність відвідувати усі заняття протягом 8-денного тренінгу;
- Обов’язковою умовою є готовність активно діяти у сфері підтримки та захисту прав людини в партнерстві з іншими учасниками Школи;
- Бажаною умовою є досвід попередньої навчальної підготовки в сфері прав людини;
- Бажаною умовою є активна участь у роботі недержавних організацій.

Точні дані про місце проведення Школи будуть повідомлені пізніше. Організатори забезпечують проживання та харчування учасників Школи, витрати на проїзд до місця проведення Школи й у зворотному напрямку (за умови наявності проїзних документів й у межах вартості проїзду купейним вагоном).

Для участі у Школі необхідно подати: 1) Заявку встановленої форми (додається до цього оголошення), 2) своє Резюме (автобіографію), 3) фото, 4) есе на одну із запропонованих тем (перелік запропонований тем додається до цього оголошення). Формування групи учасників Школи відбуватиметься шляхом конкурсного відбору.

Просимо надсилати документи на участь у Конкурсі поштою за адресою: 04071, м. Київ, вул. Олегівська, 36, кім. 309 або електронною поштою на адресу: [email protected], або факсом: (0462) 774 – 110.
Просимо звернути увагу, що лист повинен надійти до кінцевого терміну подачі документів!
Кінцевий термін подачі документів для участі у конкурсі: 17.00, 15 червня 2008 року.

Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати не пізніше 20 червня 2008 року.

Контакти для отримання додаткової інформації:
Телефон/факс: 8 0462 77 41 10;
Телефон моб.: +38 050 9219967; +38 050 3833342
E-mail: [email protected]
Контактні особи:
Сергій Буров
Надія Самардак

Форма заявки на участь: doc-file (38.4 kb)

 

Теми ессе для участі у Школі з прав людини для молоді

Прочитайте наведені нижче вислови. Виберіть один із варіантів завдання та напишіть коротке есе обсягом до однієї сторінки А-4 формату, в якому розкрийте свої міркування, щодо обраного висловлювання.

 

Варіант 1

У своїй Нобелевській лекції А.Сахаров сказав: «Заключний акт наради в Гельсінкі особливо привертає нашу увагу тим, що в ньому вперше офіційно відображений той комплексний підхід до вирішення проблем міжнародної безпеки, який бачиться єдино можливим; в акті містяться глибокі формулювання про зв’язок міжнародної безпеки з захистом прав людини, свободи інформації та свободи пересування».

Який, з Вашої точки зору, існує зв’язок між міжнародною безпекою та захистом прав людини, свободою інформації та свободою пересування?

***

Варіант 2

У своїй  Нобелевській лекції А.Сахаров сказав: «...Не відмовляючись від кардинального рішення, сьогодні ми маємо боротися за кожну окрему людину, проти кожного випадку несправедливості, порушення  прав людини – від цього залежить надто багато в нашому майбутньому...».

Як ви думаєте, чому Андрій Сахаров був переконаний, що спільне щасливе майбутнє людства залежить від обстоювання прав конкретної людини  і протесту проти кожного випадку несправедливості?

***

Варіант 3

Віктор Осятинський[1] у своїй лекції «Вступ до концепції прав людини» висловив наступну думку: «Не дивлячись на те, що права людини насамперед з’явилися як інструмент захисту проти тиранії недемократичної влади, вони потрібні як за демократії так і за автократії... Таким чином права людини дуже важливі зараз для країн, що почали перехід до демократії...». 

Спробуйте в своєму есе довести цю думку чи навпаки спростувати її.



[1] Віктор Осятинський є Професором Центральноєвропейського університету. Викладає на соціологічному факультеті Варшавського університету, читає лекції по юридичним наукам в Будапешті, викладає у навчальних програмах Гельсінської Фундації Прав Людини (Варшава, Польща).

 

Рекомендувати цей матеріал