Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1208424465


Доступ до освіти для національних меншин

17.04.2008
автор: Інга Дуднік

Інформацію, що стосується захисту інтересів тих чи інших національностей від дискримінації, я сприймаю не однозначно. Чесно кажучи, сам термін «національні меншини», хоч я й винесла його в заголовок, мене дратує. Для того, щоб не стати жертвою маніпуляцій, завжди намагаюсь використати декілька альтернативних інформаційних джерел. Але те, що відбувається зараз в місті важко назвати маніпуляцією, це скоріше повне ігнорування міською владою інтересів російськомовного населення Кіровограда, зневага до членів територіальної громади.

Вся справа в тому, що місто стало одним з небагатьох пілотних регіонів України, які виграли тендер (чи конкурс) на побудову «Школи майбутнього». Що в цьому поганого? В освіту буде вкладено не один мільйон гривень. Але є один суттєвий нюанс. За умовами школі повинно бути більш ніж 20 років, вона повинна знаходитись в мікрорайоні, де є ще школи, щоб можна було б розформувати учнівський колектив на час реконструкції будівлі школи, яку заплановано зробити протягом декількох років.

Наша міська рада, не довго думаючи, затвердила для цього загальноосвітню школу №13, якій понад 30 років та й знаходиться вона поряд з іншими школа. Формально умови виконані ( потрібно зауважити, що це не єдиний в місті можливий варіант). Все б нічого, але це єдина в місті школа з російською мовою навчання. Є ще одна двомовна, але вона знаходиться в центрі міста, і там діти, не зважаючи на демографічну кризу, навчаються в 2 зміни. Рішення сесії не було узгоджено ані з батьківським колективом, ані з вчителями. Навіть коли один з депутатів міської ради запропонувала на сесії обговорити це питання, її проігнорували.

Тепер школу розформовують. Офіційного оприлюднення механізму розформування школи не було. Це спричинило паніку серед батьків та учнів. За тією схемою, що зараз в усіх на слуху, декілька класів залишають в прилеглому дитячому садочку. Учнів, які живуть в інших районах міста, направляють в школи за місцем проживання. Інших, «місцевих», направлять в сусідні школи. Хіба проблема розподілити декілька сотень учнів по 35 школам міста!

Але ніхто не замислився над проблемою мови навчання. Ось це, на мій погляд, є яскравим прикладом дискримінації, а не те, що заставляють дублювати фільми українською. Цікаве те, що ініціатором такого «дійства» став заступник міського голови з гуманітарних питань, член Партії регіонів – партії, яка так піклується про захист російської мови на території України...

 

Рекомендувати цей матеріал