Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1206720734


Школа з прав людини закінчилася – навчання триває

28.03.2008
автор: Юрій Чумак

З 17 по 25 березня під Черніговом відбулась друга частина навчального Курсу (Школи-тренінгу) для тренерів з прав людини. В ньому приймали участь громадські активісти, що працюють у сфері захисту прав людини та мають мотивацію організовувати й проводити навчальні програми у цій галузі.

У рамках Курсу його учасники отримали спеціальну підготовку щодо того, як організувати та провести Школу з Прав Людини з використанням Керівництва, розробленого Норвезьким Гельсінським Комітетом. Вони мали змогу підвищити свій рівень знань і умінь у сфері навчання правам людини, обстоювання демократичних цінностей та захисту прав людини.

Також відбулося ознайомлення з цікавими та оригінальними методиками, що можуть бути використані у процесі навчання (наприклад, майстер-клас з циркового мистецтва, «Форум-театр» тощо).

В якості доповідачів, тренерів, експертів та організаторів заходу виступили найдосвідченіші фахівці в галузі прав людини:

Анна Ленчовська, Конгрес Національних громад України, координатор Клубів толерантності для підлітків.

Борис Звозков, Будинок прав людини (Вільнюс, Литва), Президент; Республіканське громадське об’єднання «Правова ініціатива» (Мінськ, Бєларусь).

Володимир Каплун, (Харків, Україна), головний редактор «Права людини (Громадянська освіта)».

Володимир Яворський, Українська Гельсінська Спілка з прав людини (Київ, Україна), виконавчий директор.

Владислава Бут, Громадська організація «М’АРТ» (Чернігів, Україна), координатор проектів.

Вадим Пивоваров, Українська Гельсінська Спілка з прав людини (Київ, Україна), координатор проектів.

Лариса Байда, Національна Асамблея інвалідів України, керівник організаційно-правового відділу.

Марія Ясеновська, Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива» (Харків, Україна), Президент фундації.

Олександр Войтенко, Всеукраїнська асоціація «Нова Доба» (Львів, Україна), координатор проектів.

Роман Романов, Міжнародний Фонд «Відродження» (Київ, Україна), Директор програми «Верховенство права».

Сергій Федотов, Молодіжна громадська організація «М.АРТ.ІН-клуб» (Київ, Україна), менеджер заходів, тренер.

Сергій Буров, Громадська організація «М’АРТ» (Чернігів, Україна), голова Координаційної ради.

 

Своїми враженнями від заходу з кореспондентом «ПЛ» поділилися редактор бюлетеня «Права людини (Громадянська освіта)» Володимир Каплун та один з організаторів Курсу, голова організації «М’АРТ» Сергій Буров.

В. Каплун:

- Я вважаю організацію і проведення Чернігівської Школи стратегічно важливим кроком в області навчання прав людини в Україні. Вдалося поєднати всі сильні сторони відомих міжнародних і українських шкіл з прав людини, а в деяких відносинах – навіть перевершити їх. В основі програми Школи – ретельно продумана і випробувана в ході багаторічної роботи з молоддю різних країн програма Енвера Джулімана – мудреця і подвижника з Норвегії. Але українська версія Школи обіцяє стати, як мені здається, ще більш потужною.

Головне, що за цю справу взялися саме ті люди, які можуть все зробити на вищому рівні. Троє провідних тренерів – Сергій Буров, Олександр Войтенко та Марія Ясеновська (важко уявити собі людей більш не схожих між собою) – утворили прекрасну злагоджену команду. Учасники школи – всі, як один, – яскраві неординарні особи. Знайомство буквально з кожним з них для мене – незабутня подія. Серед учасників є юристи, правозахисники, тренери, є й люди, що поєднують в собі різні види досвіду. Періоди загальної дружби і гармонії змінялися іноді гарячими спорами. Єдине, що не зникало ні на мить – жива демократична атмосфера.

Найдивовижніше для мене – це те, як вдалося поєднати гру і реальність. Реальна компонента була забезпечена залученням активно працюючих правозахисників і експертів в області оцінки проектів, вибором гострих, актуальних тем для обговорення і проектної роботи. Гра ж примусила всіх (навіть тих, хто старші за віком) відчувати себе дітьми.

Особливі відчуття подяки – гостинним співробітникам чернігівського «М’АРТу»! Треба буде запитати в Бурова, як це йому вдалося знайти таких надзвичайно симпатичних, добрих і світлих людей. Ну, і Саша Войтенко, звичайно – супер.

С. Буров:

- Цим Курсом розпочалась досить велика програма, яка реалізується Українською Гельсінською Спілкою з прав людини разом з Норвезьким Гельсінським Комітетом за підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження». Було підготовлено групу – команду тренерів, організаторів шкіл, – які зможуть професійно підійти до організації та проведення шкіл з прав людини для різних цільових груп. Це був гарний початок. Справді, сформувалась дуже цікава й хороша команда однодумців. Немає жодної людини, з якою б не можна було працювати, всі показали себе як добрі викладачі, тренери, як добре підготовлені можливі організатори таких шкіл.

Під час проведення Курсу учасники практикувались у розробці шкіл з прав людини, спробували себе в якості тренерів. Хтось удосконалив свої навички тренера, поліпшив свої якості тренера, підвищив знання і вміння в методах проведення занять з прав людини, хтось вперше з цим зіткнувся, але всі змогли відтренувати свою майстерність. Всі учасники ознайомилися з посібником для молоді, підготовленим Норвезьким Гельсінським Комітетом, і внесли (та продовжують вносити) свої пропозиції до нього. Це Керівництво буде в подальшому використовуватись в Україні в якості навчального посібника в школах з прав людини для молоді. Воно буде перекладатись українською мовою, при цьому, звичайно, будуть враховані рекомендації нашої групи.

Резюмуючи, можна сказати: цю програму дійсно можна вважати неповторною, такого саме курсу більше не буде (буде подібний, але в іншому форматі), Курс був дуже інтенсивним та динамічним: відбулось 2 семінари по 8 днів кожен (з проміжком між ними у 10 днів). Ми дуже хвилювалися, але група збереглась, сформувалась команда, і це дуже гарно.

Одним із практичних завдань цього Курсу було те, щоб відібрати тих, хто буде проводити тренінги для вчителів і для молоді. Адже в рамках існуючого проекту будуть проведені ще 2 школи з прав людини по 8 днів для 2-х груп вчителів, і 2 такі ж школи для молоді. Вони проводитимуться навесні та влітку цього року. Вчителі зможуть навчитися, як організовувати молодіжні правозахисні групи або молодіжні платформи на базі загальноосвітніх шкіл, як працювати з темою прав людини у навчальних закладах. І ми очікуємо, що ці вчителі зможуть сформувати такі молодіжні команди, консультувати їх, ми сподіваємось, що буде створена така активна шкільна мережа з прав людини в Україні. І, можливо, вона включиться до міжнародної мережі.

Ці молодіжні платформи, групи будуть готовими до ініціативних дій, їх учасники знатимуть, як активно діяти на захист прав людини. Такі групи зможуть отримати підтримку своїх ініціатив, навіть ресурсну та фінансову.

 

Таким чином, можна зробити висновок, що навчальним Курсом для тренерів з прав людини Програма Навчання Правам Людини в Україні тільки розпочалася. Сподіваємось на її плідне продовження!

Дивись також:

Навчання правам людини – дія, спрямована на захист прав людини

ФОТО Юрія Чумака

Рекомендувати цей матеріал