Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1205419958


Випадки зазіхань на сексуальну недоторканість дітей в Україні фіксують чи не щодня

13.03.2008
джерело: www.helsinki.org.ua
За даними правоохоронців, випадки зазіхань на сексуальну недоторканість дітей фіксують чи не щодня. Довести вину збоченця і посадити за ґрати досить складно через недосконалість законодавства.

Фахівці зазначають, що такому явищу, як педофілія, в Україні сприяють декілька чинників. Це - соціальний стан людей, відсутність профілактичної роботи, лояльність Кримінального Кодексу й навіть новітні технології.

Найчастіше жертвами стають безпритульні діти, втікачі з родин, якими не займаються батьки. 2007-го у Керчі затримали п’ятьох педофілів, віком від 50-ти до 70-ти років. Правоохоронці кажуть – між собою вони не знайомі. Кожен діяв поодинці.

Щоб розважатися з маленькими дівчатами, дядьки возили їх на іномарках у безлюдні місця. Найчастіше це були гаражі, пустирі та поля. Дітям педофіли платили їжею. Усі епізоди вмістили на чотирьох друкованих аркушах. Попри це, чинне законодавство на боці старих збоченців. Найактивнішого навіть не визнали суспільно небезпечним.

«Ця людина отримала в суді 1-ї інстанції 10 років. Далі в апеляційному суді зменшили термін до шести років. Адвокати кажуть - через три роки він буде звільнений. Пом’якшуючі обставини: він похилого віку, має багато захворювань, орденів від Радянської влади і те, що він не становить жодної загрози суспільству», - повідомила голова громадської організації Світлана Дядченко.

За словами Дяченко, досить важко зібрати доказову базу та довести розслідування до логічного кінця, і доволі часто злочини закінчують статтею – сексуальне розбещення дітей - злочинець отримує до 3-х років обмеження волі.

Правоохоронці погоджуються, що відповідальність за педофілію замала. І відповідний розділ Кримінального Кодексу потребує суттєвих змін.

Тим часом більшість педофілів вважають, що своїми вчинками допомагають дітлахам.

Один із затриманих херсонських педофілів розповідає: «Изнасилование, я знал, что это наказуемо, серьезная статья, я знал. А за это я не знал, что будет наказание. Ведь не один год это происходило, они сами приходили - говорили, чтоб на машине покатал».

За словами правоохоронців, найважче боротися із розбещеними батьками. Те, що діється всередині родини, рідко набуває розголосу. Зазвичай про такі факти повідомляють сторонні особи.

Наприклад, у Деснянському районі столиці затримали багатодітного батька. 46-річний чоловік знімав на фото й відеоплівку своїх неповнолітніх дочок. Діти на знімках були голі, а, крім того, батько мав із дочками статеві стосунки.


За словами фахівців, поки влада вноситиме зміни до Сімейного та Кримінального кодексів та ратифікуватиме Конвенцію захисту дітей від сексуальної експлуатації та розбещення, неповнолітні мають знати, принаймні, основні правила безпеки, а також вчасно сказати збоченцю «Ні».

Як повідомлялося, Європол закликав Україну до боротьби із дитячим порно. За словами представника Європолу Менно Гаґемаєр, у той час, коли у ЄС боротьба із дитячою порнографією є пріоритетом, в Україні спостерігається брак інтересу з боку влади у боротьбі з такими злочинами.

У листопаді 2007 року Європол викрив міжнародну мережу дитячого порновідео із використанням 23 дітей, з яких 21 дитина – з України.

Рекомендувати цей матеріал