Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1198507751


Розуміємо права людини

24.12.2007
автор: Юрій Чумак

Навчання правам людини є одним із важливих компонентів дій, спрямованих на захист громадських інтересів. 1 січня 2005 року розпочалась Всесвітня програма освіти в галузі прав людини, яка була проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 2004 року.

Навесні 2007 року програмою «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження» була організована коротка зустріч представників недержавних організацій України, що працюють у сфері навчання правам людини. Під час цієї зустрічі була проголошена ініціатива щодо консолідації зусиль недержавних організацій у сфері навчання правам людини.

На цю ініціативу зголосився ряд правозахисних організацій України. Організатором відповідної наради, що відбулась у Чернігові 22 - 23 грудня, виступила громадська організація М’АРТ (за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»). Мета заходу полягала в тому, щоб сприяти виробленню ефективної стратегічної програми діяльності недержавних організацій щодо розвитку навчання правам людини в Україні.

У своєму вступному слові під час відкриття наради голова організації М’АРТ Сергій Буров зазначив, що розуміння прав людини необхідно фактично всім учасникам суспільного життя – як державним службовцям, так і правозахисникам, а також представникам спеціальних державних структур – правоохоронцям, співробітникам апарату Уповноваженого з прав людини тощо. А цьому розумінню необхідно навчати.

Щоб цей процес був плідним та результативним, треба вирішити ряд завдань ще на  етапі планування дій:

- Виявити, обговорити та висвітлити сучасний стан національної практики щодо навчання правам людини в Україні, включаючи досягнення, проблеми та труднощі формальної освіти, неформальної освіти, неофіційної освіти та зв’язки між ними;

- Систематизувати та поповнити дані щодо існуючої найкращої національної практики у сфері навчання правам людини.

- Розробити рекомендації щодо шляхів подолання проблем та труднощів, які існують у національній практиці здійснення навчання правам людини;

- Виробити практичні рекомендації щодо удосконалення стратегічної програми діяльності недержавних організацій щодо розвитку навчання правам людини в Україні, включаючи принципи на яких вона ґрунтуватиметься та план дій на перший етап її реалізації (2007 - 2008 р.);

- Організувати можливість для обміну інформацією, встановленню та підтримці співпраці і контактів між недержавними організаціями, що працюють у сфері навчання правам людини.

Саме обговоренню цих дискусійних питань і була присвячена нарада у Чернігові.

Багато виступаючих підкреслювали, що сучасний стан навчання правам людини в нашій країні є безсистемним та неефективним. Так, за словами виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Яворського, у цій сфері «відбувається повний хаотизм».

Аби його подолати, правозахисники планують діяти у 4-х фундаментальних напрямках:

1. Приймати участь у державній системі освіти.

2. Розбудовувати недержавну систему навчання правам людини.

3. Захищати права учасників освітнього процесу.

4. Впливати на державні структури для лобіювання позитивних зрушень у цій царині.

Щоб обговорення було більш продуктивним, учасники заходу розділилися на 3 групи, які розглядали 5 тем, що були заявлені в документах конференції:

Тема 1: Ініціативи та приклади найкращої практики щодо навчання правам людини в Україні.

Тема 2: Державна політика в Україні щодо навчання правам людини: оцінка недержавними організаціями.

Тема 3: Пропозиції щодо планування спільних дій недержавних організацій у сфері навчання правам людини:

а) основні пріоритетні напрямки спільних дій;

б) можливі й оптимальні форми співпраці;

в) принципи, на яких ґрунтуватимуться спільні дії;

г) питання взаємодії з державними установами та організаціями у сфері навчання правам людини.

Тема 4: Форми та методи навчання правам людини.

Тема 5: Професійна підготовка викладачів з навчання правам людини.

Слід зазначити, що під час заходу також працювала виставка, на якій були представлені різноманітні книги, буклети та бюлетені з прикладами найкращої національної практики у сфері навчання правам людини. Ці матеріали були сприйняті учасниками зустрічі з великою зацікавленістю.

Наприкінці наради, за результатами групової роботи були проведені стислі доповіді-презентації.

З урахуванням всіх доповнень та зауважень, доопрацьовані доповіді будуть представлені найближчим часом. Як планують організатори, після підведення результатів наради буде удосконалено та оприлюднено й стратегічну програму та перший етап плану дій щодо розвитку навчання правам людини в Україні.

PS: Приклади найкращої національної практики у сфері навчання правам людини будуть поширюватись також і в рамках нової спільної ініціативи Бюро щодо демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Ради Європи, Управління Верховного комісару ООН з прав людини та Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Більше про цю ініціативу можна прочитати за наступною адресою:

http://hrea.org/compendium/index_ru.html

 

ФОТО Юрія Чумака 

Рекомендувати цей матеріал