Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1189157032


Громадянська освіта убезпечить від насилля

07.09.2007
автор: Юрій Чумак

Так мусить бути, на думку одного з керівників харківської громадської організації «Освітній центр прав людини» Олеся Кусайкіна.

6 вересня у прес-центрі «Трибуна ТВ» він разом із консультантом з психології Іриною Гончаровою поділилися своїми поглядами на стан розвитку громадянської освіти у Харківській області.

Пан Кусайкін зазначив, що після розвалу Радянського Союзу у свідомості людей виник певний вакуум, тоді комуністичну ідеологію прагнули підмінити у шкільній освіті на християнську релігію. Втім, на його думку, це є не зовсім доречним, з огляду хоча б на те, що наша країна не тільки поліетнічна, але в ній представлені й чисельні духовні вірування, є й атеїсти, тому нав’язувати в якості еталону яку-небудь, хай і маючу чисельних прихильників, релігійну мораль – неможливо.

Олесь Кусайкін нагадав журналістам думку відомого правозахисника Мирослава Мариновича: замість ідеологічних штампів у шкільне навчання повинна прийти концепція виховання та вивчення прав людини, або, якщо розглядати це питання ширше – громадянська освіта.

Дітей треба змалку навчати толерантності, терпимості, ненасильству до інших, тоді таки діти зможуть вирости достойниками та шляхетними людьми.

За словами О. Кусайкіна, у 1987 р. Рада Європи рекомендувала всім країнам-членам запровадити курс громадянської освіти у шкільне навчання. А в 1994 р Міністерство освіти та науки України пообіцяло правозахисникам ввести такий курс по всій країні  у загальноосвітніх закладах. Проте, ця обіцянка не реалізована у життя й по сьогодні.

Тому представники громадськості намагаються подолати цю прогалину самотужки, проводячи відповідні семінари серед зацікавлених вчителів, розповсюджуючи серед них та дітей профільну літературу. За останні роки у Харківській області навчання в «Освітньому центрі прав людини» пройшли близько 250 – 300 педагогічних працівників. Проте, масового втілення курсу «Громадянської освіти» у навчальних закладах Харківщини так і не сталося. Як повідомив О. Кусайкін, такі уроки запровадили у своїх стінах лише ЗОШ № 116 м. Харкова та дві школи в області.

Зараз багато випадків, коли діти вдаються до агресивних дій по відношенню до інших людей, здобувають комп’ютерну залежність та відповідні хвороби, просиджуючи перед моніторами цілими днями, підпадають під вплив підлітків, що палять, пиячать та, навіть, споживають наркотичні речовини… Багато телеглядачів, що дивилися прес-конференцію у прямому ефірі, телефонували та питали, яким чином можна запобігти всім цим негативним проявам дитячої поведінки. Психолог Ірина Гончарова давала один, але головний рецепт: приділяти більше уваги дитині, прислухатися до неї, спрямовувати негативну енергію дитини в інше, позитивне русло: привчати до спорту, змагань тощо.

А громадянська освіта мусила б стати моральним стрижнем для підростаючого покоління.

 

ФОТО Юрія Чумака

 

Рекомендувати цей матеріал