Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1166026051


Дебати - ефективний ігровий метод заохочення молоді до суспільного життя громади міста та країни в цілому

13.12.2006
автор: Олексій Стасевич
джерело: www.civicua.org

3 грудня відбулись фінальні ігри шкільного дебатного турніру "Україна очима молоді" на тему "Держава має ввести другу державну мову". Перемогла команда Ствердження, представлена учнями гімназії № 56.

Фінальні ігри складались з півфіналу, в який вийшли 4 команди, та фіналу, в який потрапили відповідно 2 команди. В півфіналі зіграли команди учнів від гімназії № 56, шкіл 225, 196, 290. В фінал потрапили найсильніші команди від гімназії № 56 та середньої школи № 225.

За правилами дебатного турніру команди складались з 3-5 учнів, суддями виступали представники (вчителі) шкіл. Гра складалась з промов 3 гравців та перехресних запитань. Починає гру команда ствердження, що захищає розроблений план дій.

Розпочала гру команда, що стверджувала необхідність введення другої державної мови в Україні (російської) цитуванням народного депутата П. Толочка: "Проблема російської мови не тільки культурна, але й проблема соціальна. Проблема в тому, що ми хочемо консолідувати нашу державу...", за словами сторони, що стверджувала, Тарас Шевченко любив російську мову не менш, ніж українську. В той же час команда заперечення процитувала професора Київського міжнародного університету Івана Ющука: "Кожний народ має власну мову, якщо він втрачає свою мову, то він перестає бути народом". До того ж за словами Луцького медика Олександра Харченко "Нешанобливе ставлення до рідної мови скорочує життя", що говорить про те, що говорити українською корисно для здоров’я, продовжив Олександр Клімашевський, що представляв команду Заперечення.

Учні наводили аргументи та контраргументи "за" та "проти" введення російської як другої державної мови в Україні. Були озвучені приклади країн, в яких існує декілька офіційних мов, що це дало народам країн і що становило проблеми. Найбільш уживанішими прикладами були Схід та Захід України, де за словами команд існує нетолерантне відношення до російської або українською мовою. Цікавим видались економічні викладки, коли введення другої державної мови може призвести до надвидатків в держбюджеті. Найбільш актуальною проблемою для учнів шкіл було навчання в університетах, де викладання ведеться українською або російською мовами в той час, коли не існує достатньої наукової літератури українською, в той же час за словами команд Ствердження переклади підручників коштують дорого і не мають сенс."Як же навчання може бути доступним і зрозумілим, коли студенти знають російську мову лише спілкуючись. Ситуацію можна виправити лише введенням російської мови в навчальний процес, а це можна зробити лише через надання цій мові державного статусу".

В фінал вийшли команди гімназії № 56 та середньої школи № 225. Шляхом жеребкування команди обрали Стверджуючу (гімназія № 56) та Заперечуючу (школа № 225) сторони. Журі складалось з 5 осіб: вчителі шкіл, запрошений представник Творчого центру "Каунтерпарт" Володимир Купрій, а також тайм-кіпер Олександр Клімашевський (Школа рівних можливостей, м. Дніпропетровськ). Переможцем виявилась команда Ствердження, що отримала 3 голоси проти 2. Цікавим виявилась фраза одного із гравців: "Шановні, зараз ви повернетесь додому, скажіть, якою мовою ви будете розказувати про дебати?". Учні використали багато аргументів як на користь ствердження, так і заперечення, було багато цитувань політиків, видатних діячів, науковців. Незважаючи на гостру проблематику теми для дебатів, кожна команда спробувала представити об’єктивні дані, відштовхуючись від наявних фактів, з іншого боку була гра на емоції суддів та глядачів, що також є одним з способів переконання.

Висновок суддівської колегії представляв Володимир Купрій. Він зазначив, що команди гідно грали, етика була на вищому рівні, однак під час гри гравці іноді ставали на бік опонентів, а також втрачали лінію розмови. Питання наявності чи відсутності підручників української мови, зокрема, було неясно представлено гравцями обох команд. Насамкінець, Володимир побажав, щоб тема, яку дискутували гравці, не загострювалась, а навпаки обговорювалась шляхом проведення дебатів.

Організатори проекту побажали, щоб участь в цьому турнірі була для шкіл лише першою сходинкою, а далі вони спробували організовувати дебати у власних навчальних закладах та міжшкільні дебати. Виникли пропозиції з організації шкільних дебатів на українському рівні.

Завдяки підтримці Компанії "Воля" учасники фінального туру отримали цінні подарунки у вигляді стартових пакетів Інтернету від Компанії "Воля". Представник компанії пані Аліна Сігда відзначила добрий рівень підготовки учнів і побажала й далі розвивати дебати в школах.

Починаючи з вересня цього року Центр політичної освіти за підтримки Головного управління у справах сім’ї та молоді виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) розпочав реалізацію проекту "Турнір з дебатів: Україна очима молоді", в рамках якого організовано шкільний дебатний турнір. Конкурсний відбір пройшли 18 загальних навчальних закладів міста. За тренерської підтримки БО "Вчителі за демократію та партнерство" учні відібраних шкіл, ліцеїв та гімназій пройшли навчання правилам дебатування, навчились етиці дебатів. За задумкою організаторів вибрано громадсько-політичну тематику дебатів, розглядаючи дебати як ефективний ігровий метод заохочення молоді до суспільного життя громади міста та країни в цілому. Саме під час тренінгів несподівано для організаторів проекту команди вибрали тему для дебатів, яка за правилами залишається незмінною під час всього турніру - "Держава має ввести другу державну мову".

Фінальна гра відбулась за спонсорської підтримки компанії "Воля", організаційної підтримки Головного управління освіти і науки ВО КМР (КМДА), технічної підтримки Київського палацу дітей та юнацтва

Джерело : Центр політичної освіти

Автор : Олексій Стасевич

Рекомендувати цей матеріал