Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1159342921


Насилля в школі

27.09.2006
джерело: helsinki.org.ua

Співробітники Харківського обласного управління юстиції роз`яснюють старшокласникам їхні права і обов’язки. Про це повідомив керівник обласного управління юстиції Микола Овчинніков. За його словами, уроки із соціально-правового захисту відбулися у 10-х та 11-х класах спеціалізованої школи-інтернату “Правознавець”.

Напередодні серед учнів провели анонімне опитування, яке виявило факти насилля та знущань. Зокрема, свідками проявів насильства були 37 з 72 опитаних, 19 школярів визнали себе жертвами, а 16 учнів самі проявляли жорстокість до слабших. Також за даними опитування 7 школярів вважають знущання над однокласниками розвагою, 10 учнів – способом виховання, а 55 вихованців школи - злочином. Кожен із учнів отримав примірник Конституції України і прослухав лекцію про основні права та свободи людини, закріплені Основним Законом.

За словами М.Овчиннікова, ці уроки проводяться згідно з наказом Міністра юстиції з метою недопущення повторення інциденту в одній зі шкіл Чернівців, учні якої зазнали морального та фізичного насилля з боку старшокласників (див. http://www.khpg.org/index.php?id=1158397174 )

Коментар редактора. Така акція, на мою думку, – дуже гарний приклад для наслідування та розповсюдження. По-перше, грамотно проведене анонімне анкетування – простий, але надзвичайно ефективний спосіб публічного висвітлення деяких темних, прихованих боків шкільного життя. По-друге, на відміну від візитів контролюючих органів (свавілля та зловживання яких вже стало „притчею во язицех”) такого роду відвідування є для школи дійсно потрібною допомогою.

Володимир Каплун

 

Рекомендувати цей матеріал