Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1158397174


Міністерство юстиції про соціально-правововий захист дітей

16.09.2006
джерело: helsinki.org.ua
14 вересня після засідання Кабміну Міністр юстиції Роман Зварич провів брифінг для засобів масової інформації.

Міністр юстиції висловив свою стурбованість з приводу фактів побиття та знущання, яких завдали учням однієї зі шкіл міста Чернівці старшокласники цього ж навчального закладу. Крім того, це було зафіксовано на відео. За словами Романа Зварича, порушення прав дітей та приниження їхньої честі й гідності заборонено Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України та Законом України "Про освіту". Зокрема, Законом України "Про освіту" передбачено наступне:

- забезпечення безпечних умов навчання та виховання у навчальних закладах покладається на їх власника(або уповноважений ним орган) і керівника навчального закладу;

- захист дітей, молоді від будь-яких форм фізичного або психічного насильства зобов’язані забезпечувати педагогічні та науково-педагогічні працівники;

- посадові особи і громадяни, винні у порушенні законодавства про загальну середню освіту, несуть відповідальність у порядку, встановленому законами України.

За словами Романа Зварича, з метою недопущення повторення інциденту, що трапився в Чернівцях, Міністерство юстиції найближчим часом проведе ознайомлення учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів з нормативно-правовими документами, що стосуються питань соціально-правового захисту дітей. Заплановано проведення лекцій, бесід, консультацій з метою роз’яснення основних прав, свобод та обов’язків неповнолітніх, а також відповідальності за вчинення злочинів та правопорушень.

Також Мін’юст активізує висвітлення у засобах масової інформації питань правового захисту дітей та неповнолітніх і розробить пам’ятки для дітей та неповнолітніх щодо їх прав та обов’язків.

З приводу демонстрації українськими телеканалами цього відео, а друкованими ЗМІ – фотокарток з обличчями постраждалих у Чернівцях дітей Міністр юстиції нагадав, що розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину без згоди її законного представника заборонена Законом України "Про охорону дитинства".

Рекомендувати цей матеріал