Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1144329754


Метод проектів як засіб виховання громадянина

06.04.2006
автор: Людмила Попова, м. Балахівка, Петрівський р-н, Кіровоградська обл

Постійно вчитися від життя і формувати такі умови,
які б вчили людину у процесі її життя, 
— це і є найліпший навчальний результат
                                                         
Джон Дьюї

У наш час у педагогічній літературі часто зустрічаємо думки про те, що більшість людей, які мають високий рівень освіти, не завжди можуть практично використати знання у житті. На даний момент суспільство вимагає від школи розвитку особистості та її соціалізації.

Працюючи з дітьми впродовж 27 років, я переконалася, що повинна навчити своїх учнів розмірковувати, досліджувати, відстоювати та обґрунтовувати свої думки. Як більшість моїх колег застосовую для цього різні форми і методи навчання, що активізують пізнавальну діяльність учнів, створюють проблемні ситуації, які вимагають проведення досліджень і творчого підходу.

Уже впродовж трьох років учні нашої школи є активними учасниками щорічної Всеукраїнської акції школярів „Громадянин”, яку проводить Всеукраїнська асоціація вчителів історії та суспільних дисциплін „Нова доба”. Цей проект передбачає ознайомлення школярів з методами і технологіями суспільно – політичної активності, набуття ними навичок участі у громадському житті через практичний досвід співпраці із місцевою громадою та владними структурами.

Готуючи учнів до роботи над проектом, допомагаю їм зрозуміти характер роботи та її мету.

Ознайомлюю учнів з основними етапами роботи над проектом, переконую їх у необхідності діяльності через набуття потрібних у дорослому житті знань і навичок. Попередня підготовка та компетентність школярів відіграють важливу роль у реалізації проекту.

На підготовчому етапі учасники проекту знайомляться зі структурою органів місцевої влади, технологією проведення опитування, анкетування та аналізом їх результатів, з основними правилами ділового етикету.

Метою першого етапу є визначення учнями важливих проблем життя громадян, обговорення їх актуальності та вибір тієї , яка буде вирішуватися. Методом „мозкового штурму” учні визначають найактуальніші, на їхню думку, проблеми суспільного життя громади. Після обговорення виділяють головні, враховуючи наступні чинники:

-  перспективність вирішення проблеми;

-  реальність і законність проблеми;

-  актуальність для місцевої громади;

-  вікова та потенційна відповідність.

Мене, як учителя, тішить те, що учні, працюючи на цьому етапі, не тільки називають проблеми місцевої громади, але й аргументовано доводять, що саме цю проблему треба досліджувати. Так, працюючи над проектом акції „Громадянин 2003”, учні звернули увагу громадськості на проблему місцевого озера, береги якого розмивають дощові води і забруднюють відпочиваючі.

У 2004 році група учнів переконала решту учасників проекту, що на даний момент актуальною є проблема зупинок для громадського транспорту, які були в занедбаному стані. Як аргумент на користь цього проекту діти використали соціальний статус місцевого населення (більшість жителів селища користується громадським транспортом). Проект дістав назву „Зупинка – візитна картка селища”.

Учасники акції „Громадяни 2005” вирішили зосередити свою увагу на проблемах шкільної громади. Їх виявилося немало:

-  забезпечення школи комп’ютерами;

-  гаряче харчування учнів;

-  дозвілля старшокласників;

-  шкільна бібліотека.

 Обговоривши ці проблеми, учні зупинились на тій, реалізація якої буде реальною. Свій проект назвали „Шкільна бібліотека”.

Досліджуючи проблеми (ІІ етап), учні збирають інформацію, яка їх різнобічно характеризує. Так, працюючи над кращим проектом, діти зібрали матеріали про історію утворення озера на місці колишнього вугільного розрізу, зробили біохімічний аналіз води з озера, аби переконатися в тому, що вона незабруднена.

Досліджуючи проблему місцевих зупинок, діти виявили „господаря” об’єктів, дізналися, якими б хотіли бачити зупинки місцеві жителі.

При дослідженні проблеми третього проекту учні зібрали інформацію про роль бібліотеки в житті людини, про бібліотеки обласного центру.

Діяльність учнів на цьому етапі дає їм можливість переконатися в актуальності проблеми, різнобічно характеризує її.

Метою третього етапу є визначення способу вирішення проблеми. Учні складають план реалізації проекту, обговорюють до кого можна звернутись за допомогою в ході вирішення проблеми.

Приємно відмітити, що серед дорослих є люди, які готові допомогти школярам зробити корисну справу. Мої учні тісно співпрацювали з депутатами районної ради Місюрою М.В. та Царенком М.І. місцевими підприємцями Федченком В.Г., Гетманюком Ю.В., Ткаченком Ю.М. Ці люди підтримали дітей морально, похвалили за ініціативу і надали матеріальну допомогу.

Четвертий етап передбачає реалізацію обраного варіанту вирішення проблеми. Учні писали статті до районної газети „Трудова слава”, виступали на радіо; зверталися до громадян і багато працювали фізично. Руками дітей було прибрано смітники з берегів озера, встановлено і пофарбовано лавки на місцевих зупинках. Дякуючи учням шкільна бібліотека має нове, зручне і відремонтоване приміщення.

Коли десятикласники працюють над реалізацією проекту, молодші школярі не стоять осторонь. Діти добровільно приходять і пропонують свою допомогу.

Більшість учасників проекту працюють, не рахуючись із власним часом, навіть пропонують збільшити об’єм робіт. Так, за планом реалізації проекту „Зупинка – візитна картка селища” треба було встановити лавки і пофарбувати приміщення зупинок, та учні вирішили ще прибрати сміття навколо зупинок, загорнули вибоїну на дорозі, яка після дощу перетворювалась на ставок.

Обов’язковою умовою участі в акції „Громадянин” є презентація проекту громадськості. Разом з учнями узгоджуємо питання щодо організації представлення результатів роботи над проблемою

У ході презентації учні надають найважливішу інформацію, наводять чіткі аргументи, говорять вільно й невимушено.

Після закінчення проекту обговорюємо нашу діяльність, особистий внесок кожного у загальну справу.

Коли запитую учнів, чого вони навчилися, більшість з них відповідає - спілкуватися з керівниками підприємств, один з одним. „Ніколи не думала, що так важко переконувати, до цього переконували мене...” говорить Світлана Д.

„До цього я ніколи не спілкувалася з керівником підприємства... Яка радість, коли тебе розуміють і підтримують” ( з відгуку Тетяни Х.).

„Начальник ЖКК говорив з нами як з рівними, запропонував свою допомогу. Як добре, що він є нашим депутатом районної ради” , - говорить Марина С..

Свої проекти ми надсилаємо на конкурс і вже тричі нас запрошували на заключний етап акції „Громадянин” до Києва як переможців. Там учні спілкуються зі своїми ровесниками з різних регіонів України, обмінюються досвідом, презентують свої проекти, відвідують приміщення Верховної Ради.

Під час роботи над проектом учні дуже змінюються. Вони точніше висловлюють свої думки і аргументують їх, дослухаються до думок інших, планують свою діяльність, вміють працювати в групі, бачать проблеми місцевої громади та визначають своє ставлення до них.

„Працюючи над проектом, я зрозумів, що дуже легко говорити про проблеми та досить складно шукати шляхи їх вирішення. Як приємно, коли це вдається...” (Юрій Г).

Після роботи над проектом для більшості учнів девіз акцій „Громадянин”: „Якщо не сьогодні – то коли, якщо не я - то хто?” стає девізом їх життя.

Рекомендувати цей матеріал