Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1130857625


Проект „Активізація Сватівської молоді”

01.11.2005
автор: — Оксана Гоптарєва
 Усвідомлюючи важливість розвитку і підтримки відповідальної та свідомої участі громадян у суспільному житті, Східноукраїнський центр громадських ініціатив проводить різноманітні освітні програми, приділяючи особливу увагу молоді.

Виходячи з того, що сучасне українське село має комплекс проблем та знаходиться в складному становищі, з 2004 року Східноукраїнський центр громадських ініціатив розпочав свою роботу з активною сільською молоддю.

Складно виховувати суспільну активність та готувати молодь до вирішення соціально важливих проблем села лише в стінах школи на традиційних уроках. Свідомого громадянина не виховати лише розповідями та бесідами про свободу, рівність та демократію. Тренери СЦГІ впевнені, що формування у молодого покоління громадянськості може відбуватися лише через активне залучення молоді до вирішення нагальних проблем країни. Добровільне здійснення школярами невеликих справ на користь суспільства допомагає набути позитивного досвіду громадської співучасті. Ефективніше ці навички здобуваються під час участі в діяльності територіальних громад та недержавних організацій. Саме соціальна практика в організаціях громадянського суспільства призводить до зміни переконань у молодих громадян (віра в реальність змінити існуючу ситуацію на краще) та виховання у них почуття відповідальності за майбутнє малої та великої Батьківщини.

Перший проект „Новоайдарська молодіжна мережа сільського відродження” (жовтень – грудень 2004 року) показав успішні результати по впровадженню соціальних змін, що надихнуло ініціаторів поширити досвід серед інших сільських районів області.

Так, з березня 2005 року в Сватівському районі стартував наступний проект „Активізація Сватівської молоді”. Реалізація проекту стала можливою завдяки підтримці Програми підвищення рівня життя сільського населення (URLP). У заходах проекту зголосилися брати участь шість пілотних громад Сватівщини (Оборотнівка, Коломийчиха, Гончарівка, Містки, Маньківка та Мілуватка).

Формування групи учасників проекту відбувалося шляхом відбору серед учнів 7–10 класів сільських шкіл, які взяли участь в анкетуванні. Виявлялися не лише особисті здібності та якості, а й бажання змінити життя своїх сіл на краще. Під час семінару для наставників сільських молодих активістів та перегляду анкет школярів організатори відмітили наявність досвіду реалізації соціальних заходів школами. Тому комплексна програма проекту передбачала проведення п’яти теоретичних занять та суспільно-корисних справ з метою подальшого розвитку сільських громад, створення умов для обміну досвідом щодо ролі молоді у вирішенні проблем на селі.

В групі підібралися, за словами самих учасників, двадцять п’ять відповідальних, допитливих, справедливих, старанних, цілеспрямованих, наполегливих, комунікабельних, відважних та діючих молодих мешканців шести сіл району.

В анкетах організатори побачили, що молодь не лише розуміє існуючу ситуацію, а й має конкретні ідеї щодо покращення життя у своєму селі. Знайомимо з роздумами на питання анкети: Чи проводиться у Вашому селі заходи, які спрямовані на покращення села? Чи задоволені Ви результатами їх проведення? Що, на Вашу думку, має бути зроблено, щоб покращити життя в селі?

“Так, проводяться, але здебільше на рівні школи. Але є місця у селі де ніхто не прибирає. Необхідно відтворити сільський будинок культури, більше уваги звертати на екологічні проблеми.” (Євдокієнко Аліна, с. Гончарівка)

“На мою думку, треба знищити несанкціоновані звалища, відремонтувати дороги, очистити річку та знищити алергійні бур’яни.” (Шепель Сергій, с. Мілуватка)

“Зробити треба дуже багато. Але підприємці краще будуть відкривати бари та магазини ніж збудують дитячий садочок чи табір. Якби у нас була допомога, то можна було б організувати сільський театр, де всі мешканці могли б відпочити і подивитися театральну виставу, підготовлену дітьми.” (Костенко Лариса, с. Містки)

“У нашому селі проводяться деякі заходи. Вони, як правило, закінчуються масовим гулянням і все залишається на своїх місцях. Потрібно створити максимум робочих місць, побудувати спортзал для відкриття в ньому спортивних секцій тощо.” (Антонечко Антон, с. Маньківка)

“Результати заходів мене повністю задовольнили б, якби їх проводилося більше.” (Соломянікова Софія, с. Оборотнівка)

“Перш за все потрібно, щоб рейсовий автобус їздив не 2-3 рази на тиждень, а кожен день; зробити ремонт в нашому медичному пункті; відкривати читальні зали в бібліотеках та гуртки для відвідування молоддю у вільний час.” (Ткали Анастасія, с. Оборотнівка)

“Треба повернути до села молодь та працювати на землі. А для цього необхідно побудувати заклади навчання та створити місця роботи.” (Антонечко Олександра, с. Маньківка)

Так протягом квітня-травня під гаслом “Хочу і буду!” команда однодумців опановувала п’ять запропонованих тем, бо “хто володіє знаннями, той володіє світом.” Теоретична частина викладалася у нетрадиційній формі, з використанням інтерактивних методик. Всі тренінгові заняття були зв’язані між собою і представляли своєрідні сходи, які ведуть до мети.

Перша зустріч всіх познайомила не тільки один з одним, а й з особливостями центрального поняття всієї навчальної програми проекту – “громада”. Підковані визначеннями Джуді Боп і Скот Пек, учасники вправно вивчили свої територіальні громади, аналізуючи наявність між селянами сталих взаємин, спільних дій та прагнення вдосконалити себе та оточуючий світ. Це допомогло молоді “озброїтися” перед розглядом другої теми, яка була по-справжньому проблемною. В цей раз учасники сфокусували свою увагу на вивченні проблем сільських громад. У нагоді стали вміння працювати з пресою, складати офіційного листа представнику влади, питання до анкети та журналістські здібності у проведенні інтерв’ю. Ці навички учасники мали можливість удосконалити під час виконання практичного домашнього завдання. Пропонуємо поетичні імпровізовані звіти учасників, які розповідають про виконання домашнього завдання:

“Село моє любе,
Що далі з тебе буде?”

“В селі є проблеми?
Вставай, не лінись.
Зранку проснувсь –
За роботу берись!”

“Були собі проблеми
у нашому селі,
Ми дослідить анкетою
Ретельно їх змогли.”

“Пішли всією громадою
ми до сільської ради.
Дядя Вася був привітний
Гостям дуже радий.
Спиталися у нього
Про наше завдання.
І проблеми полились
Бурною рікою.
Жайворонок всім співав
Про кохання, щастя.
Дядя ж Вася нам співав
Про свої нещастя.
На кінець нам він сказав
Молодці, хлоп’ята, дівчата!
Звертайтеся частіше.
Завжди допоможе наша сільрада.”

Розуміючи, що одному втілити мрії в життя складно, тренери присвятили третє тренінгове заняття розкриттям секретів успішної роботи команди. Успішно реалізований захід – це добре спланований захід. Тому під час четвертої зустрічі діти здобували навички складання алгоритму діяльності, детального планування по кроках та з урахуванням можливих труднощів. Вдале представлення результатів ініціативи може бути приверненням уваги громадськості до існуючої проблеми та поштовхом до нових можливостей щодо подальшого її вирішення. Саме про оформлення презентаційних матеріалів по проекту, правила їх представлення та співпрацю із ЗМІ йшлося на останньому занятті.

Згуртуватися групі учасників допомагала спільна практична робота, результати якої ще на довго запам’ятаються мешканцям сіл. Після теоретичної частини командою молодих активістів в п’яти селах були реалізовані невеличкі соціальні заходи: висадження троянд біля школи, ремонт костюмів, створення вітальних листівок і сувенірів для ветеранів Великої вітчизняної війни, оформлення куточку державної символіки та коридору молодшої школи.

Кожне село запам’яталося організаторам своєю гостинністю. Творчій колектив Оборотнівської школи та хореографічний ансамбль “Вербиченька” с. Коломийчиха для гостей навіть підготували музичні концерти.

Особливості громади та її проблеми дослідили, підібрали команду однодумців, задум спланували – можна братися за втілення. Відтак з кінця травня проект “Активізація Сватівської молоді” увійшов у другу фазу свого впровадження. Випускники навчальної програми мали можливість розробити та реалізувати власні соціальні заходи для громади.

Яких результатів досягли своїми проектами молоді лідери, ініціатори дізналися на підсумковому заході, що пройшов 11 червня 2005р. Цього дня в с. Мілуватка на презентацію проектів молодих активістів Сватівського району завітало близько 100 осіб (учасники проекту, члени їх ініціативних груп, однолітки з інших сіл, наставники молодих активістів, директори шкіл, сільські голови, представники місцевих приватних підприємств та засобів масової інформації).

Перед урочистим заходом учасники проекту зустрілися на невеличкій тренінговій сесії, щоб проаналізувати досягнення та зміни, що відбулися за час реалізації проекту з ними та в сільських громадах, обговорити власні плани на майбутнє.

Під час ярмарку-презентації сільські активісти в творчій формі за допомогою театралізованих виступів агітбригад та демонстраційних стендів розповіли про реалізовані соціальні міні-проекти у власних селах. Оригінальні звіти учасників ознайомили присутніх з тим, як в двох селах (с. Оборотнівка та с. Мілуватка) пройшли екологічні акції з облаштування джерела та прибирання території села. У с. Гончарівка було відремонтовано книжковий фонд шкільної бібліотеки, а в с. Маньківка учасники проекту здійснили благоустрій сільського музею (реставрацію та оновлення експонатів). Творчий колектив с. Коломийчиха завітали на Всесвітній День захисту дітей в сусіднє село і організували танцювальний вечір для малозабезпечених дітей. А школярі з с. Містки провели для людей похилого віку Вечорниці.

Завершальна зустріч завершилася врученням відповідних документів. За участь у заходах проекту від тренерів та громадської організації „Слобідський селянський розвиток” кожний з дітей отримав сертифікат та загальні фотокартки на згадку. Педагогів також чекали іменні подяки за наставництво молодих сільських активістів у проекті та сприяння формуванню відповідальної та свідомої участі молоді у впровадженні соціальних змін у власних сільських громадах.

Ми впевнені, що становлення міцної та демократичної Української Держави не можливе без залучення дітей та молоді до суспільного життя. Діти є суб’єктами права, які здатні висловлювати думку, брати участь у прийнятті відповідальних рішень і впливати на події, бути партнерами у процесах соціальних перетворень. Залучення дітей відіграє важливу роль у розвитку громади. Як показує досвід, активна участь дітей у покращенні свого життєвого середовища може стати справжнім каталізатором, що активізує всю місцеву громаду.

Оксана Гоптарєва, м. Луганськ,
тренер проекту, [email protected]

Рекомендувати цей матеріал