Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1123170583


Круглий стіл “Вплив молодіжних громадських організацій на прийняття політичних рішень”

04.08.2005
автор: - Юлія Ращупкіна, м. Луганськ
джерело: www.totalaction.iatp.org.ua

Круглий стіл “Вплив молодіжних громадських організацій на прийняття політичних рішень” 14 квітня в Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля був запропонований та проведений за ініціативою проректора з виховної роботи Щедрової Г.П. Як здавалося спочатку захід мав проходити у звичному для подібних подій режимі: поговорили ні про що і розбіглись хто куди…

Але чи то на загальній хвилі ейфорії від помаранчевих подій в нашій державі, чи просто від справжньої нестерпності реальних умов навчання у ВНЗ Луганська, Круглий стіл пройшов в зовсім неочікуваному як для організаторів, так і для модераторів руслі.

Присутність лідерів Луганського Комсомолу, активістів Луганського осередку поки що не зареєстрованої політичної партії “Пора”, голови ГО “Центр творчих ініціатив “Східна Україна”, членів Студентського братства та Східноукраїнського центру громадських ініціатив тощо надали цьому заходу гострого присмаку “складної дискусії” навколо незліченної кількості наболілих для студентської молоді проблем.

Було згадано все. І протиправна поведінка представників адміністрацій під час виборів Президента України, що так і не понесли ніякої відповідальності за це, і свавілля в студентських гуртожитках, де в кімнатах може мешкати до 8 осіб (Луганський національний аграрний університет), і бездіяльність профкомів, і постійні побори зі студентів, і безпідставні підвищення оплати за гуртожитки та навчання для контрактників. Виникали також питання про “долю” профспілкових внесків, що періодично стягуються  зі студентів, звіт про витрати яких ще не чув жоден студент.

Лідер студентського профкому СНУ ім. В. Даля мовчки відсиджувався, незважаючи на пряме відношення до обговорюваних проблем захисту студентських прав. Лиш коли прямі питання, адресовані голові профспілки, почали звучати в аудиторії, присутнім “пощастило” почути деякі коментарі з його боку. Голова профспілки СНУ ім. В. Даля здивував  присутніх  своєю промовою. Виявляється, за словами формального лідера профспілки, свою діяльність ця структура має фокусувати  зовсім не на захисті студентських прав, а особливо не на такому незручному їх виді, як політичні. Профспілка постійно влаштовує розважальні заходи для студентської молоді, - що ще треба студентській молоді?

”А що конкретно зробила профспілка для зниження оплати за гуртожитки, контракти? Чи намагалась вона хоч раз підняти масовий протест студентів проти  подібних дій адміністрацій?” – запитав лідер Луганського Комсомолу.

Далі лідер місцевих комсомольців запропонував перейти до прямих дій тиску: вивести студентський народ на вулиці, бойкотувати зайняття...

Хлопці з “ПОРИ”, чи то з метою власного PR, чи через власні стійкі переконання,  періодично починали закидати особисті звинувачення ректору ЛНАУ, проректору СНУ ім. В. Даля.

Розгублений модератор час від часу намагався перевести засідання круглого столу в русло більш спокійного обговорення, такого, що не мало б подальших наслідків для студентів, які жваво дискутували.

Коли ж галасливі дискусії та звинувачення нарешті набридли більшості з присутніх, почали переходити до більш конструктивних пропозицій.

Один з активних студентів розповів про досвід існування незалежних профспілок студентів у м. Суми та м. Рівне. З’явилася  ідея створити подібний інститут і у Луганську.

Тож, за результатами круглого столу, який можна вважати подією з великою літери, було заплановано сформувати робочу групу по створенню “незалежної” профспілки.

Невідомо, чи зрадіють організатори заходу, коли в подробицях дізнаються про перебіг круглого столу, але одне сказати можна напевно: публіка – отримала масу вражень.

Рекомендувати цей матеріал