Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1098211865


ТРЕТІЙ СЕКТОР ТА ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ

19.10.2004
автор: Олена Розсказова (м. Луганськ)

Для людини із східного регіону України подорож до Карпат виявляється чарівною казкою. Мальовничі гори та доли, чудові водоспади та річки, повітря, яким насолоджуєшся… І що найбільш вражає - скрізь каплички, де можна помолитись, побути наодинці зі своїми думками. Це Яремча - селище під Івано-Франківськом.

Саме в цьому чудовому місці 26-27 липня проходив форум "Третій сектор та освітня політика в Україні". В ньому прийняли участь 38 громадських організацій з 20 областей України, основним напрямком діяльності яких є освіта. Ця подія була організована львівською НДО "Центр освітньої полiтики".Форум став першим кроком проекту "Громадська пiдтримка освітніх iнiцiатив", який Центр освiтньої полiтики виконує за фінансової пiдтримки "Фонду сприяння демократiї" Посольства США в Українi. Метою форуму було органiзувати суспiльний дiалог з ключових питань розвитку української освiти з тим, щоб посилити роль громадськостi у формуваннi та реалiзацiї нацiональної освiтньої полiтики.

Проблема багатьох українських недержавних організацій (і освітні не є виключенням) полягає у тому, що найчастіше вони не знайомі з діяльністю один одного, навіть в тому випадку, коли працюють в одній сфері. Тому форум "Третій сектор та освітня політика в Україні" став чудовою нагодою для нас, представників НДО, не тільки презентувати свої організації, а й налагодити контакти для подальшої співпраці і співробітництва. Тим паче, що інтереси в більшості випадків в нас одні і ті ж самі.

Організатори форуму дали можливість учасникам дізнатися про шляхи розвитку ефективної недержавної організації, а також про те, як плідно взаємодіяти з органами державної влади. Зрозуміло, що освіту неможливо розглядати як окрему галузь, вона пов язана з усіма сферами діяльності. Тому ефективна взаємодія освітян і інших верств населення, таких, як державні службовці, представники неприбуткових організацій, вищих навчальних закладів, бізнесмени, робітники міжнародних фондів, засобів масової інформації, охорони здоров я, батьків та інших є дуже важливою.

Для того, щоб організувати діалог між ними, планується провести ряд круглих столів в різних регіонах України. Учасники форуму "Третій сектор та освітня політика в Україні" під час обговорення вирішили, що наступна тематика буде найбільш актуальною:

1. Державно-громадське управлiння навчальними закладами. Розвиток шкiльних громад. Розвиток соцiального партнерства для пошуку альтернативних шляхiв фiнансування освiти. Взаємодiя НДО та державних освiтнiх закладiв. Громадськi iнiцiативи в освiтi: ідеї, практика, результати.

2. Чого має навчати сучасна школа? Суспiльне замовлення для освiти. Розподiл акцентiв: знання -компетентностi. Як зробити навчання цiкавим?

3. Захист соцiальних та професiйних iнтересiв учителiв / працівників освiти.

Робочi групи розробили єдиний формат проведення круглих столiв та оформлення їх результатiв. Це дасть змогу зробити дискусії навколо освітньої проблематики ефективнiшими, опрацювати на базi матерiалiв круглих столiв чiткi рекомендацiї для органiв керування освiтою.

Щоб вплив третього сектору на процеси в освiтi України був системним, учасники форуму вирiшили консолiдувати свої зусилля. Для цього ухвалили започаткувати створення Коаліції освiтнiх громадських органiзацiй та затвердили проект Меморандуму, у якому окреслили для себе такi завдання:

- обмiн ресурсами та iнформацiєю;

- створення банку даних за розробленою тематикою, пропозиції тренiнгiв, консалтингових послуг з певної проблематики;

- формування експертного середовища з освiтнiх проблем i проблем дiяльностi громадських органiзацiй у сферi освiти;

- вироблення механiзмiв впливу на прийняття рiшень в освiтi, способiв взаємодії з органами управлiння освiтою;

- здiйснення громадського монiторингу у сферi освiти України;

- реалiзацiя спiльних мережевих проектiв.

В планах - створення веб-сайту освітніх неприбуткових організацій, на якому можна буде дізнатися про діяльність українські та міжнародні НДО, що займаються освітою, події, встановити контакти для співпраці.

Якщо Ви зацікавлені у діяльності Коаліції громадських освітніх організацій, звертайтеся до Центру освітньої політики за адресою:

ЛМГО "Центр освітньої полiтики"
79008, Львiв, пл. Ринок, 8
Тел.: (0322) 722 861
Тел./факс: (0322) 720 647
Електронна пошта: [email protected]  

Рекомендувати цей матеріал