Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1089120506


ПЕДАГОГИ ВИВЧАЮТЬ ПРАВА ДИТИНИ. Семінар у Дніпропетровську

06.07.2004
автор: Оксана Гоптарєва, учасниця тренінгу, заступник голови Східноукраїнського центру громадських ініціати

З 31 березня по 3 квітня 2004 року у м. Дніпропетровськ відбувся навчальний семінар „Права дитини в Україні (II етап: підготовка тренерів)». Організували захід  Всеукраїнський комітет захисту дітей та Нідерландська секція Всесвітнього руху захисту дітей (Defense Children International) за підтримки Міністерства освіти і науки України, Державного комітету України у справах сім’ї та молоді та Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Семінар проходив в рамках освітнього трьохрічного проекту „Права дитини в Україні». Даний проект розпочав свою роботу 1 листопада 2002 року і спрямований на впровадження в Україні ст. 42 Конвенції ООН про права дитини, в якій закріплено, що „держави-сторони зобов’язані, використовуючи належні та дієві засоби, широко інформувати про принципи і положення Конвенції як дорослих, так і дітей». Основна мета проекту: покращення інформаційного рівня з прав дитини серед освітян та самих дітей України; підвищення обізнаності законотворців та освітян, робота яких пов’язана з питаннями захисту прав дитини. Проект реалізовується в містах Київ та Дніпропетровськ, куди запрошуються освітяни із всіх регіонів України.

Протягом чотирьох днів близько 25 викладачів та методистів інститутів післядипломної педагогічної освіти, відділів освіти міських та районних держадміністрацій, загальноосвітніх та вищих педагогічних закладів освіти, соціально-психологічних та позашкільних установ Східної, Центральної, Південної України пройшли підготовку для тренерів по викладанню прав дитини. Учасникам інтерактивного навчального семінару були запропоновані 16  модельних уроків з вивчення прав дитини, які планується включити до підручника для вчителів „Права дитини», а також ввести в навчально-освітні програми педвузів та шкіл України.

Досвідчені освітяни мали можливість побути на місці учнів та пройти уроки з таких тем як: «Образи дитини», «Що таке права? Чому вони важливі?», «Історія розвитку прав дитини»,  «Знайомство з Конвенцією ООН про права дитини», «Механізми захисту прав дітей на міжнародному та національному рівнях», «Забезпечення прав дитини в школі», «Залучення дітей до прийняття рішень в Конвенції ООН про права дитини», «Діти різних країн» ін.

Особливість цього навчання для педагогів-практиків полягала в аналізуванні та розгляді методичної структури кожного модельного уроку по його завершенні. Також, в останній день семінару учасники запропонували свої групові розробки уроків для учнів молодших та середніх класів по вивченню прав дитини. Разом із новими знаннями та вміннями всі педагоги отримали  методичну літературу та збірку законодавчих документів.

Рекомендувати цей матеріал