Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1070823330


СУСПІЛЬНЕ ПРОЕКТУВАННЯ: МОЛОДЬ ДІЄ!

07.12.2003

Благодійна організація "Вчителі за демократію та партнерство" реалізує проекти, спрямовані на демократизацію навчально-виховного процесу в сучасній школі - Андрій Панченков, менеджер з громадських зв’язків Благодійної організації "Вчителі за демократію та партнерство"

Благодійна організація "Вчителі за демократію та партнерство" постійно реалізує проекти, спрямовані на демократизацію навчально-виховного процесу в сучасній школі.

У серпні 2002 року стартував проект для шкіл України "Молодь обирає дію", метою якого була підготовка шкільних команд до реалізації соціальних проектів у своїх громадах. Над реалізацією проекту працювали разом з нами громадські організації "Нова доба" і "Айорн".

На семінарі в місті Іллічівську сім шкіл були презентовані командами, що складалися з двох учнів, учителя, представника шкільної адміністрації й представника місцевого самоврядування. Упродовж вересня-листопада 2002 року школи-учасниці реалізовували власні соціальні проекти. Команди обрали найрізноманітніші проблеми: допомога сиротам, що навчаються в конкретній школі, створення центру економіко-правових знань, перенесення парковки автомобілів, розташованої біля школи, інформування громадськості через Інтернет про талановитих людей з обмеженими можливостями тощо.

Виконання проектів дозволило учасникам та учасницям відчути себе дорослими людьми, довести, що до них слід ставитися як до повноцінних громадян держави.

Отриманий досвід дозволив організації "Вчителі за демократію та партнерство" реалізувати наступний етап проекту та перемогти в конкурсі інноваційних ідей "Посилення ролі громад для покращення якості життя", організованому Світовим банком. Спільно з молдовським та білоруським партнерами "Вчителі за демократію та партнерство" підготували групу тренерів для роботи з учнівськими соціальними проектами "Молодь обирає дію" в цих країнах.

Наступним кроком стали національні семінари для шкільних команд. 1-2 листопада такий семінар відбувся в Києві. Учні та вчителі з 18 шкіл в режимі тренінгу отримали навички створення команди, спілкування під час спільної діяльності, визначення проблеми, на яку буде спрямований соціальний проект, вивчення цієї проблеми та визначення шляхів її розв’язання, планування діяльності, реалізації плану дій, презентації матеріалів дослідження та оцінки отриманого досвіду.

Протягом наступних п’яти місяців команди реалізовуватимуть соціальні проекти в своїх громадах. Школам буде надаватися інформаційна підтримка й консультації. У процесі роботи буде створено веб-сайт, що стане місцем постійного спілкування школярів з трьох країн.

Сподіваємось, що цей етап реалізації проекту "Молодь обирає дію" стане добрим підґрунтям для поширення проектної моделі громадянської освіти в Україні та залучення нових шкіл до такої діяльності.

Отримати інформацію про цей та інший проекти можна на сайті: www.teachers.iatp.org.ua

Усі свої успіхи благодійна організація пов’язує насамперед зі своїми партнерами - навчальними закладами, громадськими організаціями, державними установами, які постійно підтримують її проекти, своєю енергією надихають на подальші звершення.

У переддень новорічних та різдвяних свят хочеться щиро привітати усіх наших друзів та партнерів, побажати нових творчих злетів, приємних несподіванок та щохвилинного задоволення від життя.

"Вчителі за демократію та партнерство"

а/с 28  Київ-39
03039 Украъна
Тел./факс (044) 513-8938
[email protected]
www.teachers.iatp.org.ua

На веб-сторінці розміщені (у форматі .pdf) посібники з курсу "Практичне право", а також з інтерактивних технологій, соціальних проектів і дебатів.

Рекомендувати цей матеріал