Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1070820987


СТУДЕНТСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ: ЩЕ ОДИН КРОК ДО ОБ’ЄДНАННЯ

07.12.2003
автор: Оксана Гоптарєва (м. Луганськ)

23-24 листопада 2002р. у місті Києві для лідерів та активістів органів студентського самоврядування відбувся Всеукраїнський студентський пленер з проблем громадського самоврядування, правового захисту, оздоровлення та інших видів соціального забезпечення студіюючої молоді. Цей захід організували Молодіжний парламент України, Українська асоціація розвитку студентського самоврядування, Український національний союз молодих юристів, Українська федерація молодих медиків, Центр студентських ініціатив Асоціації вищих навчальних закладів України недержавної форми власності.

У пленері взяло участь понад 50 осіб, з яких понад 30 осіб-представники 11 обласних центрів України(Донецьк, Тернопіль, Запоріжжя, Харків, Львів, Луганськ, Дніпропетровськ, Київ, Сімферополь, Чернігів, Чернівці).

В перший день заходу його учасники заслухали доповідь з порядку денного:

1. "Доступність вищої освіти в Україні" (О.Кляшторний - Голова Молодіжного парламенту України, президент Української ради студентського самоврядування).

2. "Стан здоров’я студентської молоді та механізми його поліпшення"(П.Мельников - голова Української федерації молодих медиків).

3. "Правове становище студентів вищих навчальних закладів України та практика застосування законодавства у сферах освіти, праці, соціального становлення та розвитку студентської молоді" (І.В.Приянчук - голова Українського національного союзу юристів).

4. "Мешкання студентів у гуртожитках та їх соціальні проблеми" (А.Черних - секретар Всеукраїнської студентської ради при Президентові України, радник Голови Верховної Ради України).

5. "Проблеми студентського самоврядування та участь студентської молоді в управлінні вищими навчальними закладами"(І.Якубовський - заступник голови Колегії та профкому студентів Національного університету "Львівська політехніка").

Під час пленарного засідання до студентів завітали державний секретар Міністерства освіти і науки України, голова асоціації ВНЗ недержавної форми власності, народні депутати України. У своєму звертанні Віталій Журавський зазначив, що для трансформації України в справді європейську державу необхідно створити ще 3,5 тис. нових законів, тобто єдиний шлях переходу до демократії - це зміна законодавства. Також державний секретар поділився планами роботи в сфері вищої освіти (переглянути акредитацію ВНЗ; ввести статтю про віковий ценз для ректорів ВНЗ (не старше 60 років); переглянути фінансування вищої атестаційної комісії; зменшення порогу професора, доктора та інших наукових ступенів; введення прямої лінії з держ. секретарем з питань хабарництва, детенізації вищої освіти). В.Журавський та К.Г.Колішук закликали зібрану громаду до активної громадської позиції. Ректор Європейського університету фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу, в якому проходи пленер, приділив увагу питанням державних та недержавних вузів, а також зауважив, що "зараз гарні умови для навчання, реалізації своїх здібностей. Потім ринок затятості буде перенасичений ".

Після того як були заслухані доповіді кожен учасник Пленеру мав можливість висловитись з піднятих питань, познайомити всіх з досвідом діяльності власного органу студентського самоврядування (ОСС) у вирішенні актуальних проблем студентської молоді України. Після дискусії з кола учасників було створено 4 робочі групи, а саме:

- правове становище та фінансове забезпечення ОСС;

- підвищення активності та їх інформованість про діяльність ОСС;

- питання студентських гуртожитків;

- питання недержавних ВНЗ.

Завданням робочих груп було написати правки до статей Законів України та підзаконних актів, які регламентують діяльність ОСС.

На другий день пленеру робочі групи представили свої напрацювання. Проходило це у наступному форматі: представник робочої групи презентує результати роботи та подає модератору Пленеру рішення групи у письмовому оформленні. Потім учасники дискутують, задають питання доповідачу, висловлюють свою точку зору на проблематику чи окрему правку. Вкінці, громада формулює в остаточному вигляді положення та демократично голосує (по 1 делегованому представнику від області) за кожен пункт.

Дуже жваво учасники сперечались стосовно теми першої робочої групи "Правове становище та фінансове забезпечення ОСС" . В результаті, було прийнято:

1. Для нормального функціонування ОСС відраховувати від бюджету ВНЗ (а саме, суми контракту) 1% в бюджет ОСС. Бюджет ОСС використовується та розподіляється за самостійним рішенням ОСС.

2. При відрахуванні студента з ВНЗ погоджуватись з Головою студентського самоврядування.

3. ОСС мають право бути включеними при підписанні колективного договору .

4. Внести пільги при оподаткуванні організацій, які фінансують ОСС або організовуються і діють задля розвитку ОСС.

5. Закріпити ОСС статус юридичної особи зі статусом неприбуткової організації

Робоча група, що вирішувала питання підвищення активності студентів та інформованості про діяльність ОСС, виходила з того, що пасивність студентів прямо залежить від браку інформації про діяльність ОСС. Група розглядала інформованість студентів не в окремо взятому навчальному закладі, а на всеукраїнському рівні. Тому, на їх думку, необхідне створення сайту, який би висвітлював всі сфери діяльності студентського самоврядування; на рівні міст створити ЗМІ; відкрити в Києві інформаційний центр ОСС; випуск обласної газети за рахунок обласного бюджету.

Робоча група з питань студентських гуртожитків фахово підійшла до завдання. Представлена доповідь відмічалась лаконічністю та конкретністю. До основних прийнятих рішень належать такі:

1. Створення проекту нової постанови про гуртожитки;

2. Створення постійно діючої комісії з питань гуртожитків всеукраїнського рівня;

3. Встановити органами студентського самоврядування контроль за розміром сплати студентами за гуртожитки;

Другий робочий день Всеукраїнського студентського пленеру також не пройшов без почесних гостей. На цей раз член депутатської фракції "Блок Юлії Тимошенко" Михайло Волинець завітав разом з Боб Фільденом (автором нового американського кодексу про працю).

Саме слова Михайла Яковича внесли надію учасникам, що їх робота не пропаде:"...готовий проштовхнути фракцією, комітетами законопроекти з вашими змінами чи доповненнями". Бо для нього молодь повинна бути невід’ємна при побудові громадського суспільства. На такій оптимістичній ноті закінчились затвердження рішень Пленеру.

В організаційних питаннях зібрана громада вирішила створити громадську організацію "Українська асоціація студентського самоврядування", було обрано виконком Асоціації та затверджено підготовлений статут.

Отже, на сьогодні майже кожен вищий навчальний заклад України має студентське самоврядування. Але українські ОСС мають низку спільних проблем, вирішення котрих можливо лише на всеукраїнському рівні. Сподіваємось, що створення "Української асоціації студентського самоврядування", покликаної представляти та захищати законні інтереси студентів у державних органах, координувати та інформувати учасників українського студентського самоврядування стане умовою подальшого успішного розвитку студентського самоврядного руху в Україні.

Електронна адреса Української асоціації студентського самоврядування: [email protected]

Поштова адреса: а/с 144, Київ, 01133.

Рекомендувати цей матеріал