Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039165650


УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ В ШКОЛАХ МИКОЛАЄВА.

06.12.2002
автор: Микола Токарєв (Миколаїв)

Микола Токарєв, голова Молодіжної загальношкільної ради, м. Миколаїв

Душа радіє, коли бачиш, як все більше і більше молодих людей починають займатись активною суспільною та політичною діяльністю. Але, на жаль, вся активізація, яка зараз іде швидкими темпами, в своєї більшості стосується лише студентства. Молодь із загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій в своєї більшості залишається "мертвим вантажем". Юнаки та дівчата, які там навчаються вже достатньо свідомі і вміють логічно мислити та аналізувати ситуацію. Але в них нема достатнього досвіду в сфері суспільної діяльності, належного спілкування, самоорганізування та організування інших.

Що зробити, щоб активізувати сучасну шкільну молодь? Потрібно в кожному загальноосвітньому закладі створити справжні, діючі органи учнівського самоврядування. Взагалі налагодження ефективної системи учнівського самоврядування є одним з основних факторів у формуванні особистості.

Учнівське самоврядування повинно бути не тільки декларованим (як це є зараз в багатьох учбових закладах), а - по-справжньому діючим механізмом. Для того, щоб налагодити цей механізм, група активної молоді вдалась до маленької хитрощі. Ми зібрали всі існуючі в Миколаєві моделі учнівського самоврядування, зробили їх критичний аналіз, вибрали найкращі тенденції та синтезували їх в єдину систему, яка налаштована на те, щоб залучати молодь до активних дій.

Розбудувати успішну мережу учнівського самоврядування в загальноосвітніх закладах повинна молодь, яка там навчається. Допоможе їм в цьому педагогічний колектив та активісти молодіжних організацій, які займаються саме такими проблемами.

Від редакції: Цікаво було б узнати більше конкретного про спроби (вдалі або невдалі) налагодити роботу учнівського самоврядування. Як це відбувається насправді (якщо насправді щось відбувається)? Які проблеми найгостріші? Який досвід може бути корисним для інших?

Рекомендувати цей матеріал