Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039165301


НАВЧАЛЬНИЙ КУРС ЄВРОПЕЙСЬКІ СТУДІЇ ДЛЯ ШКІЛ

06.12.2002
Пріоритети європейської освіти полягають у наданні молодому поколінню знань про спільну європейську спадщину та практичних умінь адаптуватись до життя і навчання в різних країнах Європи, бути мобільними, соціально активними, комунікабельними, здатними захищати свої права.

Завдання будь-якої національної освіти полягає, з одного боку, в збереженні національної культури, з другого - в адекватному оновленні, спрямованому на готовності людини до життя в динамічному, взаємозалежному світі. Для сучасної української школи це може знайти своє відображення в оновлених стандартах змісту національного та європейського компонентів освіти з огляду на тенденції розвитку Європи і світу.

Масштабний і довготривалий проект фонду "Відродження" (попередньо розрахований на три роки: 2002-2005) має на меті розроблення інтегрованого курсу "Європейські студії" та його впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітньої школи.

Проект базується на таких основних принципах:

- гуманізація (головна мета та завдання проекту - створення умов для гармонійного творчого розвитку особистості як суб’єкта демократичного європейського співтовариства);

- демократичність (взаємоповага і взаємодія між суб’єктами, що забезпечують реалізацію проекту; варіативність вибору змісту, методів та форм навчання);

- науковість (розроблення базових документів та навчальних матеріалів.

(За матеріалами інформаційного бюлетеня Представництва Європейської комісії в Україні "Євробюлетень", www.delukr.cec.eu.int)

КОНКУРС НА НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

Міжнародний Фонд "Відродження" спільно з Асоціацією керівників шкіл України реалізує проект "Навчальний курс "Європейські студії" для шкіл". 2003 року передбачено створення пілотного (експериментального) курсу, який буде запроваджено в декількох загальноосвітніх навчальних закладах України.

З метою залучення широких кіл фахівців-практиків до розробки курсу Міжнародний Фонд "Відродження" оголошує конкурс на навчально-методичні матеріали (посібник для учнів, методичні рекомендації для вчителів).

До участі в конкурсі запрошуються педагоги та студенти.

Усіх, хто бажає взяти участь у конкурсі , запрошуємо надсилати на адресу оргкомітету навчально-методичні матеріали для одного чи декількох занять на теми, що наведені далі:

Європейська культура (Європейська культура; Європейські культурні традиції в Україні; Діалог культур). Система права в Європі ( Європейське право - правові системи Європи; Європейське право - українське право). Демократія в Європі (Розуміння суті демократії в Європі - декларація прав людини). Європейська інтеграція (Європейське об’єднання - думки про спільну Європу; Європейський курс України). Система європейської безпеки (Спільна стратегія безпеки; Україна в системі європейської безпеки - сучасність і майбутнє). Європа регіонів (Регіони - громадянський вимір Європейського Союзу; Україна в Єврорегіонах). Європа та світ (Старий континент; Світ - Європа - Україна).

Мета конкурсу: розробити сучасні навчально-методичні матеріали для курсу "Європейські студії".

Вимоги до конкурсних розробок:

- матеріал подається у вигляді одного чи декількох розгорнутих конспектів уроку на задану тематику ;

- розробка складається з двох частин: перша - для вчителя, друга - для учня;

- матеріал зорієнтований на школярів 8-12 класів;

обсяг матеріалу - до 5-ти сторінок тексту в комп’ютерному наборі;

- матеріали подаються водночас в електронному та друкованому вигляді.

Додатково на окремому аркуші паперу учасники повинні подати інформацію про автора (місце роботи, посада, спеціальність, контактна адреса, телефон).

Перевага надаватиметься матеріалам, які містять інтерактивні методики, спрямованість на компетенції, використання новітніх технологій.

За підсумками конкурсу:

- кращі матеріали за згодою авторів будуть використані при укладанні програми курсу "Європейські студії" з повним збереженням авторських прав;

- вчителі та студенти, матеріали яких будуть використані у виданні, отримають комплект підручників та зможуть взяти участь у тренінгах, присвячених методиці роботи з ними;

- 10 переможців конкурсу отримають грошову винагороду;

- 5 авторів найкращих робіт матимуть можливість брати участь у розробці навчально-методичного забезпечення курсу "Європейські студії".

Окрім того, всі учасники конкурсу отримають вичерпну інформацію про можливість безпосередньої участі у подальшому здійсненні проекту "Європейські студії" в Україні.

Що є важливим: матеріали повинні надійти на конкурс не пізніше 28 лютого 2003 року; результати конкурсу будуть відомі до 4 квітня 2003 року; надіслані на конкурс матеріали не рецензуються і не повертаються.

Просимо надсилати Ваші матеріали до 28 лютого 2003 року за адресою:

Іванюк Ірині - координатору проекту "Європейські студії"

Міжнародний Фонд "Відродження"

вул. Артема, 46

04053 м. Київ

Тел.: (044) 461 95 00

Факс: (044) 216 01 66

Е-mail: [email protected]

Internet: www.irf.kiev.ua

КОНКУРС МАЛЮНКУ

Міжнародний Фонд "Відродження" спільно з Асоціацією керівників шкіл України реалізує проект . 2003 року передбачено створення пілотного (експериментального) курсу, який буде запроваджено в загальноосвітні навчальні заклади України.

В рамках проекту "Навчальний курс "Європейські студії" для шкіл" Міжнародний Фонд "Відродження" оголошує конкурс малюнку "Європа на кожен день", "Я - європеєць", "Україна та Європа".

До участі в конкурсі запрошуються учні. Усі, хто бажає взяти участь у конкурсі , мають надіслати на адресу оргкомітету конкурсу малюнки.

Мета конкурсу: розвиток позакласної роботи, спрямованої на впровадження ідей єврознавства серед школярів.

Вимоги до конкурсної роботи: робота подається у вигляді одного чи декількох малюнків у форматі А3. Додатково на окремому аркуші паперу учасники повинні подати інформацію про автора (прізвище, ім’я, вік, школа, контактна адреса, телефон).

За підсумками конкурсу:

- буде проведена виставка малюнків учасників конкурсу;

- найкращі малюнки будуть використані для ілюстрації навчального посібника учнів "Європейські студії";

- малюнки трьох переможців будуть надруковані в Інформаційному бюлетені проекту "Навчальний курс "Європейські студії" для шкіл", а також в Інформаційному бюлетені Представництва Європейської Комісії в Україні;

- кращий малюнок буде використаний для оформлення обкладинки посібника;

- переможець конкурсу отримає фотоапарат.

Що є важливим: матеріали повинні надійти на конкурс не пізніше 8 березня 2003 року; результати конкурсу будуть відомі до 4 квітня 2003 року; надіслані на конкурс матеріали не рецензуються і не повертаються.

Просимо надсилати Ваші матеріали до 8 березня 2003 року за адресою:

Іванюк Ірині - координатору проекту "Європейські студії"

Міжнародний Фонд "Відродження"

вул. Артема, 46

04053 м. Київ

(З інформаційного електронного бюлетеня

"Альманах філантропії", # 24, 2002

[email protected])

Рекомендувати цей матеріал