Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039165160


ПРОГРАМА ПРАКТИЧНЕ ПРАВО

06.12.2002
Меня восхищает программа "Практическое право". По-моему, это настоящий прорыв, самое яркое и прекрасное достижение украинских педагогов в области гражданского образования и воспитания школьников. Курс "Практическое право" весь проникнут идеей прав человека. И методика, и выбор тем основаны на уважении к личности подростка, его возможностям, интересам и потребностям. Все примеры взяты из современной украинской жизни и потому - захватывающе интересны для всех. Обсуждаются типичные проблемы, с которыми подростки непосредственно сталкиваются уже сейчас или неизбежно столкнутся в ближайшем будущем. Беспрецедентной для Украины является основательность экспериментальной апробации курса в украинских школах. Важнейшим (и таким редким!) качеством курса является его несомненная эффективность.

В библиотеке ХПГ имеется 4 книги из серии изданий по программе "Практическое право":

- Суслова О., Семіколенова О., Пометун О. "Кроки до права: Методичний посібник для державних соціальних служб та громадських організацій, що працюють з підлітками і для підлітків". - К., А.П.Н., 2001. - 178 с.

- Пометун О., Ремех., Ламах Е. "Кроки до демократії: уроки громадянської освіти"files/mp3/ За ред. О.І.Пометун. -  К., А.П.Н., 2001.- 128с. (Призначений для вчителів загальноосвітніх шкіл, викладачів позашкільних навчальних закладів, усіх, хто працює з молоддю з питань громадянської освіти. Містить опис циклу занять для молоді 14-16 років, які можна використати у позакласній, позашкільній та клубній роботі, а також для підготовки молодіжних заходів відповідної тематики)

- Пометун О.І., Ремех Т.О., Гейко І.М. "Практичне право: Навчальний посібник для 8(9) класу середніх загальноосвітніх навчальних закладів./ За ред. О.І.Пометун. - К., Генеза, 2001. - 168 с. (Містить навчальний матеріал згідно з програмою курсу за вибором "Практичне право". Рекомендовано Міністерством освіти і науки)

- О.Пометун, Т.Ремех, І.Гейко. "Практичне право: методичний посібник з курсу 8(9) класу"files/mp3/ За ред. О.І.Пометун./ Інститут громадянського суспільства. - К., 2001. - 136 с. (Це методичний посібник для вчителів, які викладають курс за вибором для 8(9) класу "Практичне право". Містить опис основних методів та технологій, що використовуються на уроках, підходи до оцінювання учнів за умов інтерактивного уроку, а також методичні рекомендації до окремих уроків курсу. Посібник узагальнює досвід викладання курсу, нагромаджений авторами посібника та вчителями шкіл України - учасниками програми "Практичне право".)

Большинство учителей, которые приходят в библиотеку Харьковской правозащитной группы, впервые берут в руки эти красиво изданные книжечки, и очень неохотно с ними расстаются (единственный экземпляр драгоценного издания мы никому не даем на дом).

Очень хотелось бы, чтобы как можно более широкий круг общественности - учителя, родители и все, кому небезразличны вопросы воспитания и образования - получили о "Практическом праве" хотя бы первоначальное, общее представление. (Более полное представление - особенно о методике преподавания - можно получить, лишь приняв участие в специальных семинарах-тренингах.) Вопросы гражданского образования и воспитания молодежи слишком важны для всех нас, чтобы оставлять их на откуп ведомствам и профессиональным группам, у которых могут быть свои интересы.

В следующих выпусках мы намерены перепечатать несколько фрагментов из вышеуказанных изданий. (Пусть те, кто все это уже знает, передаст тем, кто не знает.) Мы приглашаем всех желающих высказать свою точку зрения в дискуссии, посвященной программе "Практическое право", совершенствованию и развитию этой программы, а также уяснению ее места среди других направлений в области гражданского образования.

А сейчас предлагаем вниманию наших читателей вводную часть пособия "Кроки до права". - Владимир Каплун, редактор бюллетеня "Права людини. Громадянська освіта"

"КРОКИ ДО ПРАВА"

Шановні друзі!

Мета цієї книжки - допомогти Вам підготувати і провести цікаві й корисні заняття з курсу "Практичне право".

У ній Ви знайдете загальну характеристику програми "Практичне право", опис методик, що використовуються на заняттях за цією програмою, та рекомендації щодо проведення занять. Це - зразкові плани, тож Ви можете змінювати їх, зважаючи на рівень підготовки ваших дітей, свій власний досвід і реальний перебіг кожного заняття, передбачити який доволі важко.

Рекомендаціям до кожного заняття передує перелік очікуваних навчальних результатів. Як правило, це знання, що їх повинні отримати учні, вміння та навички, а також ставлення до змісту тих чи інших розглядуваних питань. На кожному занятті передбачається поступове формування комунікативних навичок (робота в групі, в парі, виступ, участь у дискусії тощо) та навичок демократичної, толерантної, доцільної поведінки; навичок аналітичного і критичного мислення (аналіз ситуації, розв’язання навчальних проблем, рефлексія); формування власної позиції, самостійного і відповідального вибору. Це є загальною метою курсу. Опис окремого заняття містить перелік його складових з рекомендаціями щодо часу на кожний елемент і необхідного для підготовки і проведення занять обладнання.

Зверніть увагу, що питання, обговорювані на заняттях, є дискусійними й не мають однозначних відповідей. З окремих питань, особливо з теорії права, нема єдності ані серед учених-правознавців, ані серед авторів підручників і посібників.

У такій ситуації діти звертатимуться до Вас за правильною відповіддю як до арбітра. Отже, Ви маєте привчати учнів до думки, що кожне питання, яке виникає, - це тема для спільного обговорення на заняттях і самостійного дослідження вдома. Більшість питань можна переадресувати тому, хто їх ставить ("А сам/сама ти як думаєш?), групі ("Як вважають інші?", "Давайте порадимося..."). Питання - це привід звернутися до джерела ("А де про це можна прочитати?"), до спеціаліста ("А в кого про це можна запитати?"). У будь-якому разі відповідь можна відкласти на час після занять, на наступне заняття, на заняття з відповідної теми. Правові питання зазвичай потребують серйозного дослідження конкретної ситуації, врахування різних інтересів і припускають кілька варіантів відповідей.

Заняття з курсу розраховані на 1,5 години і побудовані за приблизно однаковою структурою:

1. Мотивація - необхідно сфокусувати увагу дітей на проблемі й викликати інтерес до обговорюваної теми. Це може бути питання, цитата, коротка історія, невеличке завдання,

2. Визначення мети й очікуваних навчальних результатів - діти мають знати, чого від них очікує викладач або вихователь, що вони можуть зробити під час заняття.

3. Структурні вправи - спрямовані на розвиток комунікативних та інших умінь і навичок, а також на створення на занятті комфортної для учасників та учасниць атмосфери, підвищують результативність занять.

4. Надання необхідної інформації - у книжці міститься достатньо інформації для виконання завдань, втім, особливу увагу Ви можете звернути на практичні поради, а за потреби - прокоментувати терміни.

5. Інтерактивна вправа або кілька таких вправ - центральна частина занять. Вихователь або викладач повідомляє учням мету вправи, правила, послідовність дій і час виконання завдань, поділяє учнів на групи. При виконанні завдань Ви або ваші помічники можуть бути організаторами, помічниками, ведучими дискусії, намагаючись надати дітям максимум можливостей для самостійної роботи та співпраці.

6. Підбиття підсумків занять - обов’язковим є встановлення зворотного зв’язку з учнями, з’ясування того, чого вони, на їхню думку, навчилися, що було корисним, про що дізналися, які навички дістали або вдосконалили, як скористалися цим у житті.

Зворотний зв’язок є дуже важливим для авторів курсу "Практичне право". Ми сподіваємося, що викладачі, вихователі, всі читачі матимуть змогу висловити нам зауваження, пропозиції, конкретні рекомендації щодо проведення занять. Ми будемо вдячні за відгуки й запрошуємо до співробітництва всіх, хто зацікавлений в удосконаленні курсу й подальшому поширенні програми "Практичне право".

Бажаємо успіхів!

Олена Суслова

Олена Семіколенова

Олена Пометун

ЗАГАЛЬНА КОНЦЕПЦІЯ ПРОГРАМИ "ПРАКТИЧНЕ ПРАВО"

ДОВІДКА

Програма "Практичне право" заснована в Україні за сприяння американської освітньої організації "Street Law, Іпс.", яка вже 25 років розробляє і втілює програми практичної правової освіти підлітків та молоді. Серед навчальних матеріалів "Street Law" - підручники для молоді, посібники для вчителів, збірники тестів і контрольних завдань, що перевидаються кожні 4 роки і є найпоширенішими у США. До досвіду "Street Law" звертаються в багатьох країнах світу, тільки у Східній Європі такі програми втілюються у 10 державах.

З 1998 року "Практичне право" поширюється і в Україні. Цю програму реалізує інформаційно-методичний центр "Дебати" за фінансової та організаційної підтримки багатьох міжнародних Організацій, зокрема Міжнародного фонду "Відродження", USAID, COLPI, Інституту відкритого суспільства (США) та інших. За цей час було проведено інтенсивне навчання для бажаючих брати участь у програмі. Сьогодні "Практичне право" презентоване командою авторів і кваліфікованих фахівців - тренерів, які мають відповідні міжнародні сертифікати і запроваджують програму в Україні.

Вони розробляють навчальні матеріали і реалізують тренінгові програми з "Практичного права" для вчителів, працівників системи освіти, працівників соціальних служб для молоді, цикли навчальних занять для підлітків в інтернатах та колоніях для неповнолітніх, у клубах за місцем проживання, літніх навчальних таборах й у школах різних регіонів України.

В Україні програма "Практичне право" реалізується за трьома напрямами:

1 - цикли тренінгових занять для підлітків в позакласний та позашкільний час, насамперед шкіл-інтернатів, дитячих будинків, притулків тощо та відповідні підготовчі тренінги для державних установ, організацій, соціальних служб та громадських організацій, які працюють з підлітками і для підлітків (спільно з Державним комітетом молодіжної політики, спорту і туризму);

2 - програми і курси для загальноосвітніх навчальних закладів (спільно з Міністерством освіти і науки України);

3 - спеціальні тренінгові курси для юридичних факультетів вищих навчальних закладів України, що працюють за програмою "Юридичні клініки".

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. ЩО ТАКЕ "ПРАКТИЧНЕ ПРАВО?

"Практичне право" не є спеціальною юридичною освітньою програмою - це практичне застосування права у повсякденному житті. "Практичне право" - це набуття в процесі інтерактивного навчання системного досвіду, на підставі якого в учнів формуються нові знання, навички і відносини, необхідні для ефективного реагування на правові та юридичні питання за умов нашого складного суспільства, яке швидко змінюється. Програма є унікальним поєднанням змісту й методики: учні отримують інформацію про закони, правову систему, свої права та обов’язки шляхом освітніх стратегій, що сприяють реалізації кооперативного (колективно-розподілювального) навчання, розвитку критичного мислення і позитивної взаємодії між молоддю й дорослими.

Цілями програми є:

- розвиток у дітей розуміння цінностей і принципів, на яких ґрунтується правова система, шляхом систематичного навчання із застосуванням інтерактивних методик;

- навчання підлітків та молоді правовим знанням, правам і обов’язкам громадян і громадянок у конституційній демократичній державі, формування культури, заснованої на повазі до прав людини. З огляду на найважливішу роль права в громадянському суспільстві, кожен громадянин і громадянка мають знати, як функціонують політична і правова системи в країні, як впливають на особу закони держави, яким шляхом можна змінити недосконалі закони і мати сформовані відповідні громадянські потреби та навички.

2. НАВІЩО ВКЛЮЧАТИ "ПРАКТИЧНЕ ПРАВО" ДО ОСВІТНІХ ПРОГРАМ ДЛЯ МОЛОДІ?

"Практичне право" сприяє:

- створенню міцної бази знань у галузі права і політики (прав людини та демократії);

- розвитку умінь критично мислити і спілкуватися з людьми;

- розвитку позитивного ставлення до громадянських дій та ініціатив і верховенства права;

- формуванню бажання і здатності брати участь у суспільному житті.

А. Створення міцної бази знань. Отримання правових знань є важливим для глибшого розуміння шкільних курсів історії, суспільствознавства, основ економіки. Головними елементами навчальної програми є джерела права, функціонування права, правові процеси, роль учасників у правових процесах, принципи права і прав людини (правосуддя, рівність, влада, свобода тощо). "Практичне право" підвищує рівень знань учнів про сферу державної влади, судової системи, а також прав і обов’язків громадян і громадянок у країні конституційної демократії. "Практичне право" дає можливість учням використовувати свої правові знання і розуміння правової системи в практичних ситуаціях, з якими вони стикаються у повсякденному житті.

Б. Розвиток критичного мислення і вміння спілкуватися з людьми. "Практичне право" сприяє розвитку в учнів навичок критичного мислення. Ці навички потребують ретельного аналізу висловлювань і позицій. Для того, щоб люди могли відповідально й ефективно брати участь у демократичному управлінні державою, необхідно виробляти в них стратегії об’єктивного, сумлінного та конструктивного ставлення до питань і рішень, які стосуються їхнього громадського й приватного життя.

У процесі взаємодії під час навчання на рівні учень-учень та вчитель-учень можна досліджувати певні проблеми, чітко і стисло висловлювати свої думки, дискутувати, поважати погляди інших. Учні вчаться приймати виважені рішення, зважаючи на їх імовірні особисті й громадські наслідки, усвідомлювати власну громадянську й моральну відповідальність.

В. Розвиток позитивного ставлення до ефективності громадянських дій та верховенства права. "Практичне право" сприяє позитивному ставленню до принципів права, правової системи, справедливого правосуддя та участі громадян у підтримці демократії. Успіх молодої демократії в нашій країні багато в чому залежить від позитивного ставлення до правової системи і віри у силу правосуддя. Завдяки застосуванню інтерактивних методів, програма "Практичне право" полегшує засвоєння передового практичного досвіду реалізації демократичних процесів.

Г. Формування прагнення і здатності брати участь у суспільному житті. Участь у демократичних процесах вимагає впевненості в тому, що система захищає інтереси кожної людини. За допомогою "Практичного права" учні навчаються розглядати складні питання з різних точок зору, визначати свої безпосередні інтереси й зважати на те, як вплинуть їхні рішення на суспільство у перспективі. "Практичне право" підсилює громадянську активність, пов’язуючи індивідуальну відповідальність зі збереженням загальних свобод і права вибору. Освіта за програмою "Практичне право" передбачає різні форми участі в житті суспільства: голосування, висування своєї кандидатури для участі у виборах, листування зі своїми виборними представниками, а також участь у публічних зборах та слуханнях.

3. ЩО РОБИТЬ ПРОГРАМУ "ПРАКТИЧНЕ ПРАВО" ЕФЕКТИВНОЮ?

- залучення до роботи й групі значної кількості запрошених фахівців: юристів, державних службовців, правоохоронців тощо;

- збалансованість мети, змісту, методів і результатів вивчення курсу;

- методики навчання, що сприяють взаємодії (інтеракції) між дітьми.

4. У ЯКИЙ СПОСІБ МОЖНА ВКЛЮЧИТИ "ПРАКТИЧНЕ ПРАВО" ДО НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ ВАШОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ?

Існує кілька підходів до запровадження "Практичного права" у навчально-виховний процес в Україні.

- Використання подій, які мають відношення до права: державних, професійних та регіональних свят, що дає змогу привернути увагу до важливості вивчення права. Вчителі, вихователі або керівники клубів можуть запрошувати юристів для участі у класних виховних і навчальних заходах, якими є: дебати з правової тематики, конкурси з проведення ігрових судів, конкурси творів, есе, плакатів з проблем права, зустрічі з представниками громадськості, присвячені розв’язанню важливих проблем конкретної місцевості.

- Спеціальний навчальний блок або курс на зразок "Практичного права".

Це - найефективніший шлях поширення правових знань. Він може бути обов’язковим або факультативним. Окремі блоки "Практичного права" можна застосовувати під час інших занять різного спрямування.

Для молодших дітей окремі блоки можна включати до програм вивчення суспільних наук та літератури. Вони містять відповідну дитячу літературу, вивчення судових ситуацій, інсценування й моделювання судової процедури, відвідування залу судів тощо.

- Включення програми "Практичне право" до планів роботи підліткових клубів, гуртків, планів позашкільної роботи навчальних закладів, навчальних таборів для підлітків і молоді.

Рекомендувати цей матеріал