Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039164938


ЗА ЩО ВОНИ ВОЮЮТЬ?

06.12.2002

Американські інтелектуали захищають право Сполучених Штатів на війну проти тероризму. - З журналу "Людина і світ" (№2, лютий 2002 р., с. 31-33), [email protected]

12 лютого Інститут американських цінностей оприлюднив відкритого листа "За що ми б’ємося", підписаного 60 визначними американськими інтелектуалами. Серед осіб, що підписали цей документ, найбільш цитовані політологи сучасності С. Гантингтон і Ф. Фукуяма, а також філософи, правознавці, соціологи та кон-фліктологи зі світовими іменами. Вчені захищають право США на справедливу війну й намагаються пояснити світові, що таке американські цінності.

Той, хто наважується розпочати війну, вважають автори листа, зобов’язаний мати на те чіткі моральні резони й недвозначно пояснити, що він намагається обстоювати. Вони вказують на п’ять "фундаментальних правд", які стосуються всіх без винятку і які утворюють підвалини їхнього світорозуміння:

1. Всі люди народжені вільними й рівними у правах і гідності.

2. Головним суб’єктом суспільства є людина, і легітимна роль держави полягає в тому, щоб захищати і створювати умови для всебічного розвитку людської особистості.

3. Людина природно прагне до пошуку істини щодо мети життя.

4. Свобода совісті й релігійна свобода є невідчуженим правом людини.

5. Вбивство в ім’я Бога суперечить вірі в Нього і є грандіозною зрадою універсальності релігійної віри.

Американські інтелектуали замислюються над питанням, що ятрить свідомість мільйонів і мільйонів їхніх співвітчизників після подій 11 вересня минулого року: чому? Чому ті, хто прагне нас знищити, хочуть це зробити? Так, говорять автори листа, часом американська нація виявляла зверхність до інших народів, а її політика не завжди була справедливою. Але зовнішня політика тієї чи іншої держави в жодному разі не може бути виправданням вбивства безневинних людей. Водночас у таких демократіях, як американська, уряд отримує свою владу від тих, ким він покликаний керувати; ця влада уособлює, принаймні частково, традиції, культуру й цінності суспільства. Американськими цінностями, наголошують інтелектуали, є передусім не безмежне споживацтво і свобода без відповідальності, а переконання, що кожна особа має невідчужену гідність. Найбільш прозорою політичною маніфестацією віри в трансцендентність людської гідності є демократія.

Вони переконані, що універсальна моральна істина існує і є доступною кожній людині. Американськими цінностями автори вважають також відкритість до інших поглядів і впевненість у тому, що релігійна свобода і свобода совісті є необхідною передумовою всіх інших свобод.

Найзначнішим для нас у цих цінностях, говорять автори, є те, що вони стосуються всіх без винятку, незалежно від раси, мови, пам’яті або релігії. Тому у принципі кожний може стати американцем. Тому кожний і стає. Люди звідусіль прибувають до нашої країни, де їх зустрічає статуя Свободи і повітря свободи. В історії жодна інша нація не будувала ядро своєї ідентичності - свою конституцію та інші базові документи - так прямо і однозначно на ґрунті універсальних загальнолюдських цінностей. Для нас жоден інший факт про нашу країну не є більш важливим.

Дехто вважає, що ці цінності не є всезагальними, що вони вирішальною мірою належать західній, предомінантно християнській цивілізації -автори листа не погоджуються з таким судженням. "Ми усвідомлюємо досягнення своєї власної цивілізації, але ми віримо, що всі люди народжені рівними. Ми переконані, що певні фундаментальні моральні правди визнані в усьому світі".

Вчені, які належать до різних релігійних традицій, особливо замислюються над питанням про участь Бога в подіях 11 вересня. Їх об’єднує впевненість, що терор, який забрав життя тисяч людей різних віровизнань, не може бути виправданим Вищим Авторитетом, - інший шлях мислення призводив і призводить до катастроф. Світ повинен визнати релігійну багатоманітність і не намагатися змінити цю ситуацію на користь якоїсь однієї з релігійних традицій. Кожен, хто беззастережно впевнений у тому, що вища правда - саме в його релігії, не може вдаватися до наруги над іншими релігіями, бо це в кінцевому рахунку означатиме приниження його власної віри.

Будь-яка "священна війна", "хрестовий похід" тощо не лише підважують принципи справедливості, але відкидають саму релігійну віру, оскільки це є прагненням перетворити Бога на ідола, який може бути використаний у людських цілях. Американський народ вже був утягнутий у громадянську війну, де кожна сторона намагалася "перетягти" Бога на свою сторону. У 1865 р. десятий президент США А.Лінкольн сказав про це просто: "Всемогутній має свої власні цілі".

Ті, хто атакував нас 11 вересня, - пишуть автори листа, - прямо проголосили свою війну проти нас священною. Щоб зрозуміти, до якої катастрофи здатен призвести такий спосіб думання, досить звернутися до історії.

Автори листа визнають, що будь-яка війна жахлива сама по собі і що лінія поділу між добром і злом пролягає не між релігіями або суспільствами, - вона розтинає людські серця.

Всі ми - християни, євреї, мусульмани, - наголошують вони, - повинні робити все, щоб зупинити війну. Але бувають випадки, коли єдиною відповіддю на зло може бути тільки його зупинення. Бувають часи, коли війна стає не лише морально виправданою, але й морально необхідною. У листі говориться, що не можна визнати справедливою війну, яку розпочинають заради слави, територіальних надбань, реваншу за колишні поразки. Справедливою може бути лише війна на захист самих себе й тоді, коли всі інші спроби захиститися вичерпали себе.

Сполучені Штати та їхні союзники, переконані автори листа, ведуть війну не проти невинних і неозброєних людей і навіть не проти тих, хто скоїв злочин і просто має бути покараний. Вони спрямували зброю проти цілком конкретних сил, що шукають доступу до ядерної, хімічної та бактеріологічної зброї і є надзвичайно небезпечними. Організовані вбивці, чия мета - весь світ, є загрозою для всіх і кожного: "В ім’я загальнолюдської моралі й цілковито усвідомлюючи межі й вимоги справедливої війни, ми підтримуємо рішення нашого уряду й нашого суспільства вдатися до сили зброї".

Інтелектуали ще і ще раз наголошують, що Америка не воює ані з ісламом, ані з мусульманами. Вона прагне знищити загрозу, яка підважує фундаментальні засади сучасного світу, людську гідність і право на життя. Ми зробимо все від нас залежне, говорять вони, щоб наш народ не вдався до спокуси шовінізму та ультрапатріотизму, як це часто буває під час війни. Але водночас ми в один голос говоримо про те вирішальне значення, яке має для нас і наших союзників перемога в цій війні. Ми воюємо, щоб захистити себе самих, але разом з тим щоб захистити загальнолюдські цінності.

Одного дня ця війна скінчиться. Коли це станеться, на нас чекає велике завдання примирення. Ми сподіваємося, пишуть вчені, що, зупинивши глобальне зло, світ тим самим підвищить здатність міжнародної спільноти чинити справедливо. "Ми хочемо особливо звернутися до наших братів і сестер в ісламських суспільствах. Ми звертаємося до вас з усією щирістю: ми не вороги, ми друзі. Ми не повинні бути ворогами. Ми маємо так багато спільного. Існує так багато того, що ми маємо робити разом. Ваша людська гідність не менша за нашу, ваші права й можливості гарного життя не менші за наші - це те, у що ми віримо й за що воюємо. Ми знаємо, що дехто з вас сильно не довіряє нам, і знаємо, що ми, американці, частково самі відповідальні за цю недовіру. Але ми не повинні бути ворогами".

Рекомендувати цей матеріал